Paul Kalkbrenner sa v hudobných anketách pravidelne umiestňuje medzi najlepšími dídžejmi a elektronickými producentmi sveta. Zástupca bohatej a inovatívnej berlínskej scény roztancoval Slovensko v roku 2012 a po siedmich rokoch sa vracia do Bratislavy s novou tvorbou, s ktorou publikum tento rok očaril aj na hlavnom pódiu Colours of Ostrava.

Paul Kalkbrenner sa pohybuje na hudobnej scéne od veľmi mladého veku - v berlínskych kluboch hrával už ako 16-ročný. Okrem hudby sa venuje aj produkcii a herectvu. Ako sám vraví, Berlín je mesto neustálych premien a snov. Lásku k tomuto mestu najlepšie zosobnil v kultovom filme z roku Berlin Calling (2008), v ktorom stvárnil hlavnú rolu a postaral sa aj o jeho skvelý soundtrack.

Na konte má albumy ako Superimpose (2001), Zeit (2001), Self (2004), Icke wieder (2011), Guten Tag (2012) či 7 (2015). Poslednej menovanej nahrávke predchádzala v roku 2015 trojica temných videosinglov pod názvom "Florian Trilogy". Jednotlivé epizódy (Cloud Rider, Mothertrucker a Feed Your Head ukazujú, ako sa mladík menom Florián nie veľmi úspešne snaží vrátiť techno naspäť do Ameriky, teda tam, kde sa pred viac ako troma dekádami zrodilo.


Autentický pohľad na históriu techna a nový album

Príchod techna do Berlína zase odprezentoval prostredníctvom unikátnych setov zložených zo starých nahrávok, ktoré zverejnil pod názvom Back to the Future v roku 2016. Ide o trojdielnu sériu mixov, o ktorej magazín Rolling Stone napísal, že je to "virálna lekcia histórie techna". Inšpiráciou mu podľa vlastných slov bolo, keď sa pri tvorbe nového albumu zasekol a snažil sa spomenúť si na jeden veľmi starý track. Postupne sa pri brázdení Youtube-om ponáral stále hlbšie do čias raných "rave parties" až napokon z viac než 5000 trackov vyselektoval takmer dve a pol hodiny vzrušujúcej a nadčasovej hudby, ktorá predbehla svoju dobu.

Po zverejnení mixov, ktoré nájdete na Youtube či Soundcloude, vyrazil na turné, v rámci ktorého hral práve tieto takmer zabudnuté techno klasiky z prelomu 80-tych a 90-tych rokov. Bolo to jeho prvé turné, na ktorom sa predstavil ako dídžej, nie vo forme elektronického liveactu. Odkedy totiž na prelome tisícročí začal produkovať vlastnú hudbu, prezentuje ju vždy naživo s kombináciou softvérových a hardvérových syntetizátorov, sekvencerov, MIDI kontrolerov a bicích automatov.

Tento rok Kalkbrenner vydal svoj najnovší, v poradí už ôsmy album s názvom Parts of Life, ktorý je ďalším zásadným kúskom v jeho diskografii. Odzrkadľuje sa v ňom posledných desať rokov jeho života a kariéry, ktoré boli plné koncertovania pred neustále rastúcim publikom. Zaujímavosťou albumu je, že jeho obal vytvoril hudobníkov strýko, výtvarník Paul Eisel, ktorý je synom slávneho nemeckého maliara Fritza Eisela.

Paul Kalkbrenner predvedie svoj hudobne aj vizuálne pohlcujúci set v Bratislave 7. marca 2019 v Refinery Gallery. Lístky sú už v predaji v sieti Predpredaj.sk.


PS: Pôjde o klasický liveact v rámci turné k novému albumu, nie spomínaný Back to the Future DJ set. O tom sme viac napísali len pre zaujímavosť a preto, že poznanie hudobnej histórie by malo byť pre fanúšika toho ktorého žánra samozrejmosťou. V časoch popularity tanečných akcií s nálepkou "EDM" to však bohužiaľ neplatí.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Text: Hudba.sk (zdroj: XL promotion)
Foto: Olaf Heine - Facebook.com/paulkalkbrenner

Súvisiaci interpreti: Paul Kalkbrenner