Letné prázdniny sú obvykle uhorkovou sezónou, tento týždeň to tak však na slovenskej scéne určite nevyzeralo. S dlhoočakávaným novým singlom sa totiž prihlásil Kontrafakt. O príjemné prekvapenie sa postarali tiež Slipo s Hajtkovičom. V Česku zverejnil klip Vladimir 518 a v USA sa zas viacero interpretov vyjadrilo k verdiktu v prípade zabitia Trayvona Martina.

Určite najočakávanejším albumom tohto roka na domácej scéne je pripravovaná novinka od Kontrafaktu s názvom Navždy. Prvým singlom z nej sa stala vec Stokujeme Vonku, ktorú KF predstavili priamo prostredníctvom videa. O produkciu sa trochu prekvapivo nepostaral tretí člen piešťanského tria Anys, ale mladý Maiky Beatz. Rytmus a Ego už tradične rozvírili stojaté vody slovenského hip-hopu, keď sa rozhodli pre spievaný flow a moderný zvuk.


Kontrafakt - Stokujeme Vonku

Úplne z iného súdka je skladba Dýka do chrbta, ktorú spolu nahrali Slipo a producent Hajtkovič, čiže dve tretiny petržalskej formácie Lúza. Aj v tomto prípade sa skladba dostala von rovno ako klip, pričom ide o prvý singel z ich pripravovaného spoločného albumu. Otázkou zostáva, či sa okrem tohto albumu dočkáme aj sľubovanej druhej štúdiovky od Lúzy.

Slipo & Hajtkovič - Dýka do chrbta

Vladimir 518 má už nejaký ten týždeň vonku album Idiot, z ktorého minulý týždeň zverejnil klip k skladbe Kilovej bůh v produkcii Romana Holého. Tá je voľným odkazom na pieseň Karel nese asi čaj od Jiřího Korna, ktorý v nej aj hosťuje a zahral si tiež vo videu. To je poňaté ako detektívny príbeh a režíroval ho Štěpán Vodrážka.

Vladimir 518 feat. Jiří Korn & Roman Holý - Kilovej bůh

A teraz sa už presuňme za oceán, kde sa momentálne hovorí predovšetkým o oslobodzujúcom verdikte pre Georgea Zimmermana, ktorý vlani vo februári údajne v sebaobrane zastrelil 17-ročného Trayvona Martina. Toto rozhodnutie poroty rozhnevalo aj množstvo rapperov, pričom niektorí z nich svoj nesúhlas s verdiktom vyjadrili aj prostredníctvom hudby. Jedným z nich bol aj Pharoahe Monch, ktorý sa pri tejto príležitosti rozhodol zverejniť nedokončenú verziu skladby Stand Your Ground. Tá sa bude nachádzať na jeho pripravovanom projekte PTSD.

Pharoahe Monch - Stand Your Ground

Wyclef Jean, ktorý sa nedávno predstavil aj v Bratislave na festivale BA City Beats, svoj názor na tento prípad vyjadril prostredníctvom videa k skladbe Justice (If You’re 17), ktorú venoval práve zosnulému Trayvonovi.

Wyclef Jean - Justice (If You’re 17) (Trayvon Martin Tribute)

Stand-up komik Kevin Hart momentálne žne úspechy s novým filmom Let Me Explain, ktorý zachytáva jeho vlaňajšie vystúpenie v Madison Square Garden. K snímke vznikla aj rovnomenná skladba, ktorú spolu nahrali veteráni Erick Sermon, Snoop Dogg a Method Man, pričom o refrén sa postaral RL. K tracku stihlo vzniknúť už aj video.

Erick Sermon, Snoop Dogg, Method Man & RL - Let Me Explain

Method Man nie je jediným členom Wu-Tang Clanu, o ktorom dnes bude reč. Ako sme už viackrát písali, 23. júla vydáva U-God novú sólovku Keynote Speaker. Golden Arms z nej postupne predstavuje jednotlivé skladby, pričom naposledy sme sa dočkali tracku Mount Everest. V tom hosťuje ďalší clansman Inspectah Deck a tiež detroitský reprezentant Elzhi.

U-God feat. Inspectah Deck & Elzhi - Mount Everest

Floridskí ¡Mayday! majú od utorka vonku nový album Believers, z ktorého nám krátko pred vydaním ponúkli video k pomalšej záležitosti s názvom High Ride.

¡Mayday! - High Ride

Slaughterhouse síce momentálne pracujú na treťom albume, Crooked I si ale zjavne našiel čas okrem toho nahrať aj sólovku. Tú pomenoval Apex Predator a plánuje ju vydať 30. júla. Prvou ochutnávnkou z nej sa stala vec No Sleep Gang, ktorú produkoval Cardo.

Crooked I - No Sleep Gang

Ka, ktorý má asi najpomalejší flow v hre, no napriek patrí k najrešpektovanejším undergroundovým rapperom, v tichosti pred pár dňami vydal svoj tretí album The Night's Gambit. Na ňom sa nachádza aj skladba Off The Record, v ktorej tento brooklynsky MC v texte spomína viaceré legendárne hip-hopové albumy. Tento koncept pritom udržal aj vo videu, ktoré si navyše sám režíroval.

Ka - Off The Record

Formácia The White Mandingos v zložení Murs, Sacha Jenkins a Darryl Jenifer, ktorá vo svojej tvorbe spája rock a hip-hop, sa uviedla minulý mesiac výborným albumom The Ghetto's Tryna Kill Me. Z neho sa najnovšie dočkala vizuálizácie skladba Warn A Brotha.

The White Mandingos - Warn A Brotha

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Kontrafakt, Wyclef Jean