Koncertný slot na španielskom reggae festivale Rototom Sunsplash patriaci americkému židovskému raperovi a reggae spevákovi Matisyahu priradili speváčke Etane. Stalo sa tak po tom, ako 36-ročný umelec odmietol pod nátlakom uznať Palestínu ako štát. Svoje konanie odôvodnil tým, že do svojej hudby nechce miešať politiku.

Podľa denníka The Times of Israel si Matisyahu na reggae festivale Rototom Sunsplash v Španielsku už nezaspieva. Z lineupu ho odstránili preto, lebo odmietol podať stanovisko, resp. vyskytnúť sa vo videoklipe, ktorý uznáva Palestíne právo na štát. Organizátori tak spravili na podnet členov hnutia Boycott, Divestment and Sanctions (BDS). To si kladie za úlohu tlačiť na Izrael v konflikte s Palestínou.

"Podporujem mier a spolupatričnosť pre každého človeka. Moja hudba hovorí za seba a nevkladám do nej žiadnu politiku. Hudba má tú veľkú moc prenášať intelekt, myšlienky a politiku a dokáže v rámci tohto procesu spájať ľudí. Festival stále naznačoval, že očisťujem svoje osobné náhľady na celú situáciu, čo jasne vyznieva ako nátlak zo strany BDS," vyjadril sa pre magazín Rolling Stone rodák z americkej Pensylvánie.

Magazín ďalej cituje webstránku festivalu, ktorý jednoznačne podporuje Palestínu: "Festival Rototom Sunsplash niekoľkokrát demonštroval svoju citlivosť voči témam ohľadom Palestíny, jej národa a okupácie jeho území Izraelom tým, že zorganizoval aj zopár debát vo svojom Sociálnom fóre, kde ponúkol priestor propalestínskym organizáciám, aktivistom a iniciatívam, ktoré, hoci sú menšinou, taktiež hľadajú dialóg s Izraelom prihliadajúc na mierové spolužitie oboch národov."

Interpret skladby Hard Way však rozhodne vystúpi už v piatok o 23:30 na hlavnom pódiu Uprising Reggae Festivalu. Jeho kompletný program nájdete TU.


Autor: Marek Majzon (zdroj: Rollingstone.com)
Foto: PR / Uprising Reggae Festival

Súvisiaci interpreti: Matisyahu