Vo veku 61 rokov zomrel gitarista a klávesák americkej kapely Devo Bob Casale. Hudobníkovi 17. februára v New Yorku zlyhalo srdce v dôsledku zdravotných problémov. Správu o úmrtí pre portál TMZ potvrdil jeho brat a spoluhráč Gerald Casale.

Kapela Devo sa na hudobnej scéne pohybuje od 70. rokov minulého storočia. Klasickú zostavu skupiny tvorili spomínaní bratia Bob a Gerald Casale, bratia Mark a Bob Mothersbaugh a už zosnulý bubeník Alan Myers. Kapela debutovala v roku 1978 nahrávkou Q: Are We Not Men? A: We Are Devo!, po ktorej vydala ešte ďalších osem štúdioviek, pričom zatiaľ posledná s názvom Something for Everybody vyšla v júni 2010. Na konte majú tiež niekoľko EP nahrávok, živákov či kompilácií.

Najúspešnejším singlom skupiny je skladba Whip It z ich tretej štúdiovky Freedom of Choice (1980). Pieseň sa umiestnila na 14. priečke rebríčka Billboard Hot 100. Ku skladbe nakrútili aj videoklip, ktorý mal úspech v MTV. Medzi ich ďalšie single patria piesne ako napríklad Working in the Coal Mine, Beautiful World, That's Good, Peek-a-Boo!, Theme from Doctor Detroit či Watch Us Work It. V súčasnosti formáciu tvoria Gerald Casale, súrodenci Mothersbaughovci a Josh Freese.


Zdroj: SITA (Nme.com)
Foto: AP Photo/Katy Winn

Súvisiaci interpreti: Devo