Tento týždeň je tak trochu výnimočný. Keďže radi podporujeme domácu scénu, na pomoc sme si zavolali snáď najpovolanejšieho. Do tímu sa k nám pridal Rudi Rus, dlhoročný ťahúň relácie Headbanger_FM, ktorý bude každý týždeň pokrývať najmä domácu scénu. A ak by ste mali nejaké hudobné tipy zo Slovenska, dajte nám vedieť!

Týždeň ušami Rudiho Rusa

Veľkú časť ostatných siedmich dní som sa tešil z toho, čo sa podarilo v pondelok večer. V poradí 444. vydanie metalovej show Headbanger_FM s dvomi bubeníckymi esami a ich spoločným hraním vo vysielacom štúdiu Rádia_FM.

Martin Valihora je génius a to, ako sa držal Valér Tornád, v plnej paráde dokázalo, že je naozaj najlepším extrémnym bicmanom na Slovensku. Presvedčte sa o tom sami v archíve RTVS

Mám radosť, že sa podarilo potvrdiť ďalšiu kapelu, ktorá vyskúša kvality zvukárov Slovenského rozhlasu – 26. mája si u nás zahrajú českí machri The.Switch na čele s Majkláčom, šéfom portálu Bandzone. (doplnenie redakcie Hudba.sk: The.Switch zahrajú aj 30. mája v Randali na akcii Deň Česko-Slovenského priateľstva. Viac info a lístky TU)


Už tento pondelok, 19. mája sa budeme vo vysielaní spolu tešiť na koncerty Mayhem a Arch Enemy, ktoré sa nezadržateľne blížia – oba v Bratislave 26. a 27. mája, jeden v Randale, druhý v MMC. Pri počúvaní zásadných kusov z diskografie Mayhem som si s úsmevom spomenul, akú radosť mi v roku 2000 robil výborný album Grand Declaration Of War. Naozaj nadčasové dielo, hoci v surovosti a diabolskej energii samozrejme zaostáva za mojím najobľúbenejším arcidielom, EP Wolf´s Lair Abyss.

Organizátor koncertu Mayhem ma poprosil o pomoc pri hľadaní vhodnej slovenskej predkapely. Kontakty na správne červy v podzemí sa osvedčili – všetci mi svorne odporučili zvolenskú svorku vlkov Nevaloth. Konečné rozhodnutie ešte bude na manažmente mocných Nórov, ale pri kvalitách slovenskej kapely nemám najmenšie obavy. Držím palce, nech majú chlapci nezabudnuteľný večer.


V prehrávačoch som tento týždeň drtil najmä novinku od Arch Enemy, najnovší Triptykon, parádny posledný album od Indian, relaxačnú hudbu britských Messenger, v nadväznosti na denné vysielanie v Rádiu_FM King Crimson (Robert Fripp oslávil 68 rokov), A Perfect Circle (Billy Howerdel mal v nedeľu 44. narodeniny). Teším sa z nového singla Mastodon a koncertných záznamov miláčikov z Parkway Drive. (rr)

Viac noviniek a hudby od Rudiho Rusa už dnes večer po 22:00 v relácii Headbanger_FM na Rádiu_FM!


Šrot týždňa

Veľa rozruchu tento týždeň vyvolala správa, že Cannibal Corpse vystúpia na Gathering of the Juggalos. Túto akciu organizuje kapela Insane Clown Posse, ktorá sa „preslávila“ „hitom“ Miracles, pomaľovanými tvárami a najrôznejšími vyjadreniami (všetky mali jedno spoločné – neboli príliš inteligentné). Som zvedavý, ako CC zapadnú na hip-hopovú akciu. (pm)


Novinky

O vedľajšej kapele Gregora Mackintosha z Paradise Lost som už písal viackrát. Prvé dva songy, ktoré Vallenfyre zverejnili (ScabsOdious Bliss) zneli sľubne. A po vypočutí celého albumu Splinters mám ďalšieho kandidáta na nahrávku roka. Rýchle a dynamické skladby striedajú pomalé a temné. Všetko sa ale spája vo veľmi temnej atmosfére klasického death metalu s nádychom blacku a doomu. Ak patríte k fanúšikom extrémnejších odnoží metalu, bude sa vám páčiť. (pm)


Na konci mája vydajú legendárni Poliaci Vader svoj nový album Tibi Et Igni. Práve z neho pochádza aj nová skladba Triumph of Death, ktorú si môžete vypočuť nižšie.


Máte radšej niečo modernejšie? Tak potom tu pre vás máme deathcore v podaní Whitechapel. Skladba Our Endless War pochádza z rovnomenného albumu, ktorý vyšiel na konci apríla. (pm)


Po minulotýždňovom vydaní EP Down IV – Part Two prichádza od kapely Down aj nové video. Nič vysokorozpočtové nečakajte. Aj napriek tomu má ale video s pesničkou We Knew Him Well veľmi dobrú atmosféru. (pm)


Pokojne ma kopnite, ale Out of My Mind od Mushroomhead je celkom dobrá vec. Pochádza z albumu The Righteous & The Butterfly, ktorý už je od minulého týždňa dostupný. Malé odporúčanie – skúste si odmyslieť všetky tie ich masky a negatívne komentáre, ktoré kolujú po internete. Prekvapí vás niečo ako Faith No More s industriálnym / nu metalovým nádychom. (pm)


Americká alternatívne rocková formácia Failure uviedla na svet novú skladbu, prvý od roku 1996, keď vyšiel ich posledný album Fantastic Planet. Ich gitarista Troy van Leeuwen sa objavil v line-upoch A Perfect Circle, Queens of the Stone Age a kapela ako taká v marci predskakovala Tool. (ak)

Večne pracujúci Devin Townsend v rámci svojho projektu Casualties of Cool pokračuje presne tam, kde skončil album Ki z roku 2009, vydaný pod hlavičkou Devin Townsend Project. Leaknutá skladba Moon, ktorá sa rovnomennom albume objaví, znie totiž veľmi povedome. Neopakuje sa ten Devin, že nie? Možno, no relaxačného country rocku nikdy nie je dosť. (ak)


Mierumilovný rokec v podaní troch žánrových ikon charakterizuje pesničku I‘m No Angel. Ritchie Kotzen, Mike Portnoy a Billy Sheehan, spolu ako The Winery Dogs. Nová klipovka pochádza z rovnomenného minuloročného debutu. (ak)


Čože? Nový Bongripper? Nekecám? Nie, deti, nevymýšľam si. Autori romantického satanistického manifestu, ktorý vyšiel v albumovej podobe v roku 2010, majú novú skladbu! Jej dĺžka by priemernej grindkórovej mlátičke vystačila na tri albumy, lenže toto je doom. A naviac sludge. A ešte inštrumentálny. Jednoducho Bongripper! Na ich novom albume Miserable budú okrem doleuvedenej skladby Endless ešte ďalšie dve. Ehm. (ak)



Deathmetalová supergrupa Nadek Sadek, ktorej slizké vnútornosti boli pôvodne povytrhávané kapelám Cryptopsy, Cattle Decapitation či Aura Noir má pre nás (staro)nový klip. Ide o song Mechanic Idolatry z debutu, ktorý bol znovu nahraný ako Re:Mechanic a oklipovaný. Vizuálna poživeň je to skutočne masná a slaná. Určite vás navnadí na albumovú dvojku, ktorú projekt avizoval na tento rok. (ak)


A keď už máte to volume takto vyššie, kliknite aj na novú singlovku Trap Them. Po troch rokoch vychádza nový album tejto hlasitej bandy s názvom Blissfucker. Špinavá producentská stopa Kurta Balloua z Converge je tu prítomná a uchu lahodiaca. Album sľubuje "viac ako 45 minút nespútaných, neliečiteľných a nekompromisných prejavov depresie, zúfalstva a rúhania". (ak)


Haluze týždňa

Počas týždňa internetom začalo kolovať viacero rôznych coverov. Niektoré sú nové, iné zas staršie. Podstatné ale je, že sú tak trochu... iné. Začnime teda polkou. Nie polovicou, ale tým hudobným štýlom. Chceli by ste Sad But True alebo Du Hast? Nech sa páči.


Na zahodenie nie je ani War Ensemble na ukulele.


A na záver si môžeme dať Dance of Death. Na harfe. Aby som bol presný, tak na dvoch. Na ktorých hrajú dvojičky. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: Veronika Klimonová, facebook.com/Werdza.photography

Súvisiaci interpreti: Arch Enemy, Vader