Medzinárodné zoskupenie Cirque du Soleil, ktoré minulý týždeň vystupovalo v Bratislave s programom Saltimbanco, príde na konci roka do Viedne s predstavením The Immortal World Tour, ktorým vzdáva hold legendárnemu hudobníkovi Michaelovi Jacksonovi.

Svetoznámy cirkus sa v sobotu 1. a v nedeľu 2. decembra ukáže v Stadthalle - Halle D. Vstupenky na šou sa už predávajú v sieti Eventim za 63,10 až 108,10 eura. 

Hudobný svet fantázie Michaela Jacksona v podaní Cirque du Soleil ožil 2. októbra 2011, kedy malo predstavenie v Montreale svetovú premiéru. Na premiére sa vtedy zúčastnili aj tri Jacksonove deti, jeho matka Katherine a jeho traja bratia. Návrhu scény šou dominujú obrázky a videá detí, fotografie Neverlandu - Jacksonovho obrovského ranča a mohutný strom. Kráľa popu slnečný cirkus predstavuje najmä prostredníctvom videoklipov v kombinácii s dynamickými tanečnými zostavami, ktoré predvádza vyše 60 tanečníkov, hudobníkov a akrobatov. Celá produkcia stála 60 miliónov dolárov.

Predstavenie režíruje choreograf Jamie King, ktorý Jacksona sprevádzal ako tanečník na jeho Dangerous World Tour v rokoch 1992-93. Okrem iných spolupracoval aj s Britney Spears, Rihannou, Céline Dion a Christinou Aguilerou. Viac ako 12 rokov pracoval ako kreatívny riaditeľ pre Madonnu.

Michael Jackson - The Immortal World Tour - Cirque du Soleil

Šou Saltimbanco v Bratislave vyrážala dych

Na Slovensku Cirque du Soleil vystúpil po prvý raz v stredu 15. februára a do 19. februára so šou Saltimbanco, ktorú uvádza od roku 1992, ponúkol celkovo osem predstavení. Šou v réžii Franca Dragoneho je inšpirovaná témou kozmopolitného urbanizmu. Spomedzi tridsiatich rôznych predstavení Cirque du Soleil je momentálne najstarším, ktoré cirkus ponúka. Na celom svete si toto predstavenie pozrelo už viac ako 11,5 milióna ľudí. V šou vystupuje väčšinou viac ako 50 kvalifikovaných umelcov z vyše 15 krajín, pričom celý sprievod tvorí asi 150 ľudí.

Dve hodiny trvajúca šou plná akrobatických kúskov, žonglérskeho umenia a humorných scénok divákom v zaplnenom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu doslova vyrážala dych. Na bratislavské vystúpenia pritom neprišli len Slováci, v publiku bolo počuť aj francúzštinu, nemčinu či angličtinu. Niektorí diváci sa zároveň priznali, že na Cirque du Soleil neprišli prvýkrát, no zrejme ani naposledy. Slováci tak majú najbližšiu príležitosť práve na The Immortal World Tour venovanej Kráľovi popu.

Na predstaveniach Saltimbanco Cirque du Soleil v úvode predstavil v slovenskom jazyku jeden z vystupujúcich z Českej republiky. Nasledovala brilantná ekvilibristika trojčlennej skupiny - muž a dvoch žien. Ďalším ohromujúcim číslom bolo vystúpenie na tyčiach, pri ktorom sa mnohým prítomným nepochybne potili ruky. Napriek náročnosti však účinkujúci natrénované scénky zvládali bez očividných chýb a ich zladenie bolo doslova strojové.

Kým väčšina vystupujúcich publikum zabávala akrobatickými číslami, zopár členov cirkusu malo komediálne úlohy. Jeden z klaunov si pritom neustále vypomáhal náhodne vybratými ľuďmi z publika, zábavnosť jeho vystúpení podčiarli najmä skvelé zvukové efekty. Ďalší cirkusanti zase predviedli neuveriteľné kúsky s lasami, pomocou ktorých špecifickým spôsobom stepovali.

Pohyby popierajúce gravitáciu mohlo publikum vidieť aj po približne 20-minútovej prestávke. Vrcholným číslom druhej časti predstavenia bolo vyskakovanie akrobatov z hojdačky a následné vytváranie živých veží alebo ekvilibristika štyroch účinkujúcich na odpružených lanách vysoko nad pódiom.Počas všetkých čísel mali umelci na sebe nádherné farebné kostýmy. Ich vystúpenia dopĺňala reprodukovaná hudba, doplňovaná živou hrou na saxofón, klávesy a bicie nástroje.

Zo skupiny 20 pouličných účinkujúcich na svojich počiatkoch v roku 1984 sa Cirque du Soleil postupne stal svetoznámou organizáciou. Spoločnosť so sídlom v kanadskom Montreale, ktorá poskytuje kvalitnú umeleckú zábavu, má v súčasnosti približne 5-tisíc zamestnancov, z toho viac ako 1300 umelcov z viac než 50 krajín. V nedeľu 26. februára Cirque du Soleil obohatí 84. slávnostné udeľovanie cien americkej Akadémie filmových umení a vied. Priamy prenos z neho budú naživo vysielať vo viac než 225 krajinách po celom svete.

Zdroj: SITA
Foto: Cirquedusoleil.com (1-3), SITA/Marián Peiger (2-9)

Súvisiaci interpreti: Cirque du Soleil