Legendárna britská kapela Depeche Mode sa budúci rok už po tretíkrát vráti na Slovensko. Na futbalovom štadióne Pasienky odohrá 25. mája jeden z koncertov svojho nadchádzajúceho svetového turné, na ktorom predstaví nový, dosiaľ nepomenovaný štúdiový album.

Nielen jeho vydania, ale určite aj samotného vystúpenia sa hudobná obec už teraz nevie dočkať. Zatiaľ čo ostatné turné Tour Of The Universe vzhliadlo viac ako 2 a pol milióna fanúšikov po celom svete, predpokladá sa, že budúcoročnú šnúru si pozrie minimálne rovnaký, ak nie ešte väčší počet divákov. Len pre Európu sa odhadujú čísla na viac ako jeden a pol milióna záujemcov o lístky.

O čom bude turné?

Séria 36 koncertov, ktorá sa zatiaľ skrýva pod neutrálnym názvom Depeche Mode 2013 Tour sa začne 7. mája v izraelskom Tel Avive. Podľa vyjadrení Andyho Fletchera ide o ideálne miesto pre odštartovanie turné, čo sa potvrdilo aj pri minulom 2009/2010 Tour of The Universe. Otázne je ako plány pre začiatok turné ovplyvní stupňujúci sa konflikt medzi Izraelom a Palestínou.

Kapela na tlačovej konferencii v Paríži taktiež potvrdila, že ešte pred samotným spustením koncertného šialenstva odohrá niekoľko menších warm-up koncertov, no zatiaľ nevedno kde. Nie je však vylúčené, že sa aspoň jeden z nich bude konať v ich rodnej krajine, keďže na zozname zastávok nastávajúceho turné zahrajú na domácej pôde iba na jednom mieste, a to v Londýne.

Na pódiu sa Depeche Mode už tradične predstavia so zostavou hudobníkov, medzi ktorými nesmú chýbať mená Christian EignerPeter Gordeno. Tí už pri predošlých koncertných šnúrach tvorili základ doprovodnej kapely. Bicie, syntetizátory, klavír aj sprievodné vokály boli pod ich skúsenou taktovkou.

Dôležité je však i to, ako bude vyzerať samotná scéna a vždy prekvapivé vizuálne predstavenie, ktoré neodmysliteľne patrí k vystúpeniam Depeche Mode. V tejto veci sa opäť dostane k slovu holandský fotograf a režisér Anton Corbijn, ktorý s britskou legendou spolupracuje už takmer tri dekády a nakrútil pre nich aj videoklipy k hitom ako Never Let Me Down Again, Personal Jesus či Enjoy The Silence.

Depeche Mode - Enjoy The Silence

Najlepší album, aký kedy vytvorili?

"Z novej nahrávky sme nadšení a myslím, že sa vám bude veľmi páčiť," povedal frontman Dave Gahan na parížskej tlačovke prítomným novinárom a fanúšikom. O produkciu zatiaľ nepomenovaného albumu sa postaral Ben Hillier, ktorý sa v spolupráci s Depeche Mode predstaví už po tretí raz. Podľa jeho slov je nahrávka veľmi silná a ako kapela prezentovala v rozhovoroch, bude obsahovať aj veľmi osobné songy. Dôležitou informáciou pre skalných fanúšikov je meno producenta, ktorý bude album mixovať. Je ním Mark Ellis alias Flood, ktorého meno je spojené s dnes už kultovými albumami Violator (1990) a Songs of Faith and Devotion (1993).

Depeche Mode ukončili nahrávanie svojej trinástej štúdiovky v piatok 19. októbra, dokonca o dva týždne skôr, ako mali pôvodne naplánované. Nový album točili v newyorských Jungle City Studios a jeho druhú polovicu dokončovali v Santa Barbare. Z USA sa potom presunuli na spomínanú tlačovú konferenciu do Európy. Kapela uviedla, že nahrala približne 20 piesní, z ktorých vyberie tie, ktoré sa napokon dostanú na finálny produkt.

Približne piatimi autorskými piesňami prispel aj Dave a stihol tiež prezradiť, že pôjde o hudbu ovplyvnenú bluesom. V Paríži taktiež predstavili aj ukážku piesne pracovne nazvanej "Angel", ako sa však Gore a Gahan vyjadrili pre francúzsku televíziiu M6, nepôjde o prvý singel.

Depeche Mode - In-Studio Collage 2012 (originálne video)

Martin Gore: "Keď počúvam nový album a snažím sa ho spojiť si s hocičím iným, čo sme urobili, zisťujem, že je skutočne iný. Má však feeling podobný albumu Violator a trochu aj albumu Songs of Faith and Devotion. Je to pre mňa akýsi hybrid oboch." Autor väčšiny skladieb taktiež v rozhovore pre taliansku rozhlasovú stanicu potvrdil, že kapela experimentovala a použila aj množstvo rozličných nástrojov, ktoré v minulosti v ich hudbe nezazneli. Uznáva však, že nikdy nebudú znieť natoľko inak, aby nezneli ako Depeche Mode.

Kapela tiež prezradila, že jedna z piesní znie ako balada s prvkami bluesu a gospelu, čím pripomína pieseň Condemnation z albumu Songs of Faith and Devotion. Čo však nedočkavých fanúšikov poteší asi najviac, je Goreovo vyjadrenie, že tri alebo štyri nové skladby považuje za to najlepšie, čo kedy Depeche Mode vytvorili. Už o pár mesiacov to budú môcť zhodnotiť všetci, album by mal totiž vyjsť niekedy na jar budúceho roka a určite sa je na čo tešiť aj na koncerte.

V Bratislave sa kapela predstaví 25. mája 2013. Len pri kúpe vstupenky cez Predpredaj.sk budete zaradení do žrebovania o meet & greet s členmi Depeche Mode.

Viac info a vstupenky:  Predpredaj.sk

Zdroj: Depechemode.com, Depechemode.sk, Youtube.com
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode