Trnavské Rádio oficiálne spustilo svoje vysielanie symbolicky v piatok 17. novembra na pravé poludnie. Hlavné slovo mali v tento deň Trnavčania. Speváci Robo Opatovský, Bystrík, moderátori Vlado Voštinár a Dália Šaškovičová či športovci Zuzana Rehák Štefčeková a Lukáš Greššák. Trnavskému Rádiu k spusteniu vysielania blahoželalo aj viacero regionálnych osobností.

S úderom poludnia v piatok 17. novembra sa na frekvencii 103,9 MHz z Trnavy ozvali hlasy Martina Cifríka a Macy Schmidtovej. Obaja sú ostrieľanými moderátormi, v minulosti pôsobili v celoštátnych rádiách. Súčasne so štartom vysielania uzrel svetlo sveta aj nový web Trnavského Rádia. "Dali sme si záležať. Reflektuje vizuálnu estetiku značky a má to najpodstatnejšie pre poslucháča - je prehľadný a stopercentne pripravený na počúvanie rádia cez smartfóny," hovorí Dušan Vančo, programový riaditeľ rádia. To je vybavené najnovšou digitálnou technológiou. Technický riaditeľ Pavol Jurák dodáva: "Vysielame na najmodernejšej rozhlasovej technike, aká je v súčasnosti dostupná a veríme, že to je počuť."

Trnavské Rádio má ambíciu podporovať lokálnu hudobnú scénu a je výrazne orientované na región. Ponúkne lokálne informácie, Trnavský žurnál v spolupráci s Mestskou televíziou Trnava a tiež večerné relácie zamerané na menšinové hudobné žánre, literatúru a umenie. Jeho signál pokrýva územie od Senca cez Smolenice, Trnavu, Sereď, Hlohovec až po južný okraj Piešťan. 

Ľudia môžu ovplyvniť, čo sa bude hrať

Nová rozhlasová stanica sídli v priestoroch trnavského Nádvoria v samom centre Trnavy na Trojičnom námestí oproti miestnemu kultúrnemu domu. Zaujímavosťou je príležitosť pre slovenských hudobníkov i ich fanúšikov možnosť ovplyvňovať hudobnú tvár vysielania. "Vypočuj si aspoň hodinu nášho denného vysielania. Ak máš pocit, že tam chýba hudba, ktorú produkuješ, alebo ktorá sa ti páči, a zároveň si myslíš, že patrí do nášho éteru, pošli nám ju," uvádza sa na webe rádia.

Programový riaditeľ Dušan Vančo dodáva: "Sme otvorení každej kvalitnej hudbe, ktorá môže našich poslucháčov osloviť." Pohľad do playlistov i slová moderátorky Macy Schmidtovej prezrádzajú, že poslucháči budú uchránení od mnohonásobných rotácií aktuálnych hitov. Priestor majú dostávať vo vysielaní s citom.

Popri nich doteraz zneli napríklad Katy Perry, Offspring, Klaxons, New Order, Lightning Seeds, Coldplay aj Ed Sheeran zo zahraničných interpretov, z domácich Hex, Adam Ďurica, Diego, Richard Müller, Bulp, Nvmeri i Walter Schnitzelsson. Priestor dostali aj The Beatles či prekvapivo kultovky 90-tych rokov The KLF a EMF. Samozrejmosťou sú Morcheeba, Depeche Mode či David Bowie.  


Trnavské Rádio: 103,9 MHz
Web: TrnavskeRadio.sk
Stream/App: TrnavskeRadio.sk/#stream
Facebook: FB.com/TrnavskeRadio

Text: Peter Lehotský
Foto: Mona Hrubanová