Zajtrajší záverečný koncert cyklu Jazz pod Vežou sa kvôli nepriazni počasia presúva do koncertnej siene Klarisky. Predstaví sa tam poľská zostava Adam Pieronczyk Trio a slovensko-český projekt Tariška & Štveráček Saxophone Summit.

Adam Pieronczyk je svetoznámy poľský jazzový saxofonista žijúci v Krakowe. Počas svojej kariéry vystupoval a spolupracoval s takými hudobníkmi ako Gary Thomas, Archie Shepp, Bobby McFerrin, Ted Curson, Joey Calderazzo a Ed Schuller. Patrí medzi najdôležitejšie osobnosti formujúce poľskú jazzovú scénu.

Svetové médiá ho označili za objav so spaľujúcim prejavom, bystrou fantáziou a expresiou na najvyššej hranici možností (Cadence New York), či za technicky skvelého, spontánneho saxofonistu, ktorý je dokonca trochu viac "cool" než niektorí majstri tohto nástroja (Frankfurter Allgemeine). Na zajtrajšom koncerte sa predstaví v doprovode bubeníka Krzysztofa Dziedzica a kontrabasistu Andrzeja Święsa.

Kapela Tariška & Štveráček Saxophone Summit vznikla v roku 2006. Pozvanie Radovana Tarišku pôsobiť na Slovensku prijali dvaja poprední jazzoví hudobníci z Prahy - Tomáš Baroš a Ondřej Štveřáček. Kapela hrá vlastné kompozície z autorskej dielne prevažne Tarišku a Štveřáčka, ktoré vychádzajú z odkazu jedného z najväčších velikánov jazzu Johna Coltranea.

Skupina má trochu neobvyklé obsadenie s dvoma saxofónmi (alt-Tariška a tenor- Štveřáček) avšak ich zvuk, farby tónov a odlišný spôsob hry sa vynikajúco dopĺňajú a kapele to dodáva veľmi osobitý zvuk, ktorý stojí na kvalitných a pevných základoch skvelej rytmickej sekcie, ktorú tvoria popredni jazzoví hudobníci: klavirista Ondrej Krajňák, kontrabasista Tomáš Baroš a bubeník Marian Ševčík.

Jazzový dvojkoncert, ktorý pripravilo Bratislavské kultúrne a informačné stredisko v spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave si môžete vychutnať už zajtra o 19.00 v koncertnej sieni Klarisky. Za vstup zaplatíte 120,- SK.

http://www.adampieronczyk.com

http://www.bkis.sk

Zdroj: BKIS