Síce táto správa asi nikoho neprekvapí, výskumníci z Liverpoolu potvrdili, že rockoví fanatici majú väčšinou kratší život, ako ľudia s inými záľubami.

Vedci z Centra verejného zdravia na Liverpoolskej Univerzite Johna Mooresa zistili, že rockové hviezdy majú 2 až 3 krát vyššiu pravdepodobnosť predčasnej smrti ako zvyšok populácie. Štúdia, vedená výskumným pracovníkom Markom Bellisom, pozostávala z pozorovania 1064 hudobníkov za posledných 50 rokov a zistilo sa, že 100 z nich umrelo v mladom veku. Medzi nimi boli Bon Scott (AC/DC), Marc Bolan (T. Rex), Jimi Hendrix, Elvis Presley, Jim Morrison (The Doors) a Kurt Cobain (Nirvana).

Pracovníci výskumu taktiež zistili, že vo väčšine prípadov je najnebezpečnejších prvých 5 rokov po tom, ako sa sa rocker stane slávnym. To neplatí pred britských rockerov, ktorí sú v stave najväčšieho ohrozenia až 25 rokov po dosiahnutí úspechu.

"Štúdia názorne popisuje populáciu rockových a popových hviezd, ktoré sú vzhľadom ku zvyšku populáciu vystavené neúmernému riziku smrti spojenej s alkoholom a drogami", povedal vedúci výskumník Mark Bellis. Kritici štúdie reagovali okamžitým vydaním dvojstranovej publikácie pripomienok k nepresnostiam výskumu.

Zdroj: Undercover.com.au