Islandská speváčka Björk sa činí. V máji vydala svoj šiesty štúdiový album ‘Volta’, no do konca roka chce stihnúť aj ďalší.

Na oficiálnej stránke alternatívnej speváčky sa objavila informácia, že sa chystá vydať tzv. Live Session Album, ktorý bol nahratý pred niekoľkým týždňami v slávnom londýnskom štúdiu Olympic Studios. Nahrávali tu hudobné ikony ako The Beatles, Ella Fitzgerald, Rolling Stones, Pink Floyd, Queen, Bryan Adams, Oasis, 808 State, Prince, Madonna, či Gwen Stefani.

Viac o tejto špeciálnej "live session" prezradila Björk v rozhovore pre magazín Billboard. V štúdiu sa pri nej zišli elektronický producent Mark Bell, ktorý má na svedomí jej albumy 'Homogenic' a 'Selmasongs', ale i album 'Exciter' od Depeche Mode, bubeník noise-rockovej kapely Lightning Bolt Brian Chippendale a napokon 10-členná čisto ženská dychovka z Islandu. Ich stretnutie v štúdiu pritom nebolo prvým, majú už za sebou aprílové nahrávanie v Kalifornii. "Už sme prešli dlhú cestu. Ale cítim, že stále máme potenciál zlepšiť sa ešte viac." – priznala Björk.

Veľká zostava, s ktorou sa predstavila i na Virgin Festivale v Toronte jej údajne dáva obrovskú flexibilitu: "Začala som prispôsobovať svoje staršie veci dychovým nástrojom, aby som zistila, čo z toho bude fungovať. Mnoho skladieb, ktoré som predtým nahrala so strunovými nástrojmi, sa ukázali ešte lepšie s dychovými. Tým, že mám za sebou klávesáka, môžem robiť skladby s harmonikou, klavichordom, čelestou a hlasom – ukázať tak lyrickejšiu stránku mojej tvorby."

"Zároveň však vďaka elektronike a bubeníkovi môžem spraviť aj poriadny randál. Dychové nástroje tomu napomáhajú, nakoľko sú súčasne celkom drsňácke a uľahčujú mi aj tvorbu hudobne komplexnejších skladieb. Takže celkovo, význam tejto zostavy je v dynamickosti – skutočne veľmi tiché skladby a naopak neskutočne hlučné."

Björk sa chystá v decembri načať turné, ktoré by malo byť najdlhším v jej kariére. Prezradila, že plánuje precestovať a prekoncertovať 18 mesiacov v kuse. Jej špeciálny live album s početnou a neobvyklou koncertnou zostavou by mal vyjsť ešte tento rok takže sa máme na čo tešiť.

www.bjork.com

Zdroj: Billboard.com