Bratislava je v súčasnosti, čo do počtu hip-hopových akcií, na najhlbšom dne za posledné roky. Koncertné a klubové "nedianie" však možno po ohlásení headlinera augustového Uprisingu pokojne označiť slovami "ticho pred búrkou". 28. augusta totiž na druhom ročníku tohto podujatia vystúpi legenda britského hip-hopu - Roots Manuva.

Posledný augustový víkend (28.- 29. august) sa areál bratislavských Zlatých pieskov stane destináciou číslo jeden pre všetkých festivalových nadšencov. Po obrovskom minuloročnom úspechu prvého reggae festivalu na Slovensku sa bude Uprising Reggae Festival 2009 opäť niesť vo veľkom štýle.

Na svoje si prídu nielen milovníci slnečných a ležérnych rytmov reggae (Fantan Mojah), energického ska (The Skatalites), či hutných dubových basových liniek (Mad Professor), ale aj priaznivci dancehallových a hip-hopových rýmov. Zárukou ich spokojnosti bude práve Roots Manuva, ktorého skladbu 'Witness (One Hope)' z roku 2001 pozná snáď každý, kto aspoň trochu "zakopol" o britskú hip-hopovú scénu.

Roots Manuva, vlastným menom Rodney Smith, je všestranný raper a producent z južného Londýna, ktorý svoju hudbu vydáva na známej značke Big Dada (sublabel Ninja Tune). Jeho rodičia pochádzajú z Jamajky a tak niet divu, že Rodney vo svojej tvorbe vo veľkej miere čerpá z dubu. Dospievanie v Londýne ho však priviedlo aj k ďalšiemu bohatému zdroju inšpirácie v podobe elektronickej hudby - britského undergroundu, vďaka čomu patria jeho inštrumentálky už od druhej polovice 90-tych rokov k najprogresívnejším na scéne. Keď k tomu pridáme nezameniteľný hlas a uvedomelé, mnohokrát až filozofické texty, niet divu, že dnes hovoríme o najväčšej ikone UK hip-hopu.


Roots Manuva - 'Juggle Tings Proper' (z albumu 'Brand New Second Hand', 1999)


Roots Manuva - 'Colossal Insight' (z albumu 'Awfully Deep', 2005)

Svoj prvý singel 'Next Type Of Motion' vydal v roku 1995, a po niekoľkých ďalších zaujímavých singloch sa predstavil v roku 1999 v plnej sile s debutovým albumom 'Brand New Second Hand'. Od tohto momentu bolo všetkým jasné, že to tento chlapík dotiahne poriadne ďaleko. Vďaka zaujímavým kompozíciám a kombinácii vplyvov dubu, ragga, funku, dancehallu a hip-hopu si od denníka The Times vyslúžil titul "Voice of urban Britain" (Hlas mestskej Británie) a v tom istom roku (1999) získal aj cenu MOBO Award ako Najlepší hip-hopový umelec. Jeho druhý album 'Run Come Save Me' (2001) si zase vyslúžil nomináciu na prestížnu Mercury Prize. Dnes má Rodney na konte 6 štúdiových albumov, tým posledným je minuloročný 'Slime & Reason', s ktorým opäť raz dokázal zaujať kritikov i fanúšikov.

Za svoju doterajšiu kariéru stihol Roots Manuva spolupracovať s množstvom interpretov svetového formátu ako The Cinematic Orchestra, Coldcut, DJ Shadow, Gorillaz, Amon Tobin alebo The Herbaliser.


Roots Manuva - 'Again & Again' (z albumu 'Slime & Reason', 2008)


Roots Manova - 'Let The Spirit' (z albumu 'Slime & Reason', 2008)

Jedným z headlinerov, ktorí v posledný augustový víkend vystúpia na Zlatých pieskoch, je aj jamajský hudobný klenot, The Skatalites. Členovia legendárnej ska kapely predvedú, že ani po 40 rokoch na scéne nestratili nič zo svojej typickej mladíckej energie. Ozdobou Uprising Reggae Festivalu 2009 bude jamajský supertalent a jeden z najuznávanejších zjavov súčasnej svetovej reggae scény - Fantan Mojah. Na festivale vystúpi spolu s kapelou House Of Riddim a bude tak určite patriť k vrcholom celého programu.


Fantan Mojah - 'Hungry'

Zástupcom britskej scény bude okrem Rootsa Manuvu aj dubová ikona Mad Professor, ktorá vystúpi spolu so svojou kapelou Arrive Posse a hviezdnym hosťom - reggae spevákom Earl 16. Zo zahraničných interpretov vystúpia aj svojrázny britský MC Deadly Hunta a kapela YT, české Švihadlo s jamajským frontmanom Vincentom Richardsom, fenomenálna francúzsko-nemecká formácia Irie Révoltés, či talianske reggae hviezdy Franziska.


Deadly Hunta 'Talk Out Loud'

Špeciálnu šou na Uprising chystajú domáci AMO - kto navštívil ich nedávne turné s United Flavour, presnejšie zastávky v Bratislave alebo v Prahe, ten už pár skladieb v tejto zostave videl. Na Uprisingu sa môžete tešiť na plnohodnotný koncert plný hitov AMO oživených kvalitnými hudobníkmi. Priaznivcov domáceho hip-hopu poteší aj "otec" Vec a Zverina, ktorý má aktuálne vonku svoj druhý album 'Zvierací inštinkt'. Spestrením programu bude aj horúca latino šou v podaní Mango Molas a La3no Cubano.

Okrem bohatej hudobnej nádielky budú v areáli pripravené bonusy ako U-rampa či graffiti stena, na ktorej sa uskutoční aj exhibícia uznávaných writerov.

Vstupenky na Uprising Reggae Festival 2009 sú už v predaji v sieti Ticketportal po 18 €, neskôr sa ich cena dvihne na 21 € a priamo na mieste budú stáť 25 €.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Sveťo Moravčík z OZ Kulturise. Viac info na www.uprising.sk.

Súvisiaci interpreti: Roots Manuva