Organizátori Bažant Pohody dnes zverejnili ďalšie meno, ktoré bude ozdobou jubilejného 15. ročníka festivalu. Držiteľka Grammy Imogen Heap v Trenčíne predstaví svojské pesničky na pomedzí popu, elektroniky a klasickej hudby. Slobodným prístupom k tvorbe podobný, no predsa úplne odlišný je projekt Hidden Orchestra, ktorého vystúpenie bolo potvrdené už v pondelok.

Podľa usporiadateľskej Agentúry Pohoda bude koncert Londýnčanky Imogen Heap patriť k najfascinujúcejším zážitkom tohtoročného programu. Speváčka, multiinštrumentalistka (hrá na klávesy, klarinet, gitaru, bicie, violončelo ale aj na netradičný strunový nástroj array mbira), technologická inovátorka a výtvarníčka má v sebe nenapodobiteľné čaro, ktoré jej prinieslo množstvo fanúšikov aj medzi hudobníkmi. Spolupracovala napríklad s IAMX Chrisa Cornera či s popovým spevákom Mikom.

Jej debut iMegaphone vyšiel v roku 1998, nasledovala krátka no veľmi úspešná "epizóda" v rámci dua Frou Frou, po ktorej sa k sólovej tvorbe vrátila s albumom Speak for Yourself (2005). V roku 2006 získala svoje prvé dve nominácie na Grammy. Ďalšie dve prišli po vydaní jej zatiaľ posledného albumu Ellipse (2009), ktorý bol podľa americkej akadémie najlepšie technicky zrealizovaným neklasickým albumom roka. Ukážkou jej úžasného štúdiového zvuku je aj skladba Canvas z ocenenej nahrávky.


Imogen Heap - Canvas (z albumu Ellipse, 2009)

Napriek prestížnemu oceneniu za zvuk a štúdiovú prácu, ktorú dokumentuje vlaňajšie DVD Everything In-Between: The Story Of Ellipse, sú však skutočnou devízou Imogen Heap najmä živé elektro-akustické vystúpenia plné nápadov, farieb a hravosti.


Imogen Heap - Goodnight and Go live on Letterman (z albumu Speak for Yourself, 2005)

Na trenčianskom letisku sa v júli predstaví aj škótska skupinu Hidden Orchestra. "Za týmto projektom stojí skúsený producent a multiinštrumentalista Joe Acheson, ktorý namiešal magický mix jazzu s ambientom a postmodernou rockovou či filmovou hudbou. Akustické nástroje dopĺňa sofistikovaná elektronika a spoločne vytvárajú tajomný hluk, o ktorom The Skinny Magazine napísal, že je ako 'emóciami nabitá cesta tým najlepším filmom, ktorý nebol nikdy natočený'," uvádzajú organizátori na ofciálnej stránke Pohodafestival.sk. Ich debutový album Night Walks (2010) vyšiel na kultovej britskej značke Tru Thoughts a kapela od jeho uvedenia na trh pravidelne koncertuje s veličinami downtempa a "nového jazzu" ako sú Bonobo alebo Jaga Jazzist.


Hidden Orchestra - Wandering live (z albumu Night Walks, 2010)

--
Zdroj: Pohodafestival.sk, pm
Foto: Michael Crook - Myspace.com/imogenheap

Súvisiaci interpreti: Imogen Heap