Novinka okuliarnatého Angličana poriadne zdvihla obočie všetkým progerom, pretože neočakávali tak silný odklon k ľúbivej elektronike, vokálnym cvičeniam a okamžitej chytľavosti. Nebojte sa, našej pravidelnej rubrike nemeníme názov, len chceme poukázať na dôležitú nahrávku, ktorá by vám nemala uniknúť nielen preto, že obsahuje silný odtlačok Slovenska.

Magnet týždňa

Steven Wilson je rešpektovaný skladateľ a inštrumentalista, ktorý s domovskou kapelou Porcupine Tree urobil pre progresívny rock naozaj veľa. Jeho sólová kariéra je nemenej plodná a darí sa mu prekvapovať i svojich priaznivcov. Nový album To the Bone bol zložený s myšlienkou na nesmrteľné popové albumy 80-tych rokov. Napriek tomu je to progresívna jazda, ktorú si užijete bez rumenca na tvári. A uznanlivo kývať hlavou budete o to viac, keď začujete hypnotické sóla prešovského gitaristu Davida Kollara v trip-hopovej Song of I a azda najsilnejšej desaťminútovke Detonation. (ak)

Mohlo by Vás zaujímať: David Kollar: Slovensko je super prostredie na získanie komplexov 


Vypočujte si celý album na Deezeri:



V piatok vydajú Queens of the Stone Age očakávaný album Villains. Partička okolo Josha Hommea má podľa doteraz zverejnených skladieb zarobené na dosť dobrý album. Minulotýždňový skvelý singel The Evil Has Landed s nádychom zvuku Them Crooked Vultures teraz doplnilo video k The Way You Used to Do. Celé si ho môžete pozrieť na Apple Music. (pm)


Šrot týždňa

Gitarista a basák Dead Cross boli cez týždeň zatknutí po zastavení a prehliadke ich vozu. Informáciu zverejnil ich spoluhráč, bubeník Dave Lombardo, na svojom Instagrame. Kapelníci si jednu noc posedeli v CPZ a podľa vyjadrenia kapely teraz čakajú na pojednávanie. O čo sa jednalo zatiaľ nie je známe. Ale keďže Dead Cross pokračujú vo svojom turné, asi sa im podarilo dať všetko do poriadku. Mike Patton sa celým incidentom nenechal rozladiť a na jednom z koncertov si zahral aj bowling. (pm)


Novinky

Mastodon na jeseň zavíta so svojim turné aj na starý kontinent. Fandovia sa môžu tešiť aj na koncerty vo Viedni (13. novembra), či Prahe (24. novembra). Ďalší dôvod, prečo nám táto kapela robí radosť je, že pol roka po Emperor of Sand pravdepodobne vydajú ďalšiu štúdiovku. Cold Dark Place vraj vyjde 22. septembra. Juch! (pm)


O koncerty ale núdza nie je ani cez leto. Už dnes večer vystúpia v bratislavskom MMC Converge, na podporu im prídu Havok, GorgutsRevocation. Čiže čisté mäso. Kurt Balou a spol. majú aj nový song Under Duress a na začiatku novembra z toho bude celá doska The Dusk In Us. (pm)


Symfometaloví Švédi Therion sa tiež pochválili novým albumom, ba čo albumom, veľká metalová opera to bude! 26. januára budúceho roku vydajú troj-CD zvané Beloved Antichrist - v životnom diele skladateľa Christophera Johnssona bude vystupovať 29 postáv (teda 29 vokalistov) a účinkuje tu aj zbor a samozrejme orchester. Po vydaní vyrazia na turné a predstavia sa aj v Bratislave – 14. marca 2018 sa predstavia v klasickej koncertnej zostave (žiadna veľká produkcia) v klube MMC. (ak)

Ďalší gothic metaloví dinosauri Moonspell ohlásili novú dosku zvanú 1755. Pomenovaný podľa katastrofického roku, kedy udrelo silné Lisabonské zemetrasenie, bude album netradične celý naspievaný po portugalsky. Má byť akýmsi historickým dokumentom z hudobného i lyrického hľadiska. Či bude znieť, ako dvadsať rokov staré nahrávky Portugalčanov, zistíme 3. novembra. Kapela sa potom vydá na európske turné spolu s Cradle of Filth20. januára sa tandem týchto legendárnych kapiel predstaví v bratislavskom MMC. (ak)


O vašu priazeň sa uchádzajú aj švajčiarski industrialisti Samael, ktorí tiež už čo-to pamätajú. Napriek trom krížikom na pažbe hudba štvoricu neomrzela, ba naopak. Po šiestich rokoch nachystali album Hegemony a aktívne koncertujú - na Brutal Assault mali skvelý ohlas. Pozrite si lyric video k novinke Red Planet. 13. október je ten deň, kedy album vychádza. (ak)


Na vydanie albumu Only Death Is Real sa pripravujú Stray from the Path. Doska sa vydania dočká 8. septembra, ale viaceré skladby sme už mohli počuť. Najnovšie aj All Day & A Night, v ktorej sa objaví aj Bryan Garris z Knocked Loose. (pm)


Úplne zo všetkého najviac však tento týždeň uznávam vokalistu dánskych Volbeat Michaela Poulsena, ktorý tie svoje popové odrhovačky s gitarovým pozadím spieva a pritom nosí tričko Bathory a nášivky Abbath a Immortal. Veľmi, veľmi mu to verím a vôbec sa nesmejem. Toto je dánsky Nickelback. Ale veď dobre, niekomu stačia aj priemerné arénové odrhovačky. K jednej z nich nakrútili chlapci tzv. oficiálny bootleg, čo je nový videožáner. Video pre nich vyhotovil slávny herec Mads Mikkelsen, ktorý pri tom tiež nosil nášivky kapiel, o ktorých nikdy predtým nepočul. (ak)


Satyricon svoj prvý singel Deep Calleth Upon Deep z rovnomenného albumu obstarali lyric videom. Album vychádza 22. septembra a kapela hrá 11. a 12 októbra vo Viedni, resp. v Prahe a to v spoločnosti kapiel Suicidal AngelsFight the Fight. (ak)


Romantickí Leprous doladili svoje romantické slaďáky v atypických rytmoch do dokonalosti v novej skladbe Illuminate. Piesni dominuje emočne nabitý vokál Einara Solberga a množstvo syntezátorov. Ak kapelu raz postihne neúspech, sólová kariéra tohto speváka bude východiskom. Inak je to po prvýkrát naozaj nuda. Uvidíme, či zvyšok Maliny bude sladší. Album pomenovaný podľa obľúbeného ovocia kapely vychádza už o pár dní. (ak)


Najlepší doom metalisti východnej Európy - ukrajinskí Kauan pripravili nový album Kaiho. Fínsky spievajúci zádumčivci oslavujú úspech koncepčnými nahrávkami plnými krásneho pátosu. Príbeh ďalšieho klenotu do ich kolekcie sa bude točiť okolo prechodu z detstva do dospelosti a naznačuje to aj krásne nostalgický trailer. Po jeho pozretí kliknite nižšie a počúvajte prvú skladbu Lapsenmuisto, ktorá tú nostalgiu len prehĺbi. (ak)


Počítačová hra World of Tanks má veľmi kreatívny marketingový tím. Po propagačných klipoch, kedy hra spojila sily s novým filmom Dunkirk, prišiel hudobný videoklip z jej prostredia. Ak sa bavíme o zbraniach, vojne a hudbe, je jasné že najúspešnejšou kapelou, ktorá ťaží z militaristických námetov, je momentálne Sabaton. Ich skladba Primo Victoria sprevádza rovnomenný tank na svojej ceste za víťazstvom. Ach jaj panebože... (ak)


Haluz týždňa

Jazzová skupina Postmodern Jukebox na Youtube nahrala množstvo coververzií vo verzií päťdesiatkového swingu a jednou z nich je aj Gimme Chocolate od japonských dievčatok Babymetal. Skladba je už v origináli poriadna haluz, no jej jazzový kabátik je presné tá podivnosť, ktorú potrebujete počuť pre rozveselenie.


Izraelčan Ron Minis vždy chcel vedieť hrať rockové gitarové sóla, no rodičia ho prinútili chodiť na hodiny klavíra. Youtuber s modrou bradou sa vynašiel a klavír prepojil s gitarovými efektami a wah-wah pedálom. Sólo z hitovky Sweet Child O'Mine zahral takmer na nerozoznanie od originálu. Vynaliezavosti sa medze nekladú.


Z klipu vyššie budete mať oveľa väčší zážitok ako z blbiny, ktorú za 13 sekúnd vyprodukoval populárny všeumelec Rob Scallon. Hymnu Bohemian Rhapsody zneuctil do takej miery, že ju celú vytvoril len s pomocou jednej noty. Nasledujúce video je skôr ukážkou editovacích, než inštrumentálnych schopností. A pieseň kazí naozaj vo veľkej miere.


Najviac potešili Foo Fighters, koniec-koncov ako takmer pri každom ich počine či úlete. Na pódium si počas koncertu v Japonsku zavolali nesmrteľnú obeť najrôznejších internetových mémov - speváka Ricka Astleyho. Ten zaspieval skladbu Never Gonna Give You Up, zatiaľ čo Grohlovci zanôtili niečo, čo sa zámerne podobalo na Smells Like Teen Spirit. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://www.facebook.com/StevenWilsonHQ / Lasse Hoile

Súvisiaci interpreti: Queens of the Stone Age, Steven Wilson