Pre skupinu Katapult, legendu českej rockovej scény, sa tento rok nesie v znamení osláv 70. narodenín frontmana Oldu Říhu a 40 rokov od vydania jej debutového albumu. Pri tejto príležitosti fanúšikom pripravila trojalbum Zlatá kolekcia Katapult Essential, ktorý vyšiel pred pár dňami.

Trojalbum obsahuje 48 najväčších hitov a ponúka tiež zaujímavý bonus v podobe zhudobneného Sonetu 66 Williama Shakespeara. "Sonet 66 v preklade Martina Hilského je tak brutálnou výpoveďou o situácii v dnešnom svete, že som nechcel poslucháčov doslova 'zabiť' a dopísal som k nemu vlastný text na refrén, aby bola nejaká nádej, že to tak proste nebude. K môjmu úžasu mi to Martin Hilský schválil," hovorí o bonusovej skladbe Olda Říha, ktorý celoživotne zhudobňuje poéziu svojich obľúbených básnikov, najmä tých "prekliatych".  

Zlatá kolekcia zaujme aj rozdelením podľa nálady jednotlivých piesní, ktoré Říha roztriedil do troch kategórií. "Každé jedno z tých troch CD má chronologické poradie a určitý kontext. Z minulosti do súčasnosti. Ale rozdelenie hitov do Hard, Slowly a Fast mi umožnilo použiť emócie navyše. Máš chuť na big-beat? Daj si CD 1. Je ti smutno? Alebo sedíš niekde so slečnou, pijete víno a ty sa tešíš, že... Máš čas. Len pokoj, spomaľ, uži si to. Daj si CD 2. Ideš na dovolenku do Chorvátska celú noc, chceš za každú cenu doraziť, ale zaspávaš za volantom? Hoď tam CD 3 a prídeš až na koniec sveta. Veľa šťastia!" podáva Říha návod, ako pristupovať ku konceptu Zlatej kolekcie.  


Finálny počet skladieb napokon pripomína spevákov ročník narodenia, ide však skôr o náhodu. "Hity som poskladal intuitívne podľa svojho srdca. Až Jan Gogola ml. objavil a napísal do sleeve note: 'Aha, aká náhoda, narodený v roku 48 a má tam 48 kúskov'. Dosť dobré. Ibaže na poslednú chvíľu som tam dal novinku Sonet 66," vraví hudobník a pochvaľuje si svoje elegantné riešenie. "Honza Gogola vrazil do sleeve note ešte ten Sonet 66, a tak som jednému hitu nedal číslo a dal som ho 'pod čiaru', bez čísla, ako 'niečo navyše' - proste bonus track."  

Dráha Katapultu v kocke

Skladby, ktoré vznikli medzi rokmi 1976 až 2018, umožňujú ucelený pohľad na celú kariéru Katapultu.  V autorskej logike sa ocitajú vedľa seba a suverénne fungujú nahrávky deliace často aj niekoľko dekád. Muzika ale vždy zostáva účinne gitarovo prostá, nič nepredstiera, s poslucháčmi komunikuje rýchlo.

Booklet zaujme málo známymi koncertnými fotografiami a spomínaným textom Jana Gogolu ml., ktorý vtipne definuje kapelu i jej piesne. To všetko v zjednotenom remasteri a so štýlovým obalom. Sám Říha ale bilancovať odmieta. "Slovo bilancovať nepoznám a nie je na to čas. Mám pred sebou veľké plány a veľkú budúcnosť. Stačí iba chcieť. Najradšej by som si to všetko dal znovu pekne od začiatku. So všetkým, ako som to zažil. LONG LIVE ROCK!"  

Dôkazom toho, že to myslí vážne, je aj aktuálne turné Šťastné narodeniny, ktoré vyvrcholí na jeseň tromi špeciálnymi koncertmi - 9. novembra v Ostrave v hale Tatran, 13. novembra v brnenskej hale Vodova a pomyselnou čerešničkou na záver bude vystúpenie v pražskom Fóre Karlín, kam Katapult zavíta 15. novembra


Redakciu Hudba.sk informovala za Supraphone PR Manažérka Adriana Čahojová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Archív Katapultu

Súvisiaci interpreti: Katapult