2013 zatiaľ vyzerá na rok hudobných legiend. Po tom, ako nové albumy v posledných mesiacoch ohlásili David Bowie, Black Sabbath či Depeche Mode, pridal svoje želiezko do ohňa aj Prince. Americký spevák, skladateľ a multiinštrumentalista vypustil do sveta pieseň Screwdriver. Všetko nasvedčuje tomu, že toho na tento rok chystá viac.

Podobne ako v prípade Bowieho predstavil Prince novinku bez predchádzajúceho varovania. Singel s názvom Screwdriver oficiálne zverejnil krátko po tom, čo časť skladby "unikla" na sociálnu sieť Twitter a Youtube zásluhou istého používateľa alebo používateľky s menom 3rdEyeGirl. Vtedy však ešte málokto tušil, že pieseň pochádza z dielne slávneho umelca.

Včera v noci sa už pieseň objavila aj s profesionálne spraveným lyric videom na webstránke 20pr1nc3.com, na ktorej sa v súčasnosti nachádzajú celkovo tri videá a šesť prázdnych koloniek s nápisom "Stay tuned" ("zostaňte naladení"). Prince je známy vytváraním neštandardných webstránok s obmedzenou životnosťou, a preto bude zaujímavé sledovať, čo sa na tomto portáli v blízkej budúcnosti objaví.

Pozrite si lyric video Prince - Screwdriver

Je 3rdEyeGirl Prince?

YouTube kanál 3rdEyeGirl je v súčasnosti pod drobnohľadom fanúšikov. Je totiž všeobecne známe, že nájsť niektoré (respektíve väčšinu) Princeových skladieb na YouTube je takmer nemožné. Takéto konto by preto bolo s určitosťou vymazané. Zatiaľ sa tak však nestalo a pribúdajú na ňom nové videá.

Je preto možné, že účet spravuje priamo Prince alebo niekto z jeho manažmentu. Naznačovať by to mohol obrázok na bicích vo videu, ktorý je v podstate totožný s užívateľskou ikonou. Podľa portálu Guardian.co.uk by však 3rdEyeGirl mohla byť aj nová umelcova kapela, ktorú tvoria Donna Grantis (gitara), Hannah Ford (bicie) a Ida Nielsen (basgitara).

Na kanáli sa pred tromi dňami objavila aj ďalšia skladba pod názvom Chapter & Verse, ktorá bola nahraná 17. januára v Dakota Jazz Clube. Dostupné informácie však nešpecifikujú, či ide o pieseň, ktorá sa v budúcnosti objaví aj na niektorom z Princeových štúdiových albumov.

Prince - Chapter & Verse

Nový album alebo turné?

Pieseň Screwdriver je prvým novým materiálom Princea od novembra 2012, kedy zverejnil singel Rock and Roll Love Affair. Na fanúšikovských forách sa po jej objavení strhla búrlivá diskusia, v ktorej dominuje najmä jedna otázka - "Sú tieto skladby predzvesťou nového albumu alebo turné?" Je možné, že oboch.

Zatiaľ, čo niektorí, vzhľadom na zvuk zverejnených noviniek, dúfajú v pokračovateľa nahrávky Chaos and Disorder z roku 1996, iní vidia Princeovu novinku v podobe konceptuálneho albumu zameraného na rock'n'roll. Prince pritom len nedávno absolvoval šesť koncertov v spomínanom Dakota Jazz Clube v jeho rodnom Minneapolise, na ktorých skúšal nového bubeníka. Správy o týchto vystúpeniach odštartovali špekulácie, že išlo vlastne o skúšky pred veľkým turné. Samotný Prince však zatiaľ nič také nenaznačil.

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, 20pr1nc3.com, Guardian.co.uk, mm)
Foto: Last.fm/music/Prince

Súvisiaci interpreti: Prince