Anglická rocková kapela New Order zverejnila nový videoklip k skladbe Singularity a spustila aj rovnomennú webstránku, ktorá mapuje jej vplyv na hudobnú scénu. Video obsahuje unikátne filmové zábery, ktoré sú svedectvom pádu komunizmu v Európe.

Nové video New Order k piesni Singularity pozostáva zo záberov z umeleckého filmu Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989 (Túžba a zvuk v západnom Berlíne 1979-1989), ktorý mapuje život anglického hudobníka a producenta Marka Reedera v Nemecku. Editorom filmu je Damian Hale. Autentické, zrnité zábery zachytávajú prelomové desaťročie pred pádom Berlínskeho múru. Okrem pouličných nepokojov a zásahov ozbrojených zložiek proti protestujúcim občanom je video skvelým zdrojom dobovej módy a verne zobrazuje atmosféru napätia i nádeje.

Spoluautorom piesne Singularity je Tom Rowlands z dua The Chemical Brothers. Skladba pochádza z albumu Music Complete, ktorý New Order vydali vlani v septembri. Nahrávka, na ktorej hosťujú aj La Roux, Iggy Pop a Brandon Flowers, obsahuje tiež single Restless a Tutti Frutti. Ide o prvý album, ktorý skupina nahrala bez zakladajúceho člena, basgitaristu Petra Hooka. Ten formáciu opustil v roku 2007. 


Na novom webe ukazujú, koho ovplyvnili

Kapela zároveň so zverejnením videoklipu spustila spomienkovú webstránku s názvom Singularity: The Influence of New Order (Jedinečnosť: Vplyv New Order), dokumentujúcu prostredníctvom coververzií jej vplyv na ďalších hudobníkov. Stránka zverejňuje aj špeciálne zostavené playlisty a osobné spomienky členov kapely. Objavili sa na nej napríklad coververzie skladieb Your Silent Face od Cold Cave, Ceremony od Chromatics a remix Tutti Frutti z dielne Hot Chip. Svojím playlistom prispel aj spevák ďalej kultovej britskej kapely The Cure Robert Smith.

Formácia potvrdila podrobnosti amerického turné, počas ktorého sa v marci predstaví v New Yorku, Filadelfii a Miami. V Európe odohrá New Order sériu vystúpení na festivaloch ako Sonar v Barcelone, Roskilde v Dánsku, Rock Werchter v Belgicku a Øya v nórskom Osle. 7. júla vystúpi v domácom Manchestri.

New Order
 založili v roku 1980 bývalí členovia už nefungujúcej kapely Joy Division - Bernard Sumner, Peter Hook a Stephen Morris spoločne s Gillian Gilbert. V súčasnosti v skupine pôsobia aj Tom Chapman a Phil Cunningham. Formácia už mala dve prestávky, v rokoch 1993 až 1998 a neskôr v období 2007 až 2011. Prvý album Movement vydali v novembri 1981 a zatiaľ naposledy ponúkli nahrávku Music Complete. So štúdiovkami Technique (1989) a Republic (1993) sa im podarilo dobyť UK Chart. Na konte majú single ako Blue Monday, Confusion či True Faith.  

Vypočujte si album New Order - Music Complete na Deezeri: 

   
Text: Hudba.sk (NME.com, Singularity-neworder.com, archív), SITA (biografia)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: New Order