Začiatkom februára si budú môcť fanúšikovia world music vychutnať v priebehu niekoľkých dní dve veľmi odlišné podoby tohto hudobnéo žánru. 3. februára sa v Bratislave predstaví izraelská flautistka Hadar Noiberg a 8. februára svoj koncert odhorá bulharská formácia Oratnitza.

Hadar Noiberg je výnimočným zjavom tak na džezovej, ako aj na world music scéne. V rámci európskeho turné sa zastaví v Bratislave v stredu 3. februára. Jej trio s bubeníčkou Allison Miller a kontrabasistom Haggaiom Cohenom Milom si môžete vypočuť v klube Surf´n´Turf na lodi Botel Gracia na dunajskom nábreží.

Jej druhý album From the Ground Up, ktorý nahrala v New Yorku s izraelskými a americkými hudobníkmi, sa skladá z vlastných skladieb pre flautu, kontrabas a bicie. Hadar čerpá inšpiráciu z džezu, ale aj z hudby Blízkeho východu. Našla svoj vlastný štýl, ktorý vychádza z jej klasického hudobného vzdelania a nesie v sebe prvky hudby, ktorá ju inšpiruje najviac. Okrem multikultúrneho prostredia Izraela, s jeho koncentráciou orientálnej melodiky a rytmov Blízkeho východu a severnej Afriky, nájdete v hudbe H. Noiberg aj vplyv newyorskej scény, kde pôsobí, ako aj reflexiu kubánskej a brazílskej tradície, ktorej sa venovala.

Hadar Noiberg vydala album From The Ground Up na labeli Dot Time Records s veľkou publicitou v USA aj Európe a úspešnými vystúpeniami upozornila na seba na festivaloch JazzAhead, WOMEX, Roskilde, Blue Note a mnohých ďalších. V recenzii na jej koncert vyšlo v Spill magazíne: "Bola to noc plná intenzívnych rytmov, oduševneného, progresívneho džezu v tom najlepšom slova zmysle. Fascinujúci world jazz program v podaní vychádzajúcej hviezdy džezovej flauty."

Bulharské a balkánske motívy prinesie Oratnitza

Oratnitza patrí medzi najzaujímavejšie bulharské formácie. Ich hudba predstavuje originálnu interpretáciu bulharských a balkánskych tradičných motívov cez dubstep a drum ‚n‘ bass. Vo svojej hre využívajú cajon/tapan, gajdy, didgeridoo, ako aj tradičný bulharský dychový hudobný nástroj kaval. Meno skupiny pochádza z ľudového zvyku Oratnitza – očistného obradu, vykonávaného pred fašiangami. Meno je symbolické, tak ako obrad aj ich hudba chce oslobodzovať od každodenných drobných problémov.

Skupina vznikla v roku 2009, kedy hrali pri mori ako pouliční hudobníci. Už vtedy kombinovali súčasnú hudbu ako trap, dubstep s folklórom, ktorý poznajú a majú k nemu blízky vzťah. Niekoľkí z nich vyrastali v srdci Bulharska, v pohorí Rodopy a ako hovorí Popa: "Keď si vysoko v horách a cítiš sa taký maličký, vtedy pochopíš, čo znamená byť Bulharom a odkiaľ pochádzaš."

V roku 2010 skupina zvíťazila na Sofia Fusion Rally - súťaži pre interpretáciu bulharskej ľudovej piesne, po tomto úspechu, hudobníci podpísali zmluvu s agentúrou Fusion Embassy. Zúčastnili sa niekoľkých festivalov ako Spirit of Burgas, Beglika Free Fest a Aylyak Fest v Plovdive. V máji 2012 vydali svoj debutový album pod názvom - Oratnitza a toho istého roku sa rozbehli aj ich medzinárodné vystúpenia. S obrovským úspechom zrealizovali niekoľko európskych turné, klubových vystúpení a zúčastnili sa festivalov v európskych metropolách Londýne, Prahe, Berlíne, Budapešti, Krakove, v Nemecku, Grécku, Nórsku, Rusku, Malajzii, Srbsku a ďalších. Všade ich hudbu vítali s nadšením.

Dňa 9. októbra 2015 predstavili v Sofii svoj druhý štúdiový album – Folktron. Pokračuje ako nadupaná jazda, kde sa starodávna bulharská tradícia stretáva s moderným urbánnym zvukom. S týmto projektom vystúpia už 8. februára v bratislavskom FLAME Music Bare, na Štefánikovej ulici o 20:00 hodine.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Jarmila Vlčková z Amity o.z.