Americká hudobníčka Kim Gordon založila spolu s Alexom Knostom z formácie Tomorrows Tulips skupinu Glitterbust. Niekdajšia speváčka a basgitaristka už nefungujúcej kapely Sonic Youth zároveň ohlásila vydanie prvej, eponymnej nahrávky nového projektu.

Album sa dostane na trh 4. marca a bude obsahovať päť skladieb, z ktorých dvojica už predstavila viac ako deväťminútovú pieseň The Highline.



Tracklist albumu Glitterbust: 

1. Soft Landing 
2. Repetitive Differ 
3. Erotic Resume 
4. The Highline 
5. Nude Economics 

Dievča v kapele

Vlani vydala Kim Gordon svoju biografiu pod názvom Girl in a Band (Dievča v kapele). Štyri roky po rozchode s exmanželom Thurstonom Mooreom, spoluzakladateľom rockovej skupiny Sonic Youth, zverejnila niektoré spoločné zážitky. Moore a Gordon boli manželmi 27 rokov a krátko po ich rozchode sa kapela rozpadla.

Vo svojom životopise speváčka opisuje exmanželove maniere rockovej hviezdy a koniec ich vzťahu: "Za týždeň sme si vymenili sotva 15 slov. Po 27 rokoch manželstva sa náš vzťah rozpadol." Keď začal potľapkávať ostatných členov Sonic Youth po pleciach, vedela, že je koniec. "Thurston má veľa známych, ale s tými niekoľkými mužskými priateľmi, ktorých mal, nikdy nehovoril o osobných záležitostiach. Nikdy nebol ten typ na mužné potľapkávanie. Toto gesto kričalo do sveta: Som späť. Som voľný. Som slobodný!" napísala.

Okrem pôsobenia v Sonic Youth vytvorila Kim Gordon s gitaristom Billom Naceom duo Body/Head. V roku 2013 vydali debutový album experimentálnej gitarovej elektroniky s názvom Coming Apart. 


Hudobníčka, celým menom Kim Althea Gordon, sa preslávila v spomínanej kapele Sonic Youth, s ktorou vydala v rokoch 1983 až 2009 všetkých 15 štúdioviek, pričom pod názvom Ciccone Youth uviedli na trh ešte nahrávku The Whitey Album (1989). So skupinou Free Kitten ponúkla albumy Unboxed (1994), Nice Ass (1995), Sentimental Education (1997) a Inherit (2008).

Text: SITA (Rollingstone.com, archív) + Hudba.sk (NME.com)
Foto: Facebook/thelineofbestfit

Súvisiaci interpreti: Sonic Youth