Novinka Dimmu Borgir môže byť sklamaním pre tých, ktorí od kapely neočakávali žiadny posun alebo odbočenie zo zaužívaných koľajníc. Black metal je však preč a musíme si zvyknúť na Borgir prístupný pre všetky vekové kategórie. Borgir do auta i do telky.

Magnet týždňa

Prvý singel nórskych miláčikov, ktorí takmer osem rokov spali na vavrínoch, je všetkým možným, len nie black metalom. Sklamaní fanúšikovia zdá sa čakali minimálne ďalší zlovestný album s trojslovným názvom - nuž, vyzerá to, že sa ho nedočkajú. Shagrath a spol. evidentne zostarli a uspávanie detí melódiami od Nightwish sa na ich skladateľskej kondičke podpísalo.

Novú štúdiovku s názvom Eonian uvádzajú singlom, na ktorý by sa možno chytilo aj mainstreamové televízne publikum, keby sa prihlásili do Eurovízie. Dimmu Borgir sú predvídateľní, melodickí a prístupní ako nikdy predtým. Ale priznávam, že skladba Interdimensional Summit sa mi páči - len nesmiete mať príliš temné očakávania.


Novinky

Americkí drevorubači Baroness zahrajú v lete v stovežatej. Melodická stoner-rocková kapela na čele so skvelým spevákom, skladateľom, gitaristom ale i vizuálnym umelcom Johnom Baizleym vydala v roku 2015 zatiaľ posledný album Purple, no kapela už avizovala práce na novinke. Po ťažkej nehode v roku 2013 od Baizleyho odišli všetci členovia a tak osadenstvo obmenil. Minulý rok zostavu obohatila gitaristka Gina Gleason. Okrem pražskej lucerny (4.6.) zahrajú aj na Nova Rocku (16.6.).


Do Bratislavy 6. augusta zavítajú Helmet - americkí alternatívci, ktorí svoj príbeh píšu už od roku 1989. Newyorčania majú na konte osem štúdioviek a ovplyvnili celú vlnu alternatívneho a nu metalu. Za vzor ich označujú všetci, čo na scéne v súčasnosti niečo znamenajú - Faith No More, Mastodon, Tool, Godsmack či Nine inch Nails. Jediný zakladajúci člen Page Hamilton nahrával mimo iných aj s Davidom Bowiem či Linkin Park. Jeho vlastnú skladbu pod hlavičkou Helmet, zvanú Unsung, však určite poznáte.


Írski folkmetalisti Primordial potešili novou skladbou To Hell or the Hangman, ktorá je fantastickou heavy metalovou cválačkou. Úderné tempo a silný vokál lídra Alana Averilla Nemtheangu robia z tejto priamočiarej sedemminútovky nákazlivú záležitosť na mnoho vypočutí. Ich novinka zvaná Exile Amongst the Ruins vychádza už 30. marca a dúfame, že kapela nižšie uvedenú skladbu zahrá aj na aprílových koncertných zastávkach vo ViedniKošiciach, kde vystúpi spolu s Moonsorrow a Der Weg Einer Freiheit.


Štvrtý vokalista skupiny Ghost, Papa Emeritus Zero, bude mať pravdepodobne krvavo červené rúcho, ktoré ešte väčšmi zvýrazní jeho presvätú osobu. Vyplýva to z Facebookového videa, na ktorom tento muž naplno prejavil svoj vintage vkus, keď sa snažil napchať najnovšiu nahrávku kapely do osem-stopového prehrávača. Krvavo červenou farbou ostal zaliaty aj Facebookový profil kapely, čo snáď naznačuje skoré oznámenie albumovej novinky.


Populárna nu metalová úderka Skindred oznámila vydanie novinky Big Tings, ktorej uvedenie na trh je naplánované na 27. apríla. Kapela sa pochválila singlom Machine, ktorý vôbec nie je typickým reggae metalom, na aký ste boli u nich možno zvyknutí. V tejto piesni kapela zjednodušovala a sústredila sa na údernosť refrénu bez zbytočných ozdôbok. Jednoduchý, zábavný song.


Americká avant-black metalová formácia Ails vznikla z popola inej kapely zvanej Ludicra a vydáva svoj debut  The Unraveling s naozaj špinavým strihom. Nebude to niečo, čo spraví dieru do sveta, ale troška ukričaného mizantropického rachotu ako z neodizolovanej skúšobne vám možno spraví deň.


Zaoceánski technickí death metalisti majú novú uvelebujúcu skladbu Behold the Bearer of Light s hviezdnym hosťom. Svojim škrekotom ju totiž obohatil Trevor Strnad - principál obľúbencov The Black Dahlia Murder. Štvrtá štúdiovka Inferi sa tak dostane viac do povedomia a odhliadnuc od vokálov má na to plné právo - je to skvelo zahraný tech-deathový nášup. Album Revenant vychádza 21. apríla.


Čo takto trošku mizantropie a upálených nahých tiel od belgických Wiegedood? Black metalisti v novom klipe predviedli ako efektívne vedia šokovať len pomocou jediného záberu, ktorý naviac trvá niečo málo cez dvanásť minút. Odhliadnuc od prehnaného vizálu (ktorý si nechajte na doma), hudobne ide o moderné black metalové hody plné hnusu a beznádeje. Pripomíname, že kapela 4. júna zahrá v bratislavskej Fuge spolu s našincami Beton. Figuranta z videoklipu dúfame nechajú doma, v preplnenom júnovom klube už bude dostatočne teplo aj bez podpálenej hranice.


Fínski grindcore-isti Rotten Sound zase na dve minútky zapli mlynčeky a nahrali pre vás zbesilú Harvester of Boredom, ktorou zaručene všetku nudu zo svojho života vyženiete. A nie, nie je to coververzia od Metallicy. Kapela nadväzuje na štúdiovku spred dvoch rokov Abuse to Suffer novým EPčkom umne nazvaným Suffer to Abuse. To vyjde 18. mája.


Underoath sú znovu "pod prísahou", keď pripravili vydanie novej štúdiovky a prvým singlom sľubujú, že bude skvelá. Floridskí metalcoreisti sa podobne ako Dimmu Borgir s novým materiálom vytasili po ôsmich rokoch, no singel On My Teeth je o niečo zábavnejší návrat. Je to moderná odpoveď na Bring me the Horizon s patričnou dávkou agresivity ale i melódií. A kráľovsky baví. Album Erase Me príde 6. apríla.


Krkolomne pomenovaný projekt Slugdge vo svojej hudbe snúbi technický death metal, sludge metal a slimákov. Teda slimákov v názve – o pomalom tempe moc nemôže byť reč. Vlastne aj o tom sludge metale promo texty skôr klamú. Ale to nevadí - našľapaný death/progressive metal s kvalitnou produkciou predsa chcete počuť aj bez zbytočných obkecov. Nemáte za čo.


Pompézna produkcia, hmla, oheň, bubny, satanské rúhanie a latinské texty. Nový DVD/BluRay koncert od Behemoth je jednoducho pre fajnšmekrov. Ak ste jedným z nich, vedzte že kapela vydáva  Messe Noire - koncert z varšavského klubu Progresja nahratý v októbri 2016. Nergal sa má rád, tak ho majte radi aj vy. Určite oceníte aj priložený bonus v podobe bootleg koncertu z Brutal Assaultu 2016 a videoklipy.


Haluz týždňa

Ak milujete hudbu, ktorá vás formuje a máte muzikantské zručnosti, nemusíte sa hanbiť za svoju potrebu obľúbených muzikantov napodobniť. Možno sa na vaše Youtube video dotyčná hviezda pozrie a možno schytáte aj pochvalu. Tak, ako sa to udialo vo videu nižšie. Zakkovi Wylde-ovi vôbec nevadí dívať sa na sólujúcich fanúšikov, hrajúcich coververzie skladieb od Black Label Society či Ozzyho Osbourne-a.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Adrián Kozák
Foto: https://www.facebook.com/dimmuborgir

Súvisiaci interpreti: Dimmu Borgir, Skindred