Meno Dávid Hodek stálym čitateľom Hudba.sk netreba zvlášť predstavovať. Už ako dvanásťročný vydal v januári 2010 debutový album The First, za najväčší objav slovenskej jazzovej scény bol však považovaný už predtým. V súčasnosti jeho výnimočný talent a precíznu hru obdivujú aj fanúšikovia v zahraničí.

Bubeník Dávid Hodek napriek mladému veku a kvalitám domácej scény patrí k absolútnej špičke slovenského jazzu. Už niekoľko rokov pravidelne vystupuje po boku ostrieľaných jazzmanov, pre ktorých vie byť rovnocenným spoluhráčom. Napriek tomu, že mladík z Komárna je stále školopovinný, tento rok sa mu podarilo získať toľko koncertných angažmánov v zahraničí, že mu môžu niektorí jeho dospelí kolegovia len ticho závidieť.

Koncerty v Nemecku, Taliansku či vo Švajčiarsku odohrá s kapelou Andreas Varady Trio. "Je pre mňa pocta hrať s Andreasom. Je to mladý virtuózny gitarista, ojedinelý zjav na jazzovej scéne. Hráme spolu asi dva roky, našli sme sa cez internet. Stali sme sa priateľmi. Obaja sme sa totiž narodili v roku 1997 a obaja sme Slováci," nadšene opisuje stretnutie so svojím talentovaným rovesníkom, ktorý má slovenský pôvod, no odmalička žije v Írsku.

Na basovej gitare sprevádza mladých hudobníkov otec Andreasa, Ondrej "Bandi" Varady. Skupina hrá prevažne vlastné kompozície a jazzové štandardy. Zaujímavosťou je, že Hodek aj Varady sú veľmi žiadaní v Nemecku, v tamojších kluboch pre svoj vek zatiaľ nemôžu koncertovať. "V nemeckých kluboch môžu hrať po 22:00 len umelci, ktorí dovŕšili 15 rokov. V septembri ich konečne budem mať. Takže na jeseň nás čaká turné po známych jazzových kluboch..." smeje sa Hodek, ktorý však predtým vystúpi na viacerých nemeckých festivaloch.

Andreas Varady Trio sa v najbližších týždňoch a mesiacoch okrem Nemecka predstaví aj na festivaloch v Taliansku, v Maďarsku a dokonca aj na slávnom Montreux Jazz Festivale vo Švajčiarsku. Všetky podrobnosti nájdete na stránke www.davidhodek.net.

Pripravované koncerty Andreas Varady Tria:


29. apríla - Mediawave festival, Budapešť, Maďarsko
11. mája - Wiehl jazz festival, Wiehl, Nemecko
25. mája - Jazzrally, Düsseldorf, Nemecko
26. mája - Elbjazz, Hamburg, Nemecko
27. mája - Hildesheim, Nemecko
8. júna - Festival Doda Šošoku, Piešťany, Slovensko
29. júna – Montreux Jazz Festival, Švajčiarsko
1. júla – Montreux Jazz Festival, Švajčiarsko
5. júla - Bozen festival, Taliansko
6. júla - Bozen festival, Taliansko
7. júla - Bozen, workshop, Taliansko
9. júla - Zelt-Music Festival, Freiburg, Nemecko
28. júla - Frýdek Mýstek, Česká republika
1. augusta - Sambosfest, Sambos, Maďarsko
12. augusta - Mülheim jazz festival, Nemecko
16.-17. augusta - Ruhr Jazzfestival Nemecko

Biografie


Dávida Hodeka
očarili bicie už v troch rokoch. Jeho záujem narastal a ako štvorročný sa prvýkrát predstavil na verejnosti v bluesovej formácii Hodek Dávid Band. V piatich rokoch študoval na konzervatóriu v Budapešti u vynikajúceho pedagóga Jávori Vilmosa. Od roku 2001 je členom rôznych formácií, hral po boku profesionálnych muzikantov domácej a medzinárodnej jazzovej scény.

Ako dvanásťročný dostal prestížnu cenu Talent of the year 2009, ktorú udeľuje Austrian Music Office. Je zakladateľom kapely Dávid Hodek Quartet, s ktorou vydal spomínaný album The First. Členom Andreas Várady Tria je od leta 2011. Už na jeseň vystupovali na niekoľkých festivaloch a po kluboch, najmä v Írsku. Andreas je od Dávida starší len o necelé dva mesiace a výborne si spolu rozumejú nielen na pódiu.


Andreas Varady začal hrať na gitare, keď mal 4 roky. Učiteľom mu bol jeho otec Bandi, postupne sa inšpiroval gitaristami ako Django Reinhardt, Wes Montgomery a George Benson. To všetko zamiešala jeho cigánska krv do novej podoby. Svoje prvé skúsenosti získaval na uliciach írskych miest Limerick a Cork, navštevoval jazzové dielne v Limericku a Sligu a neskôr vďaka štipendiu Art Councils of Ireland odcestoval do New Yorku študovať na Skidmore Jazz Institute.

Andreas spolupracoval s takými gitarovými hviezdami ako Louis Stewart, Frank Vignola a Tommy Emmanuel, hral v rámci dua s Martinom Taylorom a nahrával pre televízie a rádiá BBC a RTE. Objavil sa na obálke celosvetovo distribuovaného špecializovaného časopisu Guitar Player Magazine a v Londýne vystúpil ako 13-ročný v klube Ronnieho Scotta. Pri svojom londýnskom debute nielenže zaznamenal rekord ako najmladší účinkujúci v tomto klube, no vyslúžil aj dvojnásobné standing ovations a získal nadšené recenzie na koncert v The Times a Evening Standard.


Doteraz nahral pod svojím menom debutový album Questions (2010, vydavateľstvo Lyte Records), ktorý s ním nahrali David Lyttle (bicie), Michael Janisch (basgitara) a Ondrej "Bandi" Varady (gitara). Album, ktorý odprezentovali v októbri 2010 na jazzovom festivale v Corku, obsahuje i dve Andreasove kompozície A day in New York a Blues for Edward, a tiež originálne sóla v skladbách The Shadow Of Your Smile a Festival 48 (od Djanga Reinhardta).

Po vydaní albumu nasledovali hrania v Írsku, Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku a južnom Pacifiku. Andreasa oficiálne podporuje americká firma na výrobu gitár Benedetto a iba prednedávnom dal svoj vlastný podpis modelu Bambino. Je tiež podporovaný svetoznámou firmou D'Addario na výrobu strún a firmou Planet Waves na výrobu káblov.

 
Zdroj: Propaganda House, archív Hudba.sk, Skjazz.sk (biografia Andreasa Varadyho)
Foto: Propaganda House