Kapelu Makar Čudra zdobí zaujímavá história. Jej putovanie po slovenskej rockovej, resp. metalovej scéne je plné peripetií i krásnych zážitkov. Príbeh vytrvalých muzikantov pokračuje vydaním ďalšieho EP nosiča s titulom Ako Fénix. Hudobný obsah by mal potešiť fanúšikov tvrdej a zároveň prepracovanej gitarovej hudby.

Skupina Makar Čudra, pohybujúca sa na pomedzí hard rocku a heavy metalu, vydala 22. decembra nové EP s názvom Ako Fénix. Nahrávka vznikla v moravskom štúdiu Shaark - Bzenec v rovnakej zostave ako jej trojskladbový predchodca Späť pri živote z roku 2020. Na novom EP tiež figurujú tri skladby, no za plnohodnotné sa dajú označiť len dve – Ako FénixRequiem (trojkou je skrátená "rádiová" verzia titulnej skladby).

Dve tváre jednej kapely  

Ako Fénix začína vyše dvojminútovým, atmosféricky znejúcim gitarovým introm ústrednej postavy skupiny, Ivanom Kutným. Výborné vyhrávky pretne ostrý gitarový riff Rada Nedbáleka, ku ktorému sa pridávajú bicie Mareka Kučeru. Spodné frekvencie postupne doplní basgitarista Vlado Harasník a ako posledný sa predstavuje spevák Harvey Havran.

Skladba sa nesie v údernom strednom tempe a jej bojovnú atmosféru ešte utvrdia epické vokály, pripomínajúce zašlé časy nemeckej legendy Accept. Text odkazujúci na bájneho vtáka Fénixa, ktorý vstal z popola, deklaruje návrat Makar Čudra na scénu s novou silou, čomu zodpovedá aj podtitul piesne - Makar Čudra 2. Spomínaná rádiová verzia skladby je skrátená o gitarové intro.


Druhý kus Requiem je napriek svojmu smútočnému názvu celkom rezký. Tempo je o niečo rýchlejšie než v prípade Ako Fénix, no celkovo znie skladba popovejšie a kompozícii dominuje najmä zvonivý riff a podobne ladené gitarové sólo. Jednoslovný refrén je jednoduchý, no účelný a text jasne hovorí o tom, že za všetky negatívne veci na svete si môže každý človek sám.


EP nahrávku, ktorá sa dá skôr považovať za dvojsingel, si môžete zakúpiť v digitálnej forme na Bandcampe. CD verziu si môžete objednať na oficiálnej stránke kapely. EP je dostupné aj v službe Deezer.

Ak bude epidemiologická situácia lepšia, kapela má v pláne v roku 2022 viac koncertovať. Momentálne hľadajú hudobníci nového manažéra. Ak by niekto mal o túto funkciu záujem, môže napísať na email: marekkuceradrummer@gmail.com.

Autor: Marek Danko
Foto: archív skupiny