Štyri roky po kompilácii balád Vladimíra Mišíka Královský večer / Royal Evening vyšlo minulý týždeň, 25. mája, legende českej hudobnej scény v Supraphone jej pokračovanie. Kolekcia štrnástich piesní pomenovaná Životní režim / Run of the Mill tento raz prináša best of Mišíkových bigbítových skladieb z rokov 1976 až 2010.

Podobne ako v prípade Královského večera aj kompiláciu Životní režim zostavil Vladimír Mišík sám podľa svojho vzťahu k jednotlivým skladbám. Nie je to teda poradie ani chronologické, ani abecedné, ale také, ktoré vychádza z citu pre súhrnné počúvanie všetkých zahrnutých skladieb. "Princíp je jednoduchý. Vyšlo niekoľko kompilácií, a aby táto mala zmysel, povedal som si, že zostavu vyskladám sám," vysvetľuje Mišík.  

Booklet ako sprievodná kniha počúvaním

Královský večer a aktuálnu novinku spája aj vizuálna podoba. Opäť sa o ňu totiž pričinili Karel Haloun a Luděk Kubík z grafického štúdia 3. dílna, ktorí kompilácii dali rozmer papierovej DVD škatuľky. Vďaka tomu vyniká jej vizuálna jedinečnosť. Rozsiahly 52-stranový booklet ponúka komplet všetky české texty z pera samotného Mišíka, ale tiež Jiřího Dědečka, Václava Hraběte, Jiřího Suchého, Vladimíra Mertu či Jiřího Kainara a ich anglických prekladov, o ktoré sa postarala Ivana Fraňová.

Všetko dopĺňajú Halounove grafiky, v súznení s Mišíkovými tónmi a slovami. "S výtvarníkom Karlom Halounom spolupracujeme už dlhé roky, vlastne úplne od začiatku. Povedali sme si, že obalu zase dáme formát DVD, do bookletu doplníme texty aj ich preklady do angličtiny… až z toho vlastne vznikla kniha poézie. V tomto formáte sa texty čítajú lepšie; keď chceme my starší čítať texty v klasickom cédečkovom booklete, musíme si na to vziať lupu. Preto ten väčší formát. Myšlienka bola takáto: túto akoby knihu si vezmete do ruky, pustíte si album, pohodlne sa usadíte, trebárs s pohárikom – a vznikne taký pekný okamih. To by som si prial," hovorí k poňatiu Životního režimu Mišík.  


Čo sa týka samotnej hudby, ako už napovedá podtitul Bigbít 1976-2010, nájdeme tu skladby zo siedmich Mišíkových radových albumov, mapujúce úctyhodných 34 rokov Mišíkovej sólovej tvorby. Popri titulnej piesni nechýba Taxůvka, Bazar, Jednohubky, Šmajdák, Jam session  alebo Cajun, teda rockovky s flamengovským šmakom, národom milované klasické poloakustické "mišíkovky", typické horkosladké blues i zábavne funkčné skoro reggae či skoro jigy.  

Rovnako ako Královský večer, aj Životní režim je potešením pre ucho i oko. Zároveň je táto kompilácia tiež do určitej miery ľudskou generačnou výpoveďou Vladimíra Mišíka.


Redakciu Hudba.sk informovala za vydavateľstvo Supraphone Adriana Čahojová. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Ája Dvořáčková

Súvisiaci interpreti: Vladimír Mišík