Pre tých, ktorí odolajú bujarým zábavám v uliciach miest a radšej nový rok privítajú doma v papučiach, máme pár hudobných televíznych tipov. Diváci budú môcť na RTVS sledovať dokument The Beatles - roky na turné, ale aj oslavu 70. narodenín Pavla Hammela, či koncert U2.

RTVS ponúkne v posledný deň roka divákom bohatý hudobný program. Už popoludní odvysielajú snímku Michael Jackson's This is it, ktorá prináša pohľad do zákulisia príprav série vypredaných koncertov kráľa popu v londýsnkej O2 Aréne, ktoré sa mali konať v v lete 2009. "Len som chcel povedať, že to budú môje posledné koncerty v Londýne. Keď vravím, že to tak bude, skutočne to znamená, že to tak bude. Bude to posledné spustenie opony," vyjadril sa o koncertoch Michael Jackson.

Pôvodne malo ísť len o desať koncertov, niekoľkodňové rady na lístky a vypredané online lístky však napokon stáli za rozhodnutím, že Jackson absolvuje až 50 koncertov. Kvôli jeho náhlej smrti sa však napokon neuskutočnili. Divák má vo filme možnosť spoznať Michaela Jacksona z civilnejšieho pohľadu, ale aj ako profesionála so sklonom k perfekcionizmu. 


Hammelova oslava aj fantastické turné s The Beatles

Jedna z popredných osobností slovenskej populárnej hudby, Pavol Hammel, oslávila v decembri 70. narodeniny, pričom skupina Prúdy, v ktorej spevák pôsobí, je na scéne už 50 rokov a tiež polstoročie ubehlo od vydania kultového albumu Zvonky zvoňte. Vzácne výročia sa hlavní protagonisti rozhodli osláviť veľkolepým The Best of Tour 2018. Skupina Prúdy už žiaľ na koncertnej šnúre nevystúpila v pôvodnom zložení, keďže minulý rok zomrel Marián Varga a v lete ho do rockového neba nasledoval basgitarista Fedor Frešo.

Pavol Hammel si na narodeninový koncert pozval speváka Gábora Pressera, legendárneho lídra kapely Locomotiv GT, ale aj Soňu Norisovú, Andreu Zimányiovú a Pezinský chrámový zbor Ad Una Corda.

Viac o koncerte v našej reportáži: Pavol Hammel zakončil narodeninové turné veľkolepým koncertom v Bratislave


Do šialeného sveta popularity jednej z najslávnejších a najuznávanejších kapiel svetovej hudobnej histórie divákov vtiahne film The Beatles - Roky na turné, ktorý odvysiela Dvojka o 21:10. Oscarový režisér Ron Howard (Apollo 13, Da Vinciho kód, Rivali, Inferno...), priniesol na filmové plátna v roku 2016 príbeh kapely, ktorá zmenila svet.

"Dokumentárny film autenticky zachytáva koncertné obdobie The Beatles v rokoch 1962 - 1966. Známe i doposiaľ nezverejnené zábery kombinuje s rozhovormi s členmi skupiny, ktorá mala na modernú hudbu väčší vplyv, ako ktorákoľvek iná. Beatles už po tomto období verejne nevystupovali," uvádza o filme RTVS na svojich stránkach. Film The Beatles - Roky na turné získal Grammy za najlepší hudobný film a tiež bol nominovaný Britskou filmovou akadémiou na najlepší dokument.  


Vítanie nového roka s U2 aj Michalom Davidom

Írska skupina U2 odohrala koncert v Abbey Road štúdiu v Londýne, ktorý zaznamenala britská televízia BBC. Spolu s orchestrom a zborom zahrali exkluzívne aranžmány piesní z ich albumu Songs of Experience. "V rozhovore so spevákom Bonom, ale aj s ďalšími členmi kapely, sa dozviete, ako sa štyria spolužiaci z Dublinu stali najslávnejšou kapelou na svete. Odhalíme vám, ako prišli k svojim prezývkam a aj to, aký je život hudobníka na cestách - v exkluzívnych záberoch sa dozviete sa aj čosi viac o ich turné po Južnej Amerike Joshua Tree v roku 2017," uvádza RTVS. Hudobný dokument U2 naživo v Londýne odvysiela Dvojka so začiatkom o 22:55. 

Hodinu po polnoci odštartuje program Michal David 50 - Mejdan roku na programe Nova Internacional a Markíza odvysiela obľúbený hudobný program Chart Show s moderátorkou Adelou Vinceovou a jej hosťami. 


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Itafilm

Súvisiaci interpreti: The Beatles, Paľo Hammel, U2