Vrah legendárneho britského hudobníka Johna Lennona Mark David Chapman len nedávno po ôsmy raz neúspešne žiadal o podmienečné prepustenie z väzenia. Pri tejto príležitosti vyhlásil, že bol idiot. Akoby si až teraz uvedomil, čo vlastne spáchal...

"Mrzí ma, že som spôsobil takúto bolesť. Prepáčte, že som bol taký idiot a vybral som si zlú cestu ku sláve," uviedol 59-ročný Mark David Chapman počas svojho príhovoru ku komisii, ktorú žiadal o podmienečné prepustenie. "Množstvo ľudí ho milovalo. Bol úžasným a talentovaným mužom a ich to stále bolí. Dostávam množstvo listov a to nie je len tak. Nie je to obyčajný zločin," dodal Chapman.

Aj napriek týmto slovám mu však nebolo vyhovené. Podľa oficiálneho vyjadrenia trojčlennej komisie "zdevastoval rodinu a všetkých, ktorí milovali obeť". "Vaše prepustenie by bolo nezlučiteľné s blahom spoločnosti, podceňovalo by vážny čin, ktorý ste spáchali, a podlomilo by úctu k zákonu," uvádza sa vo vyhlásení. Chapman tak vo väzení zostane prinajmenšom ďalšie dva roky, po ktorých môže opäť požiadať o podmienečné prepustenie.

Do väzenia sa dostal po tom, ako 8. decembra 1980 v New Yorku zastrelil Johna Lennona, keď sa vracal z nahrávacieho štúdia do bytu. Dohromady vystrelil päťkrát, pričom Lennona zasiahli iba štyri strely. Počas jedného z policajných vypočúvaní sa Chapman priznal, že plánoval zastreliť aj moderátora Johnnyho Carsona či herečku Elizabeth Taylor. Napokon sa však rozhodol pre bývalého člena už nefungujúcej britskej kapely The Beatles.


Biografia

John Lennon
sa narodil 9. októbra 1940 v Liverpoole. Preslávil sa ako zakladajúci člen spomínanej formácie The Beatles a spolu s Paulom McCartneym tvoril jednu z najvplyvnejších a najúspešnejších hudobných autorských dvojíc 20. storočia. The Beatles mali nesmierny vplyv na hudobnú kultúru a za vzory ich označujú mnohí hudobníci. Lennon bol úspešný tiež ako sólový interpret, na konte má, okrem iných, napríklad kultový album Imagine (1971).

V roku 1975, po narodení syna Seana, ktorého mal s manželkou Yoko Ono, sa z hudobnej scény stiahol. O päť rokov neskôr sa k hudbe vrátil a predstavil album Double Fantasy, ktorý vyšiel len tri týždne pred hudobníkovou smrťou. Lennona v roku 1994 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.


Zdroj: Nme.com, Digitalspy.co.uk, SITA, archív Hudba.sk
Foto: New York State Department of Corrections / AP Photo

Súvisiaci interpreti: John Lennon