Slovenský ochranný zväz autorský už o dva týždne ocení úspešných slovenských skladateľov a textárov. Cenami SOZA chce verejným uznaním podporiť domácich autorov a tvorcov hudobných diel za úspešné pôsobenie v hudobnom živote a formovanie profilu domácej hudobnej kultúry.

Zväz odovzdá ocenenia na slávnostnom galavečeri v Divadle Aréna. V exkluzívnom programe vystúpia atraktívni hostia - barytonista Martin Babjak, Ján Berky Mrenica a jeho orchester, Robo Grigorov, skupina Hex, violončelové duo Eugen Prochác a Ján Slávik, vokálna skupina Skety a ďalší umelci. "Súčasťou žánrovo pestrej dramaturgie podujatia bude dychová hudba v podaní excelentných Kumpánových muzikantov, či skvelý projekt renomovaného basgitaristu a kontrabasistu Juraja Grigláka. Vystúpia teda nielen stálice scény domácej populárnej hudby, ale i špičkoví hudobníci z prostredia ľudovej a klasickej hudby," uvádza riaditeľ SOZA Anton Popovič.

Kým väčšinu cien získavajú najpredávanejší a najhranejší autori, cieľom galaprogramu je reflektovať žánrovú pestrosť hudobného repertoáru, ktorý SOZA na Slovensku zastupuje. Okrem toho pripomenie tiež významné výročie partnerského českého autorské zväzu OSA. "SOZA má spoločnú históriu s českou organizáciou kolektívnej správy OSA, ktorá slávila 95. výročie svojho založenia ako aj okrúhle výročie udeľovania Výročných cien OSA. SOZA s OSA spájajú aj aktuálne témy duševného vlastníctva a ochrany autorských práv v medzinárodných súvislostiach," dodal Popovič.

Ceny SOZA sa rozdeľujú na štatistické a honorárne. Na rozdiel od hlasovania v hudobných anketách sú štatistické ceny objektívnym obrazom toho, ktoré hudobné diela v hodnotenom roku dosiahli najvyššiu minutáž za predvádzanie naživo a vo vysielaniach rozhlasu a televízie na území Slovenskej republiky. Honorárne ceny sú vyjadrením uznania za prínos ocenených osobností pre slovenskú hudobnú kultúru, o ich udelení rozhodujú autori zastupujúci rôzne žánre hudby vo Výbore SOZA. Nominácie na ocenenia oznámi SOZA v utorok 3. novembra.

V aktuálnom ročníku udelí SOZA ceny v nasledujúcich kategóriách:

Štatistické ceny
Cena SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel
Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel
Cena SOZA za najhranejšiu skladbu
Cena SOZA za najpredávanejší nosič zvukového záznamu tvorby slovenských autorov
Cena SOZA za najpredávanejší nosič zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov
Cena SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní

Honorárne ceny
Cena SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí
Zápis do Zlatej knihy SOZA
Veľká cena SOZA za celoživotné dielo

Informácie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z Propaganda House. Viac nájdete na www.soza.sk.

Foto: René Miko