Na januárovom EP Ritual Spirit spojili Massive Attack sily s výraznými osobnosťami nekonvenčného rapu, ako sú Tricky, Young Fathers či Roots Manuva. Teraz sa v novinke Come Near Me pridáva ďalší výrazný hlas britského alternatívneho hip-hopu Ghostpoet. Temnú skladbu sprevádza video plné napätia a potichu prežívanej hrôzy.

V hlavnej úlohe šesťminútového vizuálu, pod ktorým je ako autor a režisér podpísaný Ed Morris, sa predstavila kosovská herečka Arta Dobroshi (Mlčanie Lorny), ktorá kráča pospiatky pred mužom (Jonathan Aris) po uliciach anglického pobrežného mestečka Hove. Hneď od začiatku je jasné, že ich vzťah prekročil hranicu, kedy sú chlapova prítomnosť a pohľad do jeho očí pre ženu príjemné, otázkou však zostáva, ako to celé skončí. 

Nebudem prezrádzať, no atmosféra klipu je v spojení s textom naozaj mrazivá. Len na chvíľku ju uvoľní pasáž, kedy z okoloidúceho auta znie jeden z najväčších hitov Massive Attack - Unfinished Sympathy. Aj v klipe z roku 1991 žena - speváčka Shara Nelson - kráča ulicami (Santa Monica v Los Angeles), je však sama, síce sklamaná z rozchodu, no nič ju neohrozuje. Počas znenia kultovej piesne má hrdinka nového klipu možnosť mužovi uniknúť, no odmieta ju.


Autorom skladby je člen formácie Daddy G spolu so Stewom Jacksonom, ktorý sa v minulosti podieľal napríklad na tvorbe piesne Paradise Circus zo zatiaľ posledného albumu legendárnej bristolskej formácie Heligoland (2010).

Dvojica spoločne napísala aj druhú čerstvo zverejnenú skladbu s názvom The Spoils. V nej znie hlas speváčky Hope Sandoval a ide o príjemný protipól k temnej spolupráci s Ghostpoetom. Obe novinky môžete počúvať aj na Deezeri a ďalších streamingových službách.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube / Ed Morris

Súvisiaci interpreti: Massive Attack