Iba pred nedávnom oznámila Peha svoj návrat na slovenskú hudobnú scénu. Bývalú speváčku Katarínu Knechtovú nahradila iba šestnásťročná Romana Hlobeňová, ktorá sa do kapely začlenila až po istom čase. Rok 2011 bol tak pre celú skupinu novým začiatkom, na ktorý plánujú nadviazať vydaním nového albumu.

"Rok 2011 je prelomovým rokom kapely Peha, keďže po troch rokoch hľadania sme našli speváčku podľa našich predstáv a začali pripravovať podklady pre nový album. V skúšobni to taktiež začalo byť čoraz živšie a začali sme zároveň skúšať nový koncertný program, do ktorého sme okrem starších skladieb zaradili aj úplne nový singel s názvom Minca," sumarizuje uplynulý rok gitarista Karol Sivák. Ako ostatní interpreti, i on vníma krízu v hudobnom priemysle: "Mám pocit, že pár rokov späť to žilo viac, bolo vidieť a počuť viac mladých kapiel. Kríza tak zasiahla aj slovenskú hudobnú scénu."

Pre novú speváčku Pehy, Romanu Hlobeňovú, bol rok 2011 najmä v znamení nových začiatkov. "Rok 2011 bol pre mňa rokom, ktorý to všetko začal, keďže sa kapela rozhodla pre mňa ako pre novú speváčku, ktorú dlho hľadali. Nahrali sme singel, odohrali prvý oficiálny koncert, urobili rozhovory, fotky, prečítali si názory ľudí... Tento rok hodnotím pozitívne. Vidím, že veci sa pomaličky vyvíjajú, a to ma teší."

Kritika kapely smeruje najmä k slovenským rádiám, ktoré podľa Siváka ignorujú tuzemských interpretov. "Sklamala ma ignorácia slovenskej hudby v slovenskom éteri až na svetlé výnimky. Rovnako ma sklamala neschopnosť a hlavne totálny nezáujem rádií, najmä celoplošných, podporovať a tak ako v minulosti aj aktívne hľadať nové talenty a poskytnúť im šancu prezentovať sa. V tomto smere sa nachádzame v období temna, keď tieto rádia chápu prezentáciu slovenských interpretov len cez reklamný čas a podľa toho sa aj takzvane trhovo správajú. Toto zatieňuje a zároveň veľmi negatívne ovplyvňuje celý vývoj slovenskej hudby. Kedysi sme boli hrdí na slovenské rádia a aj v Českej republike nám ticho závideli otvorenosť týchto médií voči novinkám," rozhorčuje sa Sivák.

V roku 2012 sa Peha plánuje sústrediť primárne na vydanie nového štúdiového albumu. "Určite chceme odohrať veľa dobrých koncertov a budeme sa snažiť urobiť novú dosku, na ktorú by som chcela prispieť svojimi textami a možno aj pesničkami. Určite sa chcem stále viac zdokonalovať v tom, čo robím, a na cestách do Prešova možno konečne dopíšem svoju knihu," uzavrela Romana Hlobeňová.

Čo priniesol rok 2011 a aké plány do nového roka majú ďalší domáci interpreti, si môžete prečítať TU

Text: Hudba.sk
Foto: Pehaband.sk

Súvisiaci interpreti: Peha