Je až nenormálne ako jednoducho sa dá stať hviezdou. Celkom obyčajný chalan sa raz ráno prebudí, zapne si televízor a spozornie pri informácii, že niekto poriada súťaž speváckych talentov.

Je až nenormálne ako jednoducho sa dá stať hviezdou. Celkom obyčajný chalan sa raz ráno prebudí, zapne si televízor a spozornie pri informácii, že niekto poriada súťaž speváckych talentov. Informácia o tom, že víťaz má istú zmluvu s hudobným vydavateľstvom, ju robí ešte lukratívnejšou. Ak sa k tomu priráta manažment, ktorý sa postará o každý nasledujúci krok novej hviezdy, neváha. Prihlási sa.
Prejde konkurzom, vytrpí si všetky príkoria, ktoré sú s takouto súťažou spojené a čaká na verdikt poroty. Poroty, ktorá by vzhľadom na to, že je zložená z tisícok divákov, mala byť nezaujatá. A stáva sa nemožné. Ešte pred nedávnom celkom neznámy obyčajný chlapec z ulice, sa cez noc stal hviezdou.
Toto nenapísal ani Andersen, ani nenakrútil Walt Disney. Toto sa skutočne stalo. „Toť za rohom“, vo Veľkej Británii. Divácka súťaž Pop idol priniesla nový objav. Volá Gareth Gates, nemá ešte ani 20 rokov a už je medzinárodne uznávanou hviezdičkou. Nebol prvý. Na svete už na základe podobných súťaží vzniklo množstvo podobných idolov, ktorí zažiarili a zmizli. Dokonca ani doma v Británii nebol prvý. Will Young má na konte prvenstvo, ale jemu sa moc veľkú dieru do sveta urobiť nepodarilo.
Gareth prichádza po dvoch úspešných singloch doma v Británii (okamžite po nasadení sa vyšplhali až na vrchol britskej singlovej hitparády) s tretím a na náš trh sa dostáva i jeho debutový album What My Heart Wants To Say. Vo Veľkej Británii vyšiel už na sklonku minulého roka. Aký je?
Po niekoľkonásobnom vypočutí je jasné, že začať jeho kariéru vo zvyšku Európy sladkou skladbou Anyone Of Us (Stupid Mistake), nebolo nič iné, iba dokonalý reklamný ťah. Po vypočutí celého albumu sa už totiž ťažko zbaviť pocitu, že uvedená skladba je jednou z najslabších na celom albume.
Nudná a uťahaná skladba, ktorá mala za úlohu jediné. Pritiahnuť k tomuto objavu nežné pokolenie. Niet sa preto čomu čudovať, ak drsnejšej časti pokolenia prichádza pri tejto skladbe nevoľno. Lenže to je jediná skladba a na albume ich je ešte 15. V žiadnom prípade sa nad tým zvyškom nedá jasať od radosti a vychváliť ho nebies, ale skutočne sú tu miesta, ktoré sú zaujímavé. Bude im však venovaná podstatne kratšia časť, takže na rad prichádzajú najskôr negatíva.
Garethovi sa nedá uprieť talent. Jeho manažment postavil jeho budúcnosť na dvoch veciach. Všade rozprávajú, že Gareth koktá a spevom tento svoj malý defekt odbúrava. Na speve to počuť nie je. Druhá vec sú pomalé pesničky. Je ich na albume viac než dosť, miestami sa zdá, že až príliš. Lacné popové „dojáky“.
V miestach, kde sa Gareth snaží svoj spev vyťahovať do závratných výšok, to v konečnom dôsledku pripomína dievčenský zbor. Začať album obludnou Unchained Melody tiež nebolo najrozumnejšie. Pesnička populárna z rokov dávno minulých, v novom prevedení. Teda, skôr v podaní nového hlasu. Za ňou už dobre známa Anyone Of Us.
Ku koncu už cítiť, akoby ani samotného Gatesa tieto „kvasinky“ nebavili. Omnoho viac vyniká v rýchlejších skladbách. To už nie je obyčajný pop. Cítiť z toho funky. Urobené je to ale tak šalamúnsky, aby to neurazilo ani poslucháčov popových melódií a na druhej strane aspoň trochu zaujalo tých, ktorí majú radi úplne inú muziku. Až pri skladbách Sentimental, či Suspicious Minds sa dá spozorovať, že Gareth má naozaj talent. Ide o veľmi dobré skladby. Pri spomínanej Suspicious Minds a pri It Ain´t Obvious je možné zachytiť podobu s George Michaelom. Miestami až tak neskutočnú, že poslucháča núti pozrieť sa do bookletu, či sa tam jeho meno niekde neobjaví. Výborné skladby. A mohlo by ich nasledovať niekoľko iných. Downtown či Good Thing.
Pri troške námahy sa dá tento album v prehrávači navoliť tak, že z neho vznikne veľmi dobré hudobné dielo. Treba sa povzniesť nad „dojáky“, Garethovi kvality sú niekde inde. A už absolútne ich netreba hľadať vo zvodných fotografiách, ktoré poskytuje inak plnohodnotný booklet. Toto je o hudbe. Aspoň miestami určite.
Ak má tento mládenec budúcnosť, treba ju hľadať v rýchlych skladbách. To ale ukáže najbližší čas. Kto vie? Možno sa raz ráno zobudí a ...

Vydavateľstvo: BMG 2003

TRACK LIST:
01. Unchained Melody
02. Anyone Of Us (Stupid Mistake)
03. Sentimental
04. Suspicious Minds
05. Downtown
06. What My Heart Wants To Say
07. Good Thing
08. Too Serious Too Soon
09. It Ain´t Obvious
10. With You All The Time
11. (I´ve Got No) Self Control
12. Tell Me One More Time
13. Alive
14. One And Ever Love
15. Walk On By
16. That´s When You Know

Zdroj: TS MusicServer