American Beauty je v poradí šiestym albumom skupiny Grateful Dead, ktorý pôvodne vyšiel v roku 1970. Patril k tomu najlepšiemu čo skupina v svojej dovtedajšej i nasledujúcej existencii vydala.

American Beauty je v poradí šiestym albumom skupiny Grateful Dead, ktorý pôvodne vyšiel v roku 1970. Patril k tomu najlepšiemu čo skupina v svojej dovtedajšej i nasledujúcej existencii vydala.
American Beauty dokumentuje decentnú štúdiovú podobu skupiny, ktorá bola známa aj vďaka schopnosti prezentovať sa rovnako suverénne v krehkých country-rockových pesničkách i nespútaných modálnych rágach s hlasitosťou na prahu bolesti.
Grateful Dead boli predovšetkým koncertnou skupinou, ktorá so svojimi siahodlhými inštrumentálnymi improvizáciami ideálne zapadala do psychedelickej éry na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Jej umenie navodiť tú správnu halucinogénnu zvukovú kulisu bolo vyhľadávanou atrakciou, podobnou akými sú dnešné technopárty.
Najvýraznejšou osobnosťou bol gitarista, hráč na všetky pražcové strunové nástroje, spevák a skladateľ Jerry Garcia, ktorý bol v komunite hippies zároveň aj rešpektovanou mienkotvornou osobnosťou.
Uvoľnená atmosféra koncertov a mohutná zvuková stena poskytovala fanúšikov skupiny, známym tiež ako Deadheads, vďaka akustickému tlaku doslova fyzickú masáž. Ich hudba, bohatá na rôzne neočakávané súvzťažnosti medzi jednotlivými nástrojmi, hýrila pestrými zvukovými farbami so schopnosťou pohltiť poslucháča a odpútať ho od okolitého všedného sveta. Tomuto organizovanému hluku však nechýbala hlava ani päta a hudobná inteligencia členov skupiny v nachádzala v neskoršom období potešenie aj v jazzových inšpiráciách.
Veľkou záľubou Jerryho Garciu bol odjakživa bluegrass. Práve album American Beauty predstavuje návrat skupiny k týmto koreňom. V súčasnosti sa nám ponúka v podobe remastrovanej reedície, na ktorej sa nachádza všetkých desať pôvodných skladieb s evergreenmi rockovej histórie ako Box Of Rain, Friend Of The Devil, či Truckin´. Poslucháč môže očakávať uvoľnenie a pohodu na vlnách jednoduchých, nápaditých melódií, zabalených do akustického zvuku strunových nástrojov, podporených rockovou rytmikou a zborovými vokálmi v štýle CSN&#Y.
Remastrovaná zvuková podoba tohto klasického CD je naviac vyhotovená vo formáte HDCD, čo znamená že médium v CD, či DVD prehrávačoch vybavených príslušným dekodérom, ožíva zvukom bohatším na detaily, hĺbku priestoru i konkrétnosť a dynamiku basov.
Celkový čas, takmer osemdesiat minút, naznačuje, že okrem pôvodného materiálu sa na reedícii albumu nachádzajú i bonusy.
Šesť skladieb si okrem originálnej (LP) podoby môžeme vypočuť i v singlovej (1x) a koncertnej (5x) verzii.
Všetci trúchliaci pozostalí tak majú svojich obľúbených Grateful Dead k dispozícii v exkluzívnom balení s obsažným bookletom a v zvukovej podobe, ktorá umožňuje nazrieť hlbšie do histórie.

Vydavateľstvo: Warner Music, 1970 / 2003 (HD/CD)
Celkový čas: 79:53

Zdroj: TS MusicServer