Ak sa niekomu zdalo, že skupina Iné Kafe je dlhší čas podozrivo ticho, nemusí mať strach. Prichádza adekvátna náhrada. Trojica mladíkov, ktorí sa rozhodli vykričať všetko zlé prostredníctvom svojich piesní.

Ak sa niekomu zdalo, že skupina Iné Kafe je dlhší čas podozrivo ticho, nemusí mať strach. Prichádza adekvátna náhrada. Trojica mladíkov, ktorí sa rozhodli vykričať všetko zlé prostredníctvom svojich piesní. Ale to je asi tak všetko, čo Michal Jellinek, Jano Rozbora a Michal Novák dokázali.
Sedemnásť skladieb vrátane intra a outra, dvoch bonusov a dvoch cover verzií. To všetko na ploche necelej hodiny. Krátke skladby, ktoré už pri väčšej hlasitosti trhajú okrem uší i repro bedne.
Veľa gitár, maximum bubnov a všetky problémy sveta, alebo aspoň tejto malej krajiny. A potom navážanie sa úplne do všetkého. Nevynímajúc slovenských speváckych kolegov (čo tvrdí Ivan sú nezmysly, ľudia vraj vôbec nie sú zlí, sú iba schopní všetkého, nepozdraviť známeho / Povedz je to presne tak).
Album obsahuje štyri rádiové single (Ty mi to raz vrátiš, Leto je preč, Na teba nemyslím a aktuálny cover čo o mne vieš), ktoré sa hravo uchytili i v „nerockových rádiách“, na ktoré skupina tak veselo „kydá“ v skladbe Rockové rádio.
Je však vcelku pravdepodobné, že by im neprekážalo, ani keby ich hralo rádio „Lazy FM“. Bohužiaľ, ide o štvoricu pesničiek, ktoré sa ako jedny z málo budú púšťať v rádiách. Dôvod?
Album obsahuje noblesnú nálepku s oznamom, že „Deluxe tutti frutti edition obsahuje 13 hitov“. Album nielenže obsahuje minimálne o desať „hitov“ menej. Okrem povznášajúcej nálepky by si ešte zaslúžil veľký výkričník s upozornením, že je plný vulgarizmov. A tie sú na rozdiel od upozornenia na obale CD (Na tomto CD sa nenachádzajú samoúčelne vulgarizmy) viac než zbytočné.
Okrem prvých troch singlov by sa dali vyzdvihnúť ešte dve prerobené skladby. Celkom inak vyznieva niekdajší predrevolučný hit Dariny Rolincovej čo o mne vieš. Je jasným dôkazom toho, že i niekdajšia komunistická „hopsanda“ sa dá po niekoľkých rokoch upraviť do celkom novej a popritom zaujímavej verzie. Táto skladba v súčasnosti veselo putuje slovenským éterom. 
A potom je tu skladba Je ti málo z dielne Vrabca a textom Martina Sarvaša (Prečo mi nechce na um prísť meno skupiny, ktorá ju kedysi spievala? Možno preto, že je to v podstate bezpredmetné).
Zaujímavé je ešte intro, ktoré je úplne iné, než zvyšok albumu, ktorý môže náhodného poslucháča dosť zaskočiť. Nedá sa povedať, že by chalani z Vanilla Club nevedeli čo chcú. Sú zohraní, ale bohužiaľ na jednej note. Pri treťom počúvaní albumu prichádza pocit, akoby išla dookola tá istá skladba, len sprosté slová sa striedajú. Ak však niekto túži po slovníku vulgarizmov, ľudských sekrétov, pohlavných údov a iných vylomenín, toto je tá správna učebnica k výučbe.
Jedno je však dobré. Iné Kafe majú konkurenciu, ktorá nie je až taká komerčná. Niet pochýb o tom, že táto skupina má množstvo svojich priaznivcov a po vydaní dlhoočakávaného albumu ich ešte dosť pribudne. Tiež je pozitívne, že chalani idú svojou vlastnou cestou a majú svoju vlastnú tvár. Sú ochotní prezentovať svoje názory a neprispôsobovať sa komercii. To je vlastnosť, ktorú vlastní len málo našich umelcov.
Nikto nepochybuje o tom, že nový materiál tejto formácie príde na svet vo veľmi dohľadnej dobe. Je predsa toľko vecí, do ktorých si treba rýpnuť. Len si treba uvedomiť, že sa to dá urobiť i jemnejším spôsobom a i napriek tomu to nestratí podstatu a „čaro“.

Vydavateľstvo: Sony Music / Bonton

TRACK LIST:
01. Intro
02. Ako dlho vydržíš
03. Ty mi to raz vrátiš (album edit)
04. Superfantastic
05. čo o mne vieš
06. Milujem dážd´
07. Leto je preč
08. Je ti málo
09. Tragédia cez telefón
10. Na teba nemyslím
11. Povedz je to presne tak (ako to vlastne je?)
12. Rockové rádio
13. Nazvime to minulosť
14. Vypni
15. Outro

DEMO BONUSY: Najlepší kámoši Aby si sa z toho ...

Zdroj: TS MusicServer