Braňo Jančich a Magda Vyletelová. Po značkou P.S. práve ponúkajú svoj druhý album. A držia sa jeho názvu. Všetko naopak. Je prekvapujúco iný, než bol ten predošlý a nečakane lepší.

Braňo Jančich a Magda Vyletelová. Po značkou P.S. práve ponúkajú svoj druhý album. A držia sa jeho názvu. Všetko naopak. Je prekvapujúco iný, než bol ten predošlý a nečakane lepší.
Možno ešte pred rokom ich mnohí radili k tvorcom jednoduchých a lacných popevkov. Spôsobil to reemake filmového hitu Nemožná, ale i všetky single, ktoré zo svojho predošlého albumu ponúkli. Ako však naznačuje názov, všetko je naopak. Zmena vydavateľa akoby priniesla svieži dych.
Album je veľmi dravý, no zároveň nestráca svoju muzikálnosť, ktorou je formácia povestná. Pesničky sú ľahko zapamätateľné, s chytľavými refrénmi. A sú tvrdšie. To je však na dobro veci.
Zaujal už prvý singel z tohoto albumu. Skladba Ja dobre viem bola jasným náznakom toho, o čom asi bude celý komplet. Verní priaznivci ostali pravdepodobne trochu zaskočení. Ale tí, pre ktorých formácia P.S. bola iba jednou z mnohých, spozorneli. Melodická rocková skladba s vynikajúcim textom, s perfektnou interpretáciou. Skvelé predjedlo. Lepší singel si skupina ani nemohla vybrať. To však neznamená, že na albume nie sú iné kvalitné pesničky. Presne naopak.
Album ponúka trinásť skladieb a každá z nich je potencionálnym hitom. Dravé skladby sa striedajú s príjemnými pomalými pesničkami. Každý si na albume nájde to svoje. Magda dokáže so svojim hlasom doslova čarovať. Vie ho položiť do rôznych polôh. A presne odhadnúť, kde nasadiť jemný reef a kde pritvrdiť. Poslucháč nemôže očakávať rockový album ako celok. Po vypočutí prvého singla môže prísť pri prvom počúvaní celého albumu malé rozčarovanie. Miestami sa totiž skupina vracia do svojich začiatkov. Ale to je len prvý dojem.
Už po nasledujúcom vypočutí sa album stáva doslova drogou. Dá sa počúvať stále dookola a neomrzí. Drvivú väčšinu muziky i textov si napísali protagonisti formácie. Práve Braňo vo svojich pesničkách ukázal, aké sú jeho hudobné ideály. Všetky rockové vypaľovačky sú z jeho pera. A že je sakramentsky dobrý, o tom niet pochýb. Ako spevák sa na albume neprejavuje. Túto úlohu na seba prevzala Magda. A zvládla ju bravúrne. Ale nielen spev. Magda si totiž píše texty piesní priamo na telo. Vie, o čom chce spievať, ako to spievať a dokáže sa veľmi zaujímavo hrať so slovíčkami. Jej texty sú výborné. Niet pochýb o tom, že Magda sa kvalitou textovej tvorby hravo vyrovnala i ostrieľanému Mirovi Jurikovi, ktorý na album napísal dva texty.
Veľmi dobrý zvuk, skvelý prejav, vynikajúce texty. Pesničky, ktoré nenudia. To je nový album skupiny P.S., s množstvom hitov. Po skladbe Ja dobre viem sa novým singlom stala opäť rýchla pesnička Možno sa dá.
Osobne však za najlepšie skladby albumu považujem pieseň Gonna Be (prekvapujúci záver skladby, vynikajúco spracovaná téma, výborný spevácky prejav) a nádhernú baladu Pieseň pre Maja. Tá je venovaná moderátorovi Máriovi Kleinovi, ktorý bohužiaľ veľmi mladý nedávno podľahol zákernej chorobe.
Je veľmi príjemné zistiť, že dvojica mladých ľudí, pre ktorých je život ešte „detskou hračkou“, dokáže k svojej práci pristupovať veľmi poctivo a profesionálne. A zaujať. Dvojici P.S. sa to jednoznačne podarilo. Svojim novým albumom presvedčili, že patria do prvej ligy. čo viac si priať?
Malá poznámka: prešiel som v Bratislave sedem (!) predajní s hudobnými nosičmi, kým som sa dopracoval k novému albumu skupiny P.S. Nakoniec sa mi ho podarilo zohnať v centre mesta, za vynikajúcu cenu. Tým predajcom, ktorí len udivene krútili hlavou nad mojou prosbou odkazujem, že prichádzajú o veľa!

Vydavateľstvo: Universal Music, 2003

TRACK LIST:
01. Ja dobre viem
02. Goodbye Friend
03. Z plných pľúc
04. Svet patrí drzým
05. Strácam ťa
06. Gonna Be
07. Spolu môžme snívať
08. Chcem len ...
09. Na kraj sveta
10. Možno sa dá
11. Smútok
12. Všetko naopak

BONUS: Pieseň pre Maja

Zdroj: SITA