Pri počúvaní nového albumu skupiny Placebo sa zatajuje dych v pľúcach. Skupina vyprodukovala jednoznačne svoj najemocionálnejší a zároveň najvýbušnejší album.

Pri počúvaní nového albumu skupiny Placebo sa zatajuje dych v pľúcach. Skupina vyprodukovala jednoznačne svoj najemocionálnejší a zároveň najvýbušnejší album. Zúrivé elektronické beaty prechádzajú do duchovných polôh, ktoré sú temné, tklivé i násilné naraz. Následne na to rozpália gitary a potápajú sa v šialenej búrke akordov. V skladbách This Picture, či The Bitter End pôsobia, akoby si naordinovali dokonalú rockovú transfúziu. Najnovšie dielo Briana Molko, Stefana Olsdala a Steva Hewitta je nečakanou hudobnou kolážou. Vedľa seba sa na albume nachádzajú dravé rockové vypaľovačky, postpunkrock, jemný pop, elektronika, ale i jemná klavírna balada.
Každá z piesní na albume je niečím výnimočná. Či už pilotný singel The Bitter End, alebo English Summer Rain. Jasné hity, ktoré sa okamžite natrvalo udomácnia v pamäti poslucháča.
V titulnej, jemne sa rozbiehajúcej a pokojne pokračujúcej skladbe, Brian dokáže poslucháča doslova začarovať. Hriechom by bolo nespomenúť lahodnú Special Need, či trochu ostrejšiu, nezbavenú pre Placebo tak typických gitarových zvukov This Picture.
Osobitnou kapitolou tohoto albumu sú texty. Veľmi citlivo a pritom uvážene podané slová v I´ll Be Yours (I´ll Be Your Father, I´ll Be Your Mother, I´ll Be Your Lover, I´ll Be Yours). Alebo až napätie vyvolávajúci text skladby Protected Me From What I Want, prostredníctvom ktorého Brian prosí, aby mu bolo zakázané robiť to, po čom túži. A takto by sa dalo pokračovať. Čo skladba, to skvost. Možno až na jednu výnimku.
Do celkovej koncepcie albumu akosi nezapadá Sommething Rotten. Absolútny experiment. Samozrejme, fanúšikovia formácie Placebo sú na experimenty zvyknutí, ale táto skladba by sa skôr hodila ako B strana niektorého budúceho singlu.
Album Sleeping With Ghosts jednoznačne obsahuje tú divokú moc, vďaka ktorej Placebo narobili veľa rozruchu na celom svete. Štvrtý album tejto formácie je jasným dôkazom toho, že „spať s duchmi“ sa oplatí celkom bez obáv.

Vydavateľstvo: Virgin, 2003
TRACK LIST:
01. Bulletproof Cupid
02. English Summer Rain
03. This Picture
04. Sleeping With Ghosts
05. The Bitter End
06. Something Rotten
07. Plasticine
08. Special Needs
09. I´ll Be Yours
10. Second Sight
11. Protect Me From What I Want
12. Centrefolds

Zdroj: TS MusicServer