John Mayer (nar. 1977) je pokračovateľom mladšej generácie pesničkárov, udržujúcich úspešne vlajku tohto žánru aj na prelome našich storočí.

John Mayer (nar. 1977) je pokračovateľom mladšej generácie pesničkárov, udržujúcich úspešne vlajku tohto žánru aj na prelome našich storočí. Formou svojej prezentácie, ako aj celkovou typológiou naväzuje na osobnosti typu Davea Matthewsa a Davida Graya.
John Mayer, bývalý študent na Berklee, neskôr atrakcia atlantských klubových pódií, je spevák, hráč na akustické a elektrické gitary ako aj (s výnimkou niekoľkých cover verzií) hlavný autor repertoáru. Z vystupovania na pódiu je zrejmé, kto je hviezdou večera a kto zamestnancom. Prirodzená pokora muzikantov nevrhá tieň na spevákovu ješitnosť a tak sa koncert odohráva bez toho, že by spoluhráči okrem spoľahlivosti ukázali viac, než odmeranú dávku invencie a nadšenia. Na druhej strane Mayer umára svojimi tak trochu jalovými sólami a-capella, čo na rozdiel od dojmu z DVD, budí nadšenie najmä u jeho fanyniek v prvých radoch. Doprovodná skupina si plní svoju beglajtovú funkciu bezproblémovo.
Mayerove neodškriepiteľné rytmické cítenie sa prenáša aj do jeho kompozícií, takže neraz sú melodické motívy unášané na groovoch rozbehnutej mašiny, poháňanej vyrovnaným súkolím všetkých spoluhráčov.
Rytmická a zvukomalebná stránka jeho skladieb vo všeobecnosti prevažuje nad melodickou. Tá je prekrytá zaujímavou, i keď trochu iritujúcou farbou hlasu speváka, podobne i jeho gitarové sóla sú zaujímavejšie farbou, než obsahom. Upútajú hlavne vtedy, keď sa v nich zablysnú citácie evidentných Mayerových vzorov, J. Hendrixa a S. R. Vaughana. Vývoj skladby však dokáže nečakane vygradovať vďaka inteligentnému a precíznemu doprovodu.
Na zázname z koncertu v prezentuje skladby zo svojich dvoch doposiaľ vydaných albumov Inside Wants Out (1999) a Room For Squares (2001).
Prvou reakciou po vzhliadnutí tohto DVD sú sympatie k vybrúsenej pesničkárskej forme a hudobnej zručnosti Mayera a jeho bandu, spolu s očakávaním, že obsah sa dostaví po ďalších vypočutiach, respektíve po rokoch.
Je dosť pravdepodobné, že dvadsaťpäťročný Mayer podporovaný mladíckym/americkým sebavedomím a diváckym chorálom spievajúcim počas koncertov jeho texty, si zatiaľ neuvedomuje ten malý, no zásadný rozdiel vo vyzretosti, ktorý ho odlišuje od ináč v mnohom porovnateľného Matthewsa.

Vydavateľstvo: Sony Music 2003
Celkový čas: 73:20

Zdroj: TS MusicServer