Najväčším gólom dánskeho dua Junior Senior bolo oživenie retro žánru, ktorý možno označiť ako party-rock. I keď podľa ukážok vysielaných napríklad na MTV (Move Your Feet) by sa mohlo zdať, že ide o takmer štandardnú tanečnú hudbu postavenú na základoch akejsi nadčasovej rozhlasovej zmesi, zo zvuku celého albumu poslucháč nadobudne omnoho výraznejší pocit "vintage", či skôr návratu do roztancovaného raja sedemdesiatych rokov.

Najväčším gólom dánskeho dua Junior Senior bolo oživenie retro žánru, ktorý možno označiť ako party-rock. I keď podľa ukážok vysielaných napríklad na MTV (Move Your Feet) by sa mohlo zdať, že ide o takmer štandardnú tanečnú hudbu postavenú na základoch akejsi nadčasovej rozhlasovej zmesi, zo zvuku celého albumu poslucháč nadobudne omnoho výraznejší pocit "vintage", či skôr návratu do roztancovaného raja sedemdesiatych rokov. V podstate však ide o guláš s otvorenou receptúrou, v ktorej popri štýle disco v zárodočnom štádiu možno identifikovať surfistov Beach Boys, glamm-rock, soul a všetky možné žuvačkové hudobné štýly druhej polovice minulého storočia.
Cieľom samozrejme nemá byť nič iné, než rozpútanie všeobecnej zábavy a uvoľnenosti, ktorým nestoja v ceste žiadne intelektuálne prekážky a očakávania. Nepokryte sa jedná o prázdnu škrupinu, v ktorej do rytmu nanajvýš hrkajú drobné mušličky - podobne ako v textoch o rumba guliach z kokosových orechov. Nad hladinou vkusu sa táto vratká bárka neomylne drží najmä vďaka zdravému nadhľadu, zmyslu pre humor a jemnej sofistikovanosti, pomocou ktorej sa podarilo vytvoriť priam umeleckú dobovú karikatúru.
Ozýva sa tu napríklad rozjuchané publikum odpovedajúce na výzvy z pódia, ktoré je znázornené i na obale s grafikou dotiahnutou do detailov v štýle 70-ties. Škoda len, že od tej doby ubudlo gramofónov, pretože vinylovému formátu by dobre vyhovoval nielen obal, ale aj celkový čas, ktorý sotva prekračuje pol hodiny.
Zvláštnou kapitolou je štýlový zvuk CD. Pozoruhodne sa podaril zrekonštruovať dobový gitarový twang, presne v duchu doby funguje basgitara a realisticky vyšli i dozvuky a pri masteringu vyfabrikované celkové skreslenie nahrávky. Svoje miesto si tu nájdu aj také obskúrne nástroje ako je harfa, syntezátor Moog, či tie najjednoduchšie analógové rytmické automaty.
Na nahrávke sa, okrem dua, podieľalo i väčšie množstvo ďalších vokalistov a hudobníkov, no nezamestnané nezostali ani počítače. Účastníci koncertnej produkcie dua však tvrdia, že naživo, za doprovodu The Hardbeats, je to celé ešte lepšie. Zatiaľ čo Junior spieva a hrá na nástroje, Senior spieva, tlieska do rytmu a dodáva vibrácie. Bez Seniora by to iste nebolo ono, ale hlavným hudobným motorom je dvadsiatnik Junior, ktorý okrem toho že skladá a hrá, spolupodieľa sa i na tvorbe zvuku.
Kto vlastne sú Junior a Senior? Informácií nie je veľa, najpravdepodobnejšie sa však nejedná o otca so synom, ako by sa mohlo zdať podľa generačného či veľkostného rozdielu, a pravdepodobne sa nejedná ani o iný, než pracovno-umelecký vzťah (zatiaľ čo Senior priznáva že je gay, Junior je na baby). Hoci má každý z nich rôzne dôvody na zábavu, dohromady majú čo ponúknuť, rovnako tak pre pamätníkov, ako aj pre tých, ktorí, podobne ako Junior, poznajú túto formu iba z platní a kotúčových pások svojich rodičov.

Vydavateľstvo: Crunchy Frog 2002 / Universal 2003
Celkový čas: 32:13
Linky: www.juniorsenior.com + www.crunchy.dk

Zdroj: TS MusicServer