V našich zemepisných šírkach je jeho meno úplne neznáme. Napriek tomu je z neho hviezda. A nielen v frankofónnych krajinách. U susedov v Poľsku bol jeho debutový album najpredávanejšou platňou minulého roka.

V našich zemepisných šírkach je jeho meno úplne neznáme. Napriek tomu je z neho hviezda. A nielen v frankofónnych krajinách. U susedov v Poľsku bol jeho debutový album najpredávanejšou platňou minulého roka. Zároveň bol hlavnou hviezdou najznámejšieho poľského festivalu Sopot. A len tam dokázal svoje skutočné kvality. Spieval na živo, publikum prežívalo umelecké orgazmy a dlhú dobu mu nedovolilo odísť z pódia. Kto je vlastne Garou, teda „vlkolak“?
Narodil sa 26. júna 1972 v Quebecku, v Kanade. K hudbe sa dostal prostredníctvom staršej sestry, s ktorou chodil na hodiny klavíru a gitary. Napriek tomu jeho snom bolo povolanie archeológa. Našťastie jedného dňa „vykopal“ v sebe spevácky talent a začal svoju spevácku kariéru. Od staníc metra, cez zapadnuté kluby až po muzikálovú scénu. V metre a kluboch hral na trúbku a spieval.
Prelom v kariére však prišiel v roku 1997, kedy prijal ponuku na účinkovanie v muzikáli Zvonár od Matky Božej, kde si zahral úlohu Quasimoda. Ani náhodou nie pre svoj výzor, ale preto, že tklivé pesničky tejto postavy dokázal nádherne precítene podať publiku. S muzikálom prešiel cesty od USA až po Rusko. A na jednom takomto predstavení si ho všimol Rene Angelilo, muž speváčky Celine Dion.
Potajomky ho „ukázal“ Celine a tá ho zas potajomky pozvala na obed. Podali si ruky. Celine odchádzala v tom čase na vytúženú materskú dovolenku a tak mu požičala svoju kapelu a pomohla mu naštartovať medzinárodný úspech. To, že mu od začiatku dôverovala korunovala spoločným duetom. Debutový album Seul vznikol za pár mesiacov. Najskôr sa skladby z neho hrali na koncertoch, potom sa album dostal do obchodov v Kanade a vo Francúzsku. Odtiaľ si úspešne razil cestu do zvyšku sveta.
Garou je výnimočný objav. Dokazuje to v každej zo štrnástich piesní na albume. Prevahu majú samozrejme pomalé skladby. Tie dokáže podať dokonale precítene a vďaka svojmu zvláštne zafarbenému chrapľavému hlasu (Dalibor Janda je oproti nemu iba slabučký odvar) nimi neskutočne zaujať. Poslucháč sa celkom nečakane pristihne pri tom, že má na tele zimomriavky.
Ďalším plusom tohoto diela je fakt, že pesničky sú na ňom uložené veľmi rafinovane. Po dvoch – troch pomalých skladbách prichádza na rad rýchlejšia, väčšinou rock´n ´rollovo ladená pesnička, ktorá príjemný pocit z počúvania ešte viac umocní. Samozrejme, nemôže chýbať spomínaný duet so Celine Dion.
Všetko je naspievané vo francúzštine. Tento romantický jazyk kompletnú náladu albumu famózne utvrdzuje. Nemožno očakávať žiadnu prevratnú muziku, ale v každom prípade o veľmi slušný a inteligentný pop, ktorý musí nadchnúť. Produkcie albumu sa ujal Vito Luprano, dvorný producent Celine Dion. Napriek tomu však nemožno očakávať žiadnu Celine v nohaviciach. Hoci je pravdou, že každú z piesní na albume by Celine dokázala podať rovnako kvalitne. Našťastie však Kanada dokázala ponúknuť i iný produkt, než je Celine. A je len dobré, že popri kvalitných ženských menách ako Avril Lavigne, či Alanis Morrissette sa do povedomia dostal i rovnako dobre znejúci a hudobne veľmi zaujímavý chlap.
Tento album sa oplatí vlastniť, hoci s jeho zháňaním v našich obchodoch asi nepochodíte. Treba skúsiť internet, tadiaľ je cesta k jeho získaniu omnoho jednoduchšia. A za celkom rozumné ceny. Tá trocha námahy za to stojí. Garou má vo svojej diskografii i koncertný album a veľmi zaujímavé DVD. V týchto dňoch vrcholia prípravné práce na jeho novom, anglicky naspievanom albume. Treba veriť, že pri angličtine nestratí jeho výkon svoje čaro. Ale hlavne dúfať, že sa jeho novinka konečne dostane i do našich obchodov.

Vydavateľstvo: Sony Music, 2002
Celkový čas: 62:39

TRACK LIST:
01. Gitan
02. Que l´amour est violent
03. Demande au soleil
04. Seul
05. Sous le vent
06. Je n´attendais que vous
07. Criminel
08. Le calme plat
09. Au plaisir de ton corps
10. La moitié du ciel
11. Lis dans mes yeux
12. Jusqu´á me pedre
13. Gambler
14. L´adieu

Zdroj: TS MusicServer