Dlhých desať rokov trvalo, než sa o skupine Support Lesbiens začalo hovoriť i u nás. Za ten čas toho majú na svojom konte skutočne dosť. Štyri albumy, nemalý úspech v Poľsku a obrovský úspech v Čechách.

Dlhých desať rokov trvalo, než sa o skupine Support Lesbiens začalo hovoriť i u nás. Za ten čas toho majú na svojom konte skutočne dosť. Štyri albumy, nemalý úspech v Poľsku a obrovský úspech v Čechách.
Ich aktuálny album Tune De Radio vyšiel ešte v minulom roku. A keby nebolo toho, že kapela bola „predskokanom“ skupiny Lucie na ich poslednom turné, je celkom možné, že by sa ich hudba dostala na Slovensku iba do rúk niekoľkých fajnšmekrov. Uvedené turné spôsobilo to, že sa ich skladby In Da Yard a Sweet Little Something začali konečne hrať i v našich rádiách. Kapela so svojim zeleno – čiernym albumom tak dostala zelenú i tu.
Možno ešte spomenúť, že spevák, ktorého hviezda v Čechách uhasína obvinil kapelu, že mu ukradli skladbu. Refrén veľkého hitu In Da Yard sa mu zdal príliš podobný tomu, čo on vyprodukoval pred niekoľkými rokmi. Holý nezmysel. Kapela sa k celej kauze nevyjadruje.
O tom, že trojica Kryštof Michal, Hynek Toman a Yarda Helešic nebola u nás donedávna moc známa, svedčí i príhoda z nemenovanej krčmičky. Keď z rádia zaznela skladba In Da Yard, ktosi pri vedľajšom stole prehlásil:
„Ako ten Jagger poľavil!“. Od tvorby slávnych „kameňov“ je tvorba „suportov“ na hony vzdialená, ale kvalitná je rovnako.
Kapela získala na českej obdobe Grammy dvoch Andělov. V kategórii skupina, i album roku v kategórii POP. Dalo by sa dlho polemizovať o tom, či to zaradenie bolo správne. Ibaže tvorbu skupiny je veľmi ťažko niekam zaradiť. Nie je to ani čistý pop a nie je to ešte ani rock, hoci sa jeho prvky občas objavia. Preto si s tým netreba lámať hlavu. Dôležitý je konečný výsledok. A ten je po každej stránke na české pomery doslova svetový.
Nenadarmo sa v Čechách nahlas rozpráva o tom, že ak niekto z ich domácej scény niekedy poriadne prerazí vo svete, tak to bude skupina Support Lesbiens. Samozrejme, padajú ešte dve – tri mená, ale to netreba rozoberať.
Kapela sa oproti svojej predošlej tvorbe vybrala trochu iným smerom. Hlavne trochu hudobne poľavili. Hudba je omnoho melodickejšia a tak i prijateľnejšia širšími masami. Pesničky sú zväčša v strednom, veľmi príjemnom tempe. Ide ale hudbu, kde by nejaký slaďák ani nikto neočakával. Hudba je veľmi moderná. Výhodou tejto formácie tiež je, že ich angličtina je veľmi zrozumiteľná. To by im v budúcnosti mohlo otvoriť brány do sveta. Support Lesbiens sa na nič nehrajú.
Robia muziku, ktorá ich baví a robia ju nadmieru dobre. Pristavovať sa pri každej skladbe hádam nemá ani význam. Skladby, ktoré vyšli na singloch sú už veľmi dobré známe. Pri tých ostatných je zaručená skutočná kvalita. Singlom by mohla byť každá.
Veľmi príjemná je skladba Feel U, kde je doménou vokál u nás zatiaľ tiež neznámej českej speváčky Alice Springs. Urobilo to zo skladby veľmi príťažlivý kúsok. Obal albumu je ladený do zeleno – čiernej farby a ponúka okrem základných informácií i všetky texty. Je isté, že na prvý pohľad skôr odrádza, než priťahuje. Dôležité však je nenechať sa odradiť. V tomto prípade by sa to neoplatilo.
Kto mal možnosť vidieť kapelu hrať na živo, musel byť unesený ešte viac než pri počúvaní CD. Sú to jednoducho profesionáli. Osobne odporúčam počúvať toto CD so slúchadlami na ušiach, pri dosť vysokej hlasitosti. Poslucháč tak objaví veľa zaujímavých momentov, ktoré pri bežnom počúvaní unikajú.
Výborné! Čo dodať? Ak je toto album roka, tak je isté, že právom.

LINKY: www.sonymusicbonton.cz, www.supportlesbiens.cz

Vydavateľstvo: Sony Music / Bonton, 2002
Celkový čas: 50:35

TRACK LIST:
01. Intro
02. Tune Da Radio
03. Sweet Little Something
04. Too Late My Son
05. Let´s Dance
06. Nodding
07. Feel U
08. In Da Yard
09. About The Joy
10. Looking For Myself
11. So Deep In
12. Wareligion
13. Gotta Get Home
14. M. F. Stealing

ADDITIONAL TRACK:
15. Fisherman´s Friend (remix)

Zdroj: TS MusicServer