Úplne tiché vydavateľstvo, takmer neznámy chalan a hudobné prekvapenie roka. To je kombinácia, ktorá sa nedávno objavila na domácom hudobnom trhu. Dá sa predpokladať, že rádia sa jej budú brániť ako čert svätenej vode. Je však viac než isté, že Helicó odviedol svoju prácu na 200% a prišiel so špičkovým albumom na svetovej úrovni. Ale pekne po poriadku... Kto je vlastne Helicó?

Úplne tiché vydavateľstvo, takmer neznámy chalan a hudobné prekvapenie roka. To je kombinácia, ktorá sa nedávno objavila na domácom hudobnom trhu. Dá sa predpokladať, že rádia sa jej budú brániť ako čert svätenej vode. Je však viac než isté, že Helicó odviedol svoju prácu na 200% a prišiel so špičkovým albumom na svetovej úrovni. Ale pekne po poriadku...
Kto je vlastne Helicó? Na albume to uvedené nie je. Všade, kde aspoň previalo jeho autorstvo, je uvedený jeho umelecké meno. Keďže sa za to nebije a všetci sa občas mýlime, dovolím si tvrdiť, že je to ten veselý chalanisko s medzierkou medzi zubami, ktorý bol a ešte hádam aj je súčasťou košickej formácie D-Night. Netvrdím, že je to tak, ale podľa fotografií v booklete a artikulácii pri speve tomu všetko nasvedčuje. Bohužial, rukolapný dôkaz, medzierka medzi zubami, na fotografiách nie je. Helicó totiž nahodil hrozivý výraz rapera a chalana z ulice. Až z neho ide strach. Ale na čo sa zaoberať tým, kto to vlastne je. Ostáva po ňom totiž vynikajúco odvedená práca.
Myphilosophy je dokonalý album. Nie je taký drsný ako Eminem. Hoci je jasné, akú hudbu počúva. Nie je ani taký melodický ako napríklad Wyclef Jean, ale znaky tam sú. Aké to je? Na domáce pomery absolútne dokonalé. V porovnaní so svetovou produkciou fantastické. Jednoznačne ide o album, ktorý, ak by sa raz dostal za hranice našej vlasti, má šancu preraziť.
Už pri prvom vypočutí je jasné, že tento mladý chalanisko vie čo chce. A je si dobre vedomí svojich kvalít. Pustil sa do projektu, ktorý na Slovensku chýbal.  Z rádií sa ozýva nekonečné množstvo rapovej a čiernej muziky, ale nič z domácich hájov. Konečne to prišlo. A dôležité je, že Helicó sa nič nehrá. Možno je ten drsný výzor na fotkách trochu zbytočný, ale neprekáža a k danej muzike jednoducho patrí. Hudobná stránka albumu je profesionálna, prepracovaná do poslednej noty. Chybu by niekto hľadal veľmi ťažko.
Marián Kachút, ktorý je väčšinovým autorom hudby predviedol svoje skutočné kvality. Takmer všetky texty si Helicó písal sám. Sú to predsa jeho príbehy, jeho život. Vie najlepšie o čom chce spievať a ako to spracovať. A podarilo sa mu to. A potom hostia. Ak na jednom albume spolupracuje Dara Rolins, Katka Korcek, Misha, ci Lasky, už i to je známka istej kvality. Ani jeden z týchto uznávaných domácich umelcov by nešiel do projektu, ktorému by neveril. Vynikajúce sú síce všetky skladby, ale duety sú doslova výnimočné.
Niektorí hostia spievajú po slovensky, iní zas používajú angličtinu. Helicó spieva svetovým jazykom. Raz sa mu to môže zísť. V jeho prípade totiž nejde o frajerinu, on to naozaj vie! Vyzdvihnúť treba duet s Darou Rolins (Zostať smieš). Trochu sa síce podobá hitu Wyclefa Jeana 911 (najmä úvod), ale na tom to predsa nestojí.
Ak má poslucháč trochu lepšiu predstavivosť, stačí pridať hlas, zavrieť oči a poľahky sa môže "ocitnúť" v nadupanej aréne na veľmi kvalitnej akcii. Ďalšou lahôdkou je neskutočne príjemná skladba Children. Ale takto by sa dalo pokračovať donekonečna.
Na albume je 23 skladieb a album trvá takmer hodinu. Samozrejme, regulérnych (dlhších) skladieb je omnoho menej. Album ako celok však pôsobí veľmi ucelene a príjemné. Ak toto vyšlo na Slovensku a v pomerne neznámej firme, tak sa možno začína brieždiť na lepšie časy. Konečne! Klobúk dolu! Je síce iba august, ale mám pocit, že album roka na Slovensku už vyšiel.


Vydavateľstvo: Millenium Records, 2003
Celkový čas: 58:56
Linky: www.helico.sk

TRACK LIST:
01. 4 Life Intro
02. Me&#My Lifetime (feat. Katka Korcek)
03. Just Neva Won´t
04. Story (feat. Tina)
05. WakinUpLude
06. Rappin´picturez (Say Ahhh...)
07. OpenUpLude
08. Náhodou (feat. Lasky)
09. DoggLude
10. Dogg C´mon!
11. DarkLiteLude
12. All Da Thingz (feat. R. Papp a.k.a. P´Rib)
13. Childlude
14. Children!?!
15. GET-lude-OUT...
16. Biliv In (feat. Katka Barancová)
17. Zostať smieš (Nize & Slow) (feat. Dara Rolins)
18. ´Ssage2actionLude
19. R U Needin´? (Bonus Cut, feat. G´ But)
20. 4eva2gethalude
21. Mars & Venus (feat. Misha)
22. Makseemum Quiet!
23. C´ya Outro

Zdroj: TS MusicServer