Od chaotických a neistých začiatkov sa kapela No Name prepracovala až na vrchol domácej hudobnej scény. A nielen to. Však nemalé zázemie priaznivcov majú i v susedných Čechách.

Od chaotických a neistých začiatkov sa kapela No Name prepracovala až na vrchol domácej hudobnej scény. A nielen to. Však nemalé zázemie priaznivcov majú i v susedných Čechách. Vypredávajú športové haly a za predaj albumov dostávajú zlaté platne. Horúca hudobná jeseň priniesla i nový album tejto košickej, takmer súrodeneckej formácie.
Je potešiteľné, že po obrovskom úspechu skladby Žily a ich druhého albumu a následne "narýchlo" pripravenom treťom albume, ktorý trošičku naštrbil povesť formácie, prichádza kapela s vynikajúcim materiálom.
Po hudobnej stránke ustúpili do úzadia klávesy a prednosť dostali gitary. I hitových popevkov je pomenej. Timkovci na svojom štvrtom albume kladú dôraz na silu hudby a najmä textu. Prevažujú hutné skladby, v mnohých prípadoch doplnené o sláčikové sekcie (Dvojčatá, Biologické hodiny).
Samozrejme, nechýba ani niekoľko srdcoviek Igora Timka, teda skladieb, ktoré sa asi nikdy nestanú hitmi, ale vznikli len pre potešenie kapely. Pár podobných úletov, ktoré vybočujú z celkového konceptu má kapela predsa na každom album. Ani v tomto prípade však neprekážajú.
Z albumu cítiť, že formácia je po toľkých rokoch zohraná. Všetko je na svojom mieste. Nemožno očakávať, že by kapela prišla s niečím novým. Stále fungujú v dobre overenej a zabehnutej rovine. A presne to od nich priaznivci očakávajú.
O to viac poteší, že i napriek tomu ide o veľmi kvalitný album, ktorý nenudí, ale skôr naopak. Chalanom sa podarilo skladby na albume uložiť tak, že po poslednej skladbe (ešte o nej bude reč) poslucháč iba obdivuhodne pokrúti hlavou a album si pustí znova.
Texty boli vždy silnou stránkou tvorby tejto kapely. Inak tomu nie je ani na albume Slová do tmy. Igor Timko je známy tým, že dokáže čarovať so slovíčkami. No a vďaka tomu dokáže podať i dosť náročnú tému prijateľne, pre každého poslucháča. Ďalšia výhoda. Ak má totiž kapela veľké množsvo fanúšikov a niektorí z nich sa dokážu nad textami i zamyslieť, môžu z nich veľa získať. Ak sa vo finále spojí výborný text s perfektnou muzikou, vznikne jasný (a mnohokrát i poučný) hit. No Name ich majú na albume hneď niekoľko. Či už ide o prvý singel Prvá, alebo skladby Dvojčatá, alebo titulnú Slová do tmy. Titulná skladba, ktorá album uzatvára je jednoznačne najsilnejšou pesničkou celého projektu.
Ak sa dá niečo tomuto albumu vytknúť, tak je to jednoznačne booklet. Texty piesní sú rozmazané, autori skladieb nečitateľní. Celkom nepochopiteľné je použitie koncertných fotografií. Ide predsa o radový štúdiový album a tie fotky sa tam absolútne nehodia. Ani to však nemôže pokaziť celkovo výborný dojem z albumu.
Chalani potvrdili, že nie sú vrchole iba náhodou. Tiež dokázali, že svoju prácu neflákajú a s každým ďalším albumom na sebe čoraz viac makajú. Výborný domáci album. Ak bude celá hudobná jeseň takáto, tak i tie zbytočne dlhé večery budú vcelku príjemné.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2003
Celkový čas: 43:56
Linky: www.noname.sk

TRACK LIST:
01. Lekná
02. Prvá
03. Dvojčatá
04. Kniha sťažností a prianí
05. Biologické hodiny
06. Hej dievča
07. Tráva
08. Zatancuj si so mnou
09. Realita
10. Hľadám
11. Dnes sa mi zdá
12. Slová do tmy

Zdroj: TS MusicServer