Zmena prostredia vplýva na každého inak. Na Roba Opatovského zapôsobil niekoľkomesačný pobyt v Japonsku, spojený s novou láskou tak, že pripravil nový album.

Zmena prostredia vplýva na každého inak. Na Roba Opatovského zapôsobil niekoľkomesačný pobyt v Japonsku, spojený s novou láskou tak, že pripravil nový album. Inšpirácia musela byť nekonečná.
To prvé reprezentujú japonské motívy. Škoda, že Robo nebol v Číne. Ako súčasť kultúry sa mohli k albumu pridávať paličky - do uší! Opatovský je totiž viac model ako spevák, hoci sa snaží tváriť "opačne".
Vystriedal niekoľko druhov muziky. Od tanečných popevkov produkovaných Danielom Hádlom, cez využitie vlastných produkčných síl až po najnovšie schopnosti Vrabca, či Ivana Táslera. Ani zvučné mená však nedopomohli k tomu, aby sa mohol tento album niečím pochváliť.
Na rovinu: Opatovský už v prvej pesničke (Nočná mora) sebakriticky priznáva "Som zlý!". Aspoň za to ho treba pochváliť, hoci je jasné, že v tej skladbe spieva o niečom inom.
V ďalšej skladbe (Nechcem) sa snaží Opatovský kričať niečo o tom, že sa nechce šplhať. To už však nedodržuje. Po ramienkach vlastnej krásy (?) sa totiž neustále šplhá na pomyselný hudobný Olymp, kde sú však desiatky lepších, než je on sám.
Od začiatku Robovej speváckej kariéry bolo jasné, že je to skôr o výzore, než o umení. Od nahrávania nových piesní ho neodradila ani aférka s údajne natočeným pornom. Aj anti reklama je predsa reklama. Škoda...
Ale vážne - Opatovský je takmer výhradným autorom hudby na albume. I to je dôvod, prečo z albumu razí jednotvárnosť a nuda. Dookola to isté zahraté na "španielke". Jedinú výnimku tvorí Opatovského verzia Dušíkovej a Peterajovej pesničky Láska. I tu však treba povedať, že ide o veľmi mizerný cover.
K záverečnej Japonskej bonusovke si Robo napísal sám i text. Inak sa na slovách albumu Prílev energie podieľalo hneď niekoľko autorov. Ide zväčša o neznáme mená. No čo, sa snažili pomôcť kamarátovi. Najlepšie aj tak vyznievajú tri texty Vlada Krausza.
Album obsahuje hneď niekoľko singlov, ktoré sa v éteri objavovali medzi predošlým a týmto spevákovým albumom. Za tie tri roky sa toho uzbieralo dosť. Akurát dosť na to, aby z toho vznikol album. Album, ktorý bol nahratý a zmixovaný veľmi rýchlo a aj tak vyzerá. S rovnako odfláknutým bookletom - texty šiestich (?) pesničiek, pár nekvalitných fotiek s japonskými znakmi.
Ach Robo, koho to ešte osloví? Najsilnejšou skladbou je jednoznačne Spomeň si. A márne sa snažím spomenúť, kedy som naposledy počul tak slabý album.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2003
Celkový čas: 47:04
Linky: www.roboopatovsky.sk

TRACK LIST:
01. Nočná mora
02. Vstávam
03. Láska
04. Prílev energie
05. Bez lásky
06. Tvoj úsmev
07. Nech
08. Nechcem
09. Príbeh
10. Oceán
11. Spomeň si
12. V tomto meste

BONUS:
13. Japonská

Zdroj: TS MusicServer