Skôr než hudba a spev tohoto učiteľa telocviku priláka jeho priaznivcov (ženského pokolenia) jeho vymakané telo. Jeho tvorba je totiž chladná ako jesenné počasie.

Skôr než hudba a spev tohoto učiteľa telocviku priláka jeho priaznivcov (ženského pokolenia) jeho vymakané telo. Jeho tvorba je totiž chladná ako jesenné počasie. Od čias "mäsiarského" videoklipu sa totiž neposunul ani o krok vpred. Skôr naopak. Monotónny prejav a nezaujímavý hlas. To je Martin Maxa.
Všetko je v jednej rovine, nič neprekvapí. Každá ďalšia pesnička rovnaká ako tá pred ňou. Jednoduchý pop, s náročnými textami. A Maxa nie je spevák, ktorý dokáže interpretovať náročné texty. Nikto mu totiž neuverí. A to si všetko píše sám. Ide o jeho osobný a dosť chladný prejav. Jeho umelecké vnútro je rovnako opotrebované ako činky, ktoré kedy dvíhal. Aj keď je otázne, či má vôbec Maxa nejaké umelecké vnútro. Jednoducho iba využíva dobré zloženie hviezd, ktoré ho vynieslo na pomyselné umelecké výslnie. Albumy vydáva ako na bežiacom páse. Kým je o ne aký taký záujem. Snáď raz príde doba, keď i on pochopí, že je to celé o ničom a stiahne sa späť do posilovne.
Maxovou nevýhodou je, že si všetko píše sám. Zastal tak totiž pred bariérou, ktorá je pre neho neprekonateľná. Prešľapuje z miesta na miesto a krúti sa okolo toho istého. Texty síce majú dej, ale sú nezapamätateľné. Pokúša sa predkladať silné výpovede, ktoré, zvlášť v jeho prípade zaujmu len málokoho. Len ťažko sa pri počúvaní jeho nového albumu dá zbaviť pocitu, že je urobený iba pre peniaze. Možno by sa mal poobzerať po iných tvorcoch. Je však otázne, či by s ním niekto chcel spolupracovať. A na druhej strane by Maxa prišiel o všetky honoráre, ktoré ako pre jediného "tvorcu" nebudú určite malé. To by malo za následok uľaviť v divokom živote. Možno si Maxa stojí za každou notou a slovom, ktoré pre tento album pripravil (trvalo mu to viac ako pol roka), ale je to iba jeho cítenie.
Už pri druhom počúvaní je jasné, že tento produkt treba z prehrávača čo najskôr vyhodiť a vymeniť za iný. Nie je tu totiž jediný záchytný bod, pre ktorý by sa album oplatilo vypučuť si znova.
Najkvalitnejšie na albume pôsobí interiér, kde vznikali inak dosť chabé fotografie do bookletu. Maxove fanynky síce budú unesené, ale umeleckú hodnotu nemá toto dielo žiadnu.
Ku kvalite nepomohol ani duet s Helenou Vondráčkovou, ktorý je skoro tak starý ako Maxova kariéra. Čas však niečím treba naplniť. No nič! Maxovi by bolo najlepšie nasadnúť s gitarou i činkami na vyslúžilé vlaky, o ktorých spieva v jednej zo svojich nových piesní. Pretože je najvyšší čas odísť. Šťastnú cestu do nenávratna! Stratená investícia!

Vydavateľstvo: Universal Music, 2003
Celkový čas: 45:59
Linky: www.martinmaxa.cz, www.universal.cz

TRACK LIST:
01. Slunce a voda
02. Barmanka
03. Noční motýl
04. Zimostráz
05. Čierna vdova
06. Vlaky
07. Koleda
08. Kdo chytá v žitě
09. Cizí muž
10. Desáté patro
11. Divoká jízda
12. Deja vu (duet - Helena Vondráčková)

Zdroj: TS MusicServer