Dvojdiskový komplet s 42 skladbami speváčky (a herečky) Cher je prierezom jej bohatej hudobnej kariéry, ktorej prvé kapitoly, dokumentované aj na výberovom 2CD, sa začali písať už roku 1965.

Dvojdiskový komplet s 42 skladbami speváčky (a herečky) Cher je prierezom jej bohatej hudobnej kariéry, ktorej prvé kapitoly, dokumentované aj na výberovom 2CD, sa začali písať už roku 1965. Obraz jej osobnosti máme často utkvený v podvedomí vďaka prvoplánovým efektom, ktorými táto neprehliadnuteľná postava pôsobí navonok. Pre jedných je Cher čarodejnicou z Eastwicku, pre druhých je zase táto 57-ročná dáma s vizážou tridsiatničky predovšetkým hračkou prírody a špičkovým dielom plastickej chirurgie. Jej sviežo pôsobiacej telesnej schránke však dodáva najviac sviežosti najmä živelná nátura, vôľa a suverenita úspešného človeka. Cher so svojim vzhľadom a prejavom pôsobí natoľko majestátne, až nám niekedy ani nedochádza, že „okrem iného“ sa jedná o prvotriednu speváčku s veľkým, nezameniteľným hlasom. Neviazaným imidžom sa síce odlišuje od serióznejšie pôsobiacich kolegýň ako Barbara Streisand, to však neznamená, že ako speváčka by pri „poslednom súde“ mala zostať nedocenená. Prirodzený talent Streisandovej pre interpretáciu vážnych kantilén a muzikálov je porovnateľný s prirodzeným zmyslom Cher pre dôveryhodnú interpretáciu popu. Už viac než štyri desaťročia sa Cher prediera, vcelku so cťou, cez rôzne hudobné štýly, ktoré podľa momentálnej módy kolorovali nemenný popový fundament jej skladieb. Hoci jej radová diskografia má silnejšie i slabšie albumy, výberový dvojalbum sa tvorcom jeho dramaturgie bez problémov podarilo naplniť vyváženým repertoárom s vysokým ratingom kvality.
Zo začiatku speváckej kariéry Cher si možno niektorí spomenú na pop-folk-rockový evergreen I Got You Babe (1965) - skladbu, ktorú s ňou naspieval jej vtedajší partner Sonny Bono - či neskorší hit evokujúci atmosféru leta lásky, Gypsies, Tramps And Thieves (1971). Z disko obdobia konca sedemdesiatych rokov pochádza napríklad skladba Take Me Home (1979), ktorú možno skôr poznáme v novšom podaní Sophie Ellis-Bextor. Nezameniteľnú identitu však už majú skladby z repertoáru Cher, ako If I Could Turn Back Time (1989), The Shoop Shoop Song (1990), či Walking In Memphis (1995). Z novšieho obdobia tiež napríklad duet s Erosom Ramazottim Piu Che Poi (2000). Všetky tieto, a ešte mnohé ďalšie kúsky, sú aj na výberovom dvojalbume, nabitom hudbou doslova na prasknutie (viď minutáž). Skladby nie sú na zoradené v chronologickom slede, no celok napodiv nestráca gradáciu ani pri návrate k staršiemu zvuku. Odhliadnuc od kvality repertoáru to napovedá aj o kvalite zvukového spracovania, vďaka ktorému sa prostredníctvom remasteringu podarilo pomôcť starším nahrávkam do tej miery, aby boli zvukovo akceptovateľné aj pri porovnaní s novinkami, ktoré im v trackliste 2CD predchádzajú. Primadona popu Cher patrí k osobnostiam, ktoré sme zvyknutí vnímať skôr z médií, z rozhlasových rotácií a televíznych videoklipov. Málokto vlastní v svojej diskotéke niektorú z jej radových platní. Možno práve preto pôsobí tento dvojalbum neočakávane dobre. Výber je pomerne reprezentatívny a môže potešiť nielen pamätníkov, ale aj všetkých poslucháčov, ktorí nepodceňujú kvalitný pop.

Vydavateľstvo: Warner Music 2003
Celkový čas: CD1 78:24, CD2 79:29
Link: www.cher.com

Zdroj: TS MusicServer