Na R.E.M. mám jednu zvláštnu spomienku. Pred niekoľkými rokmi plánovali svoj zatiaľ jediný koncert v Prahe. Hudobná udalosť roka mala vtedy nastať v Čechách už v marci.

Na R.E.M. mám jednu zvláštnu spomienku. Pred niekoľkými rokmi plánovali svoj zatiaľ jediný koncert v Prahe. Hudobná udalosť roka mala vtedy nastať v Čechách už v marci. Koncert bol zrušený, pretože jeden z členov formácie podstúpil náročnú operáciu hlavy. Kapela však sľúbila, že sa do Prahy vráti.

Nový termín bol stanovený na začiatok júla. Michael Stipe aj s jedným svojim kolegom dorazili do Prahy. V raňajšom vysielaní Českej televízie sa prihovorili fanúšikom a oznámili im, že ďalší člen formácie sa zdržal v Nemecku, kvôli žalúdočným problémom. Ešte v to ráno prisľúbili nadšenom kvalitnej muziky, že koncert sa napriek všetkému uskutoční a ich kamarát to Prahy určite priletí. Večer čakalo fanúšikov pred štadiónom nemilé prekvapenie. Organizátori poslali dav domov, koncert bol zrušený. R.E.M. sa však zaprisahali, že koncert v Prahe určite odohrajú.

Svoj sľub dodržali a do Prahy dorazili koncom augusta. Odohrali všetky plánované koncerty svetového turné a na jeho úplný záver zaradili Prahu. Cestoval som tam vtedy s veľkou neistotou. Nakoniec sa však koncert uskutočnil a stálo to za to. Chlapi predviedli profesionálnu šou plnú vynikajúcich hitov. Jednoducho profesionáli.

Druhý raz som mal možnosť vidieť R.E.M. minulé leto na koncerte vo Varšave. Fantastický zážitok. Iba dokázali to staré porekadlo, že čím starší tým lepší.

O výberových albumoch sa toho moc písať nedá. Vznikajú preto, aby zrekapitulovali určitú dekátu pôsobenia toho - ktorého interpreta. R.E.M. rekapitulujú posledných 15 rokov svojej megaúspešnej kariéry. Na poslucháča sa valia notoricky známe hitovky, ktoré obleteli celý svet. Že ide o vskutku grandiózny album hádam ani netreba rozpitvávať.

Platňu otvára hitovka Man on The Moon, ktorá sa spolu s nasledujúcou The Great Beyond objavila vo Formanovom filme Muž na Mesiaci. A hoci tá druhá vznikla špeciálne kvôli filmu, tá ktorej názov sa zhoduje s názvom úspešného filmu vznikla dávno predtým, než Forman začal o filme uvažovať.

Na exklúzivnom albume nemôžu chýbať exklúzivné hity: Everybody Hurts, Losing My Religion, All The Way To Reno, Daysleeper - jednoducho 16 unikátov, ktoré pozná každý fanúšik kvalitnej muziky. Nechýbajú dve fantastické novinky Bad Day a Animal. Tá prvá už veselo rotuje v rádiách, na tú druhú ešte určite príde.

Pre toho, komu je zvukový záznam málo a rád by si pozrel R.E.M. i vo vizuálnej podobe je k dispozícii DVD so všetkými videoklipmi z danej dekády. R.E.M. hádam ešte nesklamali a rovnako je tomu i tento raz. Verím, že sa mi ich ešte niekedy podarí vidieť na živo, pretože vtedy sú takéto hity ešte mocnejšie.

 

Vydavateľstvo: Warner Music, 2003  (na Slovensku distribuje Forza)

Celkový čas: 76:07

 

TRACK LIST:

01.   Man On The Moon

02.   The Great Beyond   (from Man On The Moon soundtrack)

03.   Bad Day   (previously unreleased)

04.   What´s The Frequency, Kenneth?

05.   All The Way To Reno   (You´re Gonna Be A Star)

06.   Losing My Religion

07.   E-Bow The Letter

08.   Orange Crush

09.   Imitation Of Life

10.   Daysleeper

11.   Animal   (previosly unreleased)

12.   The Sidewinder Sleeps Tonite

13.   Stand

14.   Electrolite

15.   All The Right Friends   (from Vanilla Sky soundtrack)

16.   Everybody Hurts

17.   At My Most Beautiful

18.   Nightswimming

Zdroj: TS MusicServer