Pojem Simply Red je synonymom kvality, ktorá síce nemusí byť pre každého práve tou jeho šálkou čaju, zato však si dokáže prirodzeným spôsobom vyslúžiť rešpekt u takmer všetkých rozumných a citlivých poslucháčov.

Pojem Simply Red je synonymom kvality, ktorá síce nemusí byť pre každého práve tou jeho šálkou čaju, zato však si dokáže prirodzeným spôsobom vyslúžiť rešpekt u takmer všetkých rozumných a citlivých poslucháčov. Len málo spevákov dokáže narábať s tak vyvážene hlasivkami aj šedou kôrou mozgovou ako práve Mick Hucknell.
Veľký rozsah, perfektná intonácia a všetko pritom pôsobí dojmom, ako by nič ľahšieho na svete než takéto spievanie ani nebolo. Farba a výraz, ktoré sú jednou nohou v každodennom civilnom živote a druhou vysoko vo hviezdach.
Hudobná kategória blue-eyed-soul bude mať vždy čo do činenia s určitým romantizmom a štýlovosťou, ale v prípade Simply Red aj s poctivosťou. Pri plánovaní koncertného turné skupiny, ktorá dnes predstavuje v svojom žánri svetovú extratriedu, nie je ponechané nič náhode.
Simply Red je na turné po tom ako pred niekoľkými mesiacmi vyšiel album Home. Menší orchester s dychovou sekciou, vokalistkami a hráčmi rôznych rás aj národností. Všetci v špičkovej kondícii, naviac motivovaní Hucknellovým ťahom na bránu a novým silným repertoárom.
Každý koncert musí dopadnúť čo najlepšie, obzvlášť ten, z ktorého záznam zachová na DVD nosičoch bezprostredné svedectvo o posolstve kapely aj pre budúce generácie. Na optimálnom výsledku sa, popri samotnom autorovi/interpretovi a jeho kapele, podieľa ešte rozsiahly, i keď „neviditeľný“ realizačný tým. Spolu s hudbou pôsobí na diváka veľa ďalších zložiek a keď sa nakoniec sila všetkých vektorov sčíta, môžeme sa zamyslieť nad tým, či aj mimohudobné remeslá nie sú tak trochu umením.
Na tom, aby emócie divákov nezostali zablokované sa môže výrazne podieľať aj ich periférne vnímanie. Ako vyzerá profesionálna príprava v praxi vidíme na zázna me z tohto koncertu, ktorý sa odohral pod otvorenou sicílskou oblohou.
Svetelný park pôsobí dokonalým, ale prirodzeným dojmom. Žiadne stroboskopické efekty, laserové ilúzie, či umelá hmla. Namiesto toho iba jednoducho nasvietená scéna (podľa atmosféry konkrétnej skladby), ale zážitok z hudby umocňuje navyše „každodenné“ nebeské predstavenie – západ slnka, postupné stmievanie a hviezdna nočná obloha. I tento nenápadne dramatický proces súvisí s hudbou a podstatou Hucknellovej postavy romantického umelca.
Podobným spôsobom ako prírodné i elektrické svetelné efekty vnímame i javisko. Nie sú tu vidieť žiadne zbytočné kulisy, bombastické kostýmy, či lešenia a rampy. Namiesto toho dej na pódiu rámuje objekt historického prírodného amfiteátra a v širších súvislostiach aj pobrežná krajina, morská hladina a horizont – deliaca čiara medzi nebom a vodou.
Čo na zázname nevidieť, ale prítomní diváci to iste pocítili a podvedome si aj prirátali k zážitku z hudby, je vlahé prímorské ovzdušie. Hucknell si zakladá na tom, že jeho hudba nestojí a nepadá na lacných efektoch, ani sofistikovaných technických pomôckach. Najdôležitejšiu úlohu tu zohráva ľudský faktor.
„Nahrávali sme naživo, bez vrstvenia a zbytočných playbackov. Aj vďaka tomu môže znieť naša hudba zo štúdiovej nahrávky a z pódia veľmi podobne.“ Keď si však hudbu z CD vynásobíme všetkými sicílskymi ingredienciami, môže nám byť pri sledovaní záznamu z DVD ľúto iba jednej veci – že sme neboli osobne pri tom.

Vydavateľstvo: Warner Music, november 2003
Celkový čas: 122 min.

Tracklist:
1. Home
2. Fake
3. Sunrise
4. You Make Me Feel Brand New
5. Home Loan Blues
6. Positively 4th Street
7. Lost Weekend
8. Money
9. Something For You
10. It´s You
11. Home (Reprise)
12. You Make Me Feel Brand New (Live DVD Footage)
13. Lost Weeekend (Live DVD Footage)
14. Documentary DVD Footage
15. Fake (Single Mix)
16. Sunrise (Who Knows About Forever?) Bonus

Tracks:
Live in Montreux: The Right Thing
Live in Croatia: You Make Me Feel Brand New
Mick Cam

Zdroj: TS MusicServer