Neuveriteľné a fantastické. Tak by sa dal v skratke zhrnúť počin britskej popovej dvojice Pet Shop Boys, ktorá rekapituluje svoju singlovu tvorbu vo forme videoklipov na vynikajúcom DVD nosiči.

Neuveriteľné a fantastické. Tak by sa dal v skratke zhrnúť počin britskej popovej dvojice Pet Shop Boys, ktorá rekapituluje svoju singlovu tvorbu vo forme videoklipov na vynikajúcom DVD nosiči.

Túto "placku" musí jednoznačne vlastniť každý fanúšik tejto hudobnej dvojice. Retrospektívny nosič prevedie diváka od roku 1985 až po horúcu súčasnosť.

Na DVD sa nachádza 41 videoklipov. Od toho prvého z roku 1985, ktorý sa umiestnil iba na 116 priečke britského rebríčka, až po ten zatiaľ posledný, nazvaný London.

Od vzniku a uvedenia skladby Opportunities (Let´s Make Lots Of Money) ubehlo už 19 rokov a Temžou pretieklo neskutočné množstvo vody. Rovnako tak sa vyvíjala i tvorba skupiny Pet Shop Boys.

Od jednoduchej, no kvalitnej popovej muziky, ktorá ako jeden z mála hudobných exportov zo západu sa mohla hrať i za bátušku Gustáva v našom éteri, až po súčasnú modernú, jemnejšiu, elektornickú tvorbu formácie. Ich súčasný pop je stále považovaný za jeden z najlepších a najinteligentnejších, no priaznivci ich hudby boli zvyknutí na niečo iné.

A to je na dvojici Neil Tennant a Chris Lowe to najúžasnejšie. Tvoria si to čo ich baví. Do sveta púšťajú vynikajúcu muziku, za čo si stále držia obdiv u kritikov a majú i okruh svojich verných fanúšikov. Pet Shop Boys sú jednoducho neoddeliteľnou súčasťou svetovej hudobnej kultúry a bez nich by to už hádam nebolo ani ono.

Ich najnovšiemu DVD nemožno absolútne nič vytknúť. Ktorý priaznivec skupiny by sa už len bránil takejto ich skvelej "encyklopédii"? Len blázon by ju odmietol.

Divák má niekoľko možností ako si celé DVD prezrieť. Buď si vo vynikajúco pripravenom menu, ktorého každá položka je podkreslená inou pesničkou a keď sa k tej istej položke po čase divák vráti spustí sa úplne iná melódia - skvelý nápad - navoliť možnosť prehrať všetko. Je to najjednoduhší spôsob a divák má o nasledujúce takmer tri hodiny postarané.

Pri sledovaní videoklipov je nádherne vidieť, akými obdobiami kapela prechádzala. Tým úvodným, kedy i videoklipy boli jednoduché a mali dej, v ktorom sa väčšinou hovorilo o vzťahu muža a ženy. Nasledovalo obdobie umeleckých videoklipov. Niektoré čiernobiele. Mnohé z nich boli bez deja, ale dominovalo niečo iné. Telá. Práve vo videoklipoch Pet Shop Boys sa objavili postavých nahých žien a mužov. V pôsobivej So Hard hrali hlavnú postavu deti.

Potom prišlo obdobie počítačových animácií. Od čias skladby Go West sa dvojica objavovala v počítačových nákresoch, so špicatými čiapkami na hlave. Až dospeli do obdobia, kedy sa samotní členovia Pet Shop Boys vo svojich klipoch ani neobjavujú. Hlavné úlohy zverili myšiam v metre (Home And Dry), či obyvateľom a návštevníkom mesta Londýn.

Pustiť si však všetky videoklipy naraz nie je jediná možnosť ako prelúskať toto skvostné dielo. Pri spustení časti "náhodný výber" sa zakaždým spustí iná skladba, ktorú si nosič vyberie sám. Samozrejme nechýba tiež rozloženie do kapitol, kde si divák môže vybrať presne tú skladbu, ktorú mu práve vyhovuje.

Skvelým bonusom na DVD sú špeciálne verzie troch skladieb. Domino Dancing vo forme videoklipu, kde sa nespieva, iba ide hudba a predĺžené verzie pesničiek So Hard a Go West. Posledne menovaná v takmer 9-minútovej verzii.

Ak by to všetko bolo niekomu málo, spustiť si môže i audiokomentáre k vybraným skladbám.

I na základe tohoto DVD má divák úžasnú šancu vzhliadnuť i tie videoklipy formácie, ktoré sa nikdy nehrali v našich televíziách. A tak tu divák objaví množstvo "noviniek", ktoré mu boli utajené v čase nedávno komunistickom, ale i tie, ktoré sa v súčasnosti nezdajú tvorcom hudobných relácií dosť lukratívne a tak na novú tvorbu Pet Shop Boys moc nereágujú a dávajú prednosť hudobným gýčom dnešnej doby.

Práve preto, je toto DVD tak fantastické. Divák tu má totiž úplne všetko. Predpokladám, že skutočný fanúšik skupiny Pet Shop Boys sa z tohoto môže doslova zblázniť.

A pozor, pretože všetkým prekvapeniam ani zďaleka nie je koniec. Už pri poťažkaní si obalu DVD je jasné, že je akýsi ťažký. Bodaj by nie, keď je jeho súčasťou booklet. No, booklet. To sa týmto slovom už ani nedá nazvať, pretože by to bola urážka. Súčasťou DVD je doslova kniha. Moc textu v nej síce nie, ale pozor! Všetky dôležité informácie tam divák nájde. O akú skladbu ide, kto je jej autorom, kto režíroval videoklip, kto je autorom skladby, v ktorom roku vnikla, ale i zmienku o tom, na ktorom mieste sa najvyššie usadila v britskom rebríčku. Zvyšnú časť hodnotnej a hrubej knihy tvoria veľmi zaujímavé fotografie.

Do hája, čo ešte viac si možno priať?

 

Vydavateľstvo: EMI/Monitor, 2003

Celkový čas: cca 3:00:00

Linky: www.petshopboys.co.uk

 

TRACK LIST:

01.   Oportunities (Let´s Make Lots Of Money)

02.   West End Girls

03.   Love Comes Quickly

04.   Oportunities (second version)

05.   Suburbia

06.   Paninaro

07.   It´s A Sin

08.   What Have I Done To Deserve This?

09.   Rent

10.   Always On My Mind

11.   Heart

12.   Domino Dancing

13.   Left To My Own Devices

14.   It´s Alright

15.   So Hard

16.   Being Boring

17.   How Can You Expect To be Taken Seriously?

18.   Where The Streets Have No Name (I Can´t Take My Eyes Off You)

19.   Jealousy

20.   DJ Culture

21.   Was It Worth It?

22.   Can You Forgive Her?

23.   Go West

24.   I Wouldn´t Normally Do This Kind Of Thing

25.   Liberation

26.   Yesterday, When I Was Mad

27.   Paninaro ´95

28.   Before

29.   Se A Vide É (That´s The Way Life Is)

30.   Single - Bilingual

31.   A Red Letter Day

32.   Somewhere

33.   I Don´t Know What You Want But I Can´t Give It Any More

34.   New York City Boy

35.   You Only Tell Me You Love Me When You´re Drunk

36.   Home And Dry

37.   I Get Along / E-Mail

38.   London

39.   Domino Dancing   (Extended Version)

40.   So Hard   (Extended Version)

41.   Go West   (Extended Version)

Zdroj: TS MusicServer