Charakteristický gitarový shuffle a dvojhlas dvoch hlavných protagonistov skupiny Status Quo, Francisa Rossiho a Ricka Parfita, sú hlavnými poznávacími znakmi tejto britskej rockovej legendy.

Charakteristický gitarový shuffle a dvojhlas dvoch hlavných protagonistov skupiny Status Quo, Francisa Rossiho a Ricka Parfita, sú hlavnými poznávacími znakmi tejto britskej rockovej legendy. Hlavné ťažisko činnosti skupiny bolo sústredené v sedemdesiatych rokoch.
I keď členovia Status Quo nepatrili do prvej generácie britských bluesrockových skupín, základy ich inšpirácie spočívajú práve v tomto období. A s čím prichádzajú na svojom ostatnom albume v mnohom napovedá už jeho názov - Riffs. Na spodku sa, ako vždy, ozýva typický boogie-woogie základ, v strede hypnotické gitarové riffy a nad nimi melódie klasických rockových hitov. Zoznam skladieb uvedený pod recenziou hovorí za všetko. Pre Status Quo nie je tento album prebraných skladieb premiérovým načretím do databázy najväčších hitov rockovej histórie. Ide už o ich tretí podobný počin.
Tvorivá kapitola skupiny v kontexte súčasných hudobných trendov je už podľa všetkého uzatvorená. Sotva by sa dalo predpokladať, že Rossi a Parfit ešte prídu s podobným výrazným hitom, aké v svojej dobe predstavovali skladby Rockin All Over The World, prípadne In The Army Now. Z tohto uhla pohľadu sa preto retrospektívny album Status Quo dá považovať za príjemné pripomenutie, ktoré je vždy lepšie než nejaký sebavedomý, ale rozpačitý pokus o comeback.
Album Riffs namiesto toho obsahuje pätnásť skladieb hraných skupinou, ktorú to čo robí skutočne aj baví. Medzi skladbami na CD sa nájdu aj nové nahrávky skladieb z klasického repertoáru Status Quo, predovšetkým sa ale jedná o tribute tejto skupiny zlatej ére rocku – počnúc bluesovými inšpiráciami, až po komerčne úspešné skladby hraničiace s teritóriom popu. Napríklad na jazzbluesovú verziu skladby Tobacco Road v podaní Petra Lipu si môžu spomenúť pamätníci skupiny L+A Blues Band, a o tom ako Status Quo ovplyvnili napríklad český Katapult (a množstvo iných skupín) sa zase môžu presvedčiť návštevníci práve prebiehajúcich koncertov týchto veteránov českého bigbítu.
Limitovaná séria tohto albumu vychádza aj s DVD prílohou predstavujúca skupinu na mieste, kde sa jej členovia cítia ako vo vode, to znamená pri živých vystúpeniach. Na stránke skupiny (www.statusquo.co.uk/records/riffs.htm ) sú k dispozícii MP3 ukážky skladieb spolu s textami.

Vydavateľstvo: Universal, 2003
Celkový čas: 53:34
Link: www.statusquo.co.uk

Zoznam skladieb na CD:
1. Caroline (Rossi/Young)
Nová nahrávka

2. I Fought The Law (Sonny Curtis)
Coververzia originálu The Bobby Fuller Four

3. Born To Be Wild (Mars Bonfire)
Coververzia originálu Steppenwolf

4. Takin Care Of Business (Randy Bachman)
Coververzia originálu Bachman Turner Overdrive

5. Wild One (OKeefe/Greenan/Owens)
Coververzia originálu Johnny OKeefe

6. On The Road Again (Floyd Jones/Alan Wilson)
Coververzia originálu Canned Heat

7. Tobacco Road (John D. Loudermilk)
Coververzia originálu John D Loudermilk

8. Centerfold (J Geils Band)
Coververzia originálu The J. Geils Band

9. All Day And All Of The Night (Ray Davis)
Coververzia originálu The Kinks

10. Dont Bring Me Down (Jeff Lynne)
Coververzia originálu E.L.O.

11. Juniors Wailing (White/Pugh)
Coververzia originálu Steamhammer

12. Pump It Up (Elvis Costello)
Coververzia originálu Elvis Costello

13. Down The Dustpipe (Grossman)
Nová nahrávka

14. Whatever You Want (Parfitt/Bown)
Nová nahrávka

15. Rockin All Over The World (Fogerty)
Nová nahrávka

Zdroj: TS MusicServer