Už to bude pomaly rok, čo táto kráska z Turecka vyhrala Veľkú cenu Eurovízie a vyšľapala si tak cestu z rodného Turecka do celej Európy. Po dvoch úspešných singloch, ktoré úspešne rotovali i našim éterom (Every Way That I Can a Here I Am) prichádza speváčka s kompletným albumom.

Už to bude pomaly rok, čo táto kráska z Turecka vyhrala Veľkú cenu Eurovízie a vyšľapala si tak cestu z rodného Turecka do celej Európy. Po dvoch úspešných singloch, ktoré úspešne rotovali i našim éterom (Every Way That I Can a Here I Am) prichádza speváčka s kompletným albumom. Je plný tanečných hitov postavených na tureckom folklóre, čo znamená asi toľko, že pesničky sa podobajú ako vajce vajcu. Rýchle skladby striedajú pomalé. V tých sladších, kde sa speváčka snaží zo seba doslova "vypľuť dušu" nádherne vynikajú jej nedostatky. Sertab je teda jasným dôkazom toho ako šikovný manažment dokáže urobiť hviezdu z kohokoľvek.
Z albumu No Boundaries určite vyskočí ešte niekoľko singlov. V rádiách určite budeme počuť pesničku I Believe (That I See Love In You). Za istý veľký letný hit však považujem skladbu Back To The Beach. V prvom rade ide o zaujímavú tanečnú vec. Dôležité však je, že táto pesnička je úplne iná, než všetky ostatné veci na albume. Jediná nepodlieha tureckej kultúre a pripomína klasickú európsku tanečnú scénu. Samozrejme, o nejakej umeleckej hodnote tu nemôže byť reč, ale umelecká hodnota je v dnešnej hudobnej produkcii bohužiaľ postavená až na druhé miesto. A jednoduchá pesnička s naivným textom o návrate na pláž, kde sa udiali krásne veci je tou najvhodnejšou, ktorá má šancu zabodovať v "uhorkovom" letnom éteri.
Hoci je dnešná hudobná scéna presýtená lacnými tanečnými projektami, táto speváčka má šancu aspoň na malý, časovo presne ohraničený úspech - jeden rok. Potom totiž príde nový víťaz Eurovízie a opäť sa bude hovoriť iba o ňom. O koľkých víťazoch tejto súťaže sa dnes ešte rozpráva? Zopár! Abba, Celine Dion, Toto Cutugno. Kde je dnes Dana International - transvestická speváčka z Izraela už hádam ani nikoho nezaujíma.
Prvkami tureckého folklóru obohatené pesničky sú predsa len trochu iné, než ostatná podobná produkcia. Trochu takéhoto netuctového "korenia" robí jej tvorbu aspopň trošku odlišnou a zaujímavejšou. Hoci i to je stráviteľné len istý čas a na konci albumu sa akákoľvek originalita vytráca. Ak bude chcieť Sertab naďalej brázdiť vody hudobného biznisu, jej nasledujúci album bude musieť byť úplne iný, pretože s týmto istým by už pravdepodobne nepochodila. V pomalých pesničkách sa Sertab miestami snaží načrieť až do oblasti operety a pokúša sa svojim hlasom čarovať. Pokus je to však veľmi mizerný. Našťastie, takýchto pesničiek je na albume minimum.
Prekvapujúco dobre je však spracovaný booklet tohoto projektu. Odetý do modro - zeleno - ružovej farby zaujme na prvý pohľad. Jeho súčasťou sú samozrejme fotografie a nechýbajú texty. Všetky potrebné a základné informácie sú uvedené pri každej pesničke osobitne. Takže aspoň táto malá knižka napĺňa všetky predpoklady kvalitne odvedenej práce.
Turecká kráska prišla s albumom, ktorý citeľne vznikol iba preto, aby si speváčka užila svojich päť minút slávy. To sa jej podarilo. Jej budúcnosť, nech sa nikto na mňa nehnevá, je však viac než neistá. Platňa No Boundaries sa dá vypočuť zopárkrát a potom zapadne prachom.

Vydavateľstvo: Sony Music, 2003
Celkový čas: 41:54
www.sertab.net

TRACK LIST:
01. Here I Am
02. Breathe In Deeper
03. Every Way That I Can
04. Got Me Like Oh
05. I Believe (That I See Love In You)
06. Leave
07. It Takes More
08. Back To The Beach
09. Storms
10. Love Bites
11. The One
12. Here I Am (Jason Nevins Radio Remix)

Zdroj: TS MusicServer