Hneď v úvodných tónoch CD dávajú Snow Patrol najavo, že súčasťou ich vyjadrovania a pôsobenia na poslucháčske city je, popri zvládnutí hudobnej gramatiky, aj umenie mixáže a digitálneho editovania, teda takzvanej chemickej zložky hudby.

Hneď v úvodných tónoch CD dávajú Snow Patrol najavo, že súčasťou ich vyjadrovania a pôsobenia na poslucháčske city je, popri zvládnutí hudobnej gramatiky, aj umenie mixáže a digitálneho editovania, teda takzvanej chemickej zložky hudby.
Po technickej a formálnej stránke by Snow Patrol a ich producentský tým mohli byť považovaní za inšpiratívnu kapelu. Po stránke obsahu sa radia do šikovnej kategórie povedome znejúcich kapiel, ktoré nedostatok skutočných nápadov a osobitosti nahrádzajú umením kľučkovania medzi kvapkami dažďa. Táto mladá írska kapela môže byť, paradoxne, skôr radená k predstaviteľom britpopu tesne hraničiaceho s americkým pesničkárstvom. Z ich hudby je zreteľná ľahká spriaznenosť s R.E.M., ale aj s post-hippies Thorns a psychedelickými Super Furry Animals. Teritoriálne, ani zameraním na emotívnu introspekciu nie sú vzdialení ani škótskej skupine Travis. V základe jednoduchý hudobný doprovod jednoznačne nahráva vokálom a melodike skladieb, ktorá – hoci dostatočne zvýrazňovaná – nie je až natoľko nosná, aby chytila aj bez pomoci rôznych barličiek.
Jednou z nich je, opäť paradoxne, príjemný a podmanivý hlas hlavného speváka a leadra skupiny, známeho tiež pod prezývkou Lighbody. Možno bol pohľad na túto sľubnú škótsku skupinu až príliš kritický a v porovnaní s priemerom sa jej tvorba nachádza predsa len o jeden-dva stupienky vyššie.
Každopádne Lihghtbody a jeho partia stoja za zmienku a za zvýšenie pozornosti, prinajmenšom vtedy, keď sa videoklip s ich názvom v úvodnom titulku mihne na obrazovke. Každý nech si v takej chvíli urobí na túto skupinu zo „zeleného ostrova“ vlastný názor sám.
Názory sa totiž vyvíjajú rovnako ako hudba. To isté, čo sa nám dnes môže zdať všedné, možno už zajtra uvidíme v inom svetle. Samozrejme nikto nestojí na jednom mieste a pokiaľ budú Snow Patrol pokračovať v nastolenom trende – Final Straw je podľa znalcov ich debutového CD jednoznačným krokom vpred – budeme sa mať v dohľadnej budúcnosti na čo tešiť. Good luck Lightbody!

Vydavateľstvo: Polydor / Universal, 2004
Celkový čas: 43:33
Link: www.snowpatrol.net

Zoznam skladieb:
How To Be Dead
Wow
Gleaming Auction
Whatever´s Left
Spitting Games
Chocolate
Run
Grazed Knees
Ways &# Means
Tiny Little Fractures
Somewhere A Clock Is Ticking
Same

Zdroj: TS MusicServer