Hoci Jackson Brown u nás nepatrí k notoricky známym pesničkárom, na hudobnej scéne pôsobí už vyše tridsať rokov a jeho albumy sú kritikou často hodnotené veľmi priaznivo.

Hoci Jackson Brown u nás nepatrí k notoricky známym pesničkárom, na hudobnej scéne pôsobí už vyše tridsať rokov a jeho albumy sú kritikou často hodnotené veľmi priaznivo. Oceňované pritom bývajú najviac jeho texty. Hudobne sa Browne pohybuje v pokľudných soft-rockových vodách s esenciou country. K jeho inšpiráciám možno zaradiť napríklad Joni Mitchell a Jamesa Taylora.
Browne sa narodil 9. októbra 1948 v Západnom Nemecku no čoskoro sa spolu s rodičmi presťahoval do USA. Počas šesťdesiatych rokoch žil v Los Angeles, kde sa v tej dobe folkovým vplyvom prakticky ani nedalo vyhnúť. Jackson sa najprv sa presadil ako autor, keď niektoré jeho skladby prebrali na svoje platne známejší interpreti. Vďaka jeho skladbe Take It Easy, ktorú napísal spolu s Glenom Freyom, sa do širšieho povedomia dostala aj country-rocková legenda, skupina Eagles. Browne sa stabilizoval v pop music a na prelome 70-tych a 80-tych rokov sa každý z jeho nových radových albumov dostal do Top Ten.
Hoci všetky skladby na tomto albume sú nahrané s kapelou, Jackson s obľubou vystupuje aj sám. Práve tieto jeho klubové koncerty mu umožňujú lepší kontakt s publikom. Správy, ktoré sa snaží prostredníctvom svojej hudby sprostredkovať mávajú často dosť intímnu a osobnú povahu, takže jednoduchý sprievod klavíra alebo akustickej gitary dáva Browneovmu hlasu viac priestoru pre vyznenie jemných interpretačných detailov a jeho poslucháčom zase možnosť osobného zblíženia a lepšieho zaostrenia pozornosti na tieto nuanse.
Výberový dvojalbum The Very Best Of je reprezentačným prierezom celou jeho tvorbou v rozmedzí rokov 1972 až 2004.

Vydavateľstvo: Warner Music, 2004
Link: www.jacksonbrowne.com

Zoznam skladieb:
Disc 1
1. Doctor My Eyes
2. Jamaica Say You Will
3. Rock Me on the Water
4. Take It Easy
5. These Days
6. Redneck Friend
7. For Everyman
8. For a Dancer
9. Fountain of Sorrow
10. Late for the Sky
11. Before the Deluge
12. Your Bright Baby Blues
13. The Pretender
14. Here Come Those Tears Again
15. The Load-Out
16. Stay

Disc 2
1. Running on Empty
2. You Love the Thunder
3. Boulevard
4. Somebodys Baby
5. Tender is the Night
6. Lawyers in Love
7. In the Shape of a Heart
8. Lawless Avenues
9. Lives in the Balance
10. I Am a Patriot
11. Sky Blue and Black
12. Im Alive
13. The Barricades of Heaven
14. Looking East
15. The Naked Ride Home
16. The Night Inside Me

Zdroj: TS MusicServer