Spoločnosť Sony Music otvára svoje okienko do histórie jazzu a to sériou CD Jazz Moods. Každé z nich je koncipované ako portrét niektorej z významných osobností tejto, pôvodom čiernej hudby.

Spoločnosť Sony Music otvára svoje okienko do histórie jazzu a to sériou CD Jazz Moods. Každé z nich je koncipované ako portrét niektorej z významných osobností tejto, pôvodom čiernej hudby. Daný hudobník je pritom zároveň aj predstaviteľom hudobného štýlu symbolizovaného farbou obalu. Jednou z najvýznamnejších postáv jazzu a hudby 20 storočia bol geniálny enfant terrible Miles Davis.
Miles Davis (1926 – 1991) bol Picassom jazzu. Zatiaľčo Picasso mal svoje modré, ružové, či kubistické obdobia, plus úniky do sochárstva, keramiky a grafiky, podobne aj veľký trubkár a kapelník M.D. od konca štyridsiadych rokov až do prvej polovice osemdesiatych rokov na čele žánrov ako cool, hard bop, modálnej hudby, freebopu, a nakoniec aj elektrického jazz-rockového štýlu zvaného fusion.
Známy aj vďaka svojmu neomylnému a neskôr aj nebojácnemu vkusu pri obliekaní bol kdekoľvek identifikovateľný na prvý pohľad, rovnako ako bolo možné na prvé počutie rozpoznať tón jeho trúbky.
Rovnako ako vo výbere svojich oblekov a pódiových kostýmov mal Davis neomylnú ruku aj pri výbere svojich spoluhráčov. Čítať zoznam jeho sidemanov, z ktorých skoro všetci boli, alebo sa neskôr stali aj lídrami vlastných projektov, je skoro to isté ako čítať obsah encyklopédie „Kto je kto v modernom jazze“. Mnohí z týchto skvelých muzikantov Davisa sprevádzajú aj v skladbách skompilovaných na CD Cool.
Výber vznikol z materiálu zaznamenanom v 50-tych a 60-tych rokov. Všetky kompozície sú klasickom akustickom prevedení a príjemne nostalgickej atmosfére zodpovedajúcej farbe obalu.

Vydavateľstvo: Sony Music, 2004
Celkový čas: 69:16
Link: www.milesdavis.com

Zoznam skladieb:
On Green Dolphine Street
Summertime
Bye Bye Blackbird
Pinocchio
All Blues
Corcovado
Some Day My Prince Will Come
So Near, So Far
Miles Ahead
So What

Impeccabla sartorial moody

Miles bol vždy o pár krokov pred dobou v ktorej žil. Retrospektíva na jeho hudbu prezentovanú na výberovom albume Cool môže pôsobiť dnes na prvý pohľad všedne

Zdroj: TS MusicServer